FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Najveća svjetska gospodarstva moraju uložiti veće napore u zaštitu ravnopravne konkurencije na svojim tržištima kako bi se suprotstavila usporavanju svjetskog gospodarstva, poručile su u srijedu u zajedničkom priopćenju tri važne međunarodne agencije. Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i UNCTAD ustvrdile su da su zemlje iz skupine G20 u proteklih pet mjeseci u manjoj mjeri uvodile protekcionističke mjere, ali da zabrinjava spori tempo oporavka izravnih stranih ulaganja. "U proteklih pet mjeseci globalno gospodarstvo suočavalo se sa sve nepovoljnijim trendovima. Vlade G20 moraju udvostručiti svoje napore kako bi očuvale otvorenost tržišta i unaprijedile liberalizaciju trgovine i time se suprotstavile usporavanju globalnog gospodarskog rasta", navodi se u zajedničkom izvješću triju agencija. Tri agencije objavile su zajedničko izvješće u vidu prezentacije za čelnike skupine G20, koja okuplja najbogatija svjetska gospodarstva i gospodarstva u nastajanju. Ministri financija i guverneri središnjih banaka zemalja G20 sastat će se ovoga vikenda u Mexico Cityju.

ATENA - Grčka recesija u idućoj godini bit će gora nego što se očekivalo, navodi se u nacrtu proračuna koji je u srijedu predstavljen parlamentu. Dugovima pritisnuta zemlja zabilježit će veći proračunski manjak nego što je prognozirano prije mjesec dana u prethodnom nacrtu proračuna. Gospodarske aktivnosti smanjit će se pak 2013. za 4,5 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 3,8 posto. Vlada namjerava uštedjeti skoro 9,4 milijarde eura iduće godine, u odnosu na ciljanih 7,8 milijardi iz nacrta proračuna koji je objavljen prije mjesec dana, i to dodatnim smanjenjem državnih plaća, mirovina i beneficija. Ukupno će državni rashodi biti smanjeni 33,9 posto. Predstavljanje novog nacrta proračuna prvi je test nove koalicijske vlade u parlamentu koji bi trebao odobriti prijedlog zakona o privatizacija. Grčka bi iduće godine prema prijedlogu proračuna trebala namaknuti 2,5 milijardi eura prodajom državne imovine.

LONDON - Kineska stručna skupina poziva državni vrh da odmah počne ukidati politku jednog djeteta i do 2015. dopusti svakoj obitelji rađanje dvoje djece, piše u srijedu britanski dnevnik The Guardian. Kineska zaklada za istraživanje razvoja djeluje pod okriljem vlade i zato njezinu ocjenu neki demografi tumače kao najavu promjena. List podsjeća da je politika jednog djeteta imala brojne izuzetke. Tako se ruralnim obiteljima dopuštalo drugo dijete ako je prvorođeno bila djevojčica. Iznimke su uživale i obitelji iz manjina, a više od jednog djeteta dopuštalo se i obiteljima u kojoj su i majka i otac jedinci. Politika je uvedena 1980., kao privremena mjera. Demografi upozoravaju da je politika jednog djeteta otežala krizu starenja stanovništva jer je ograničila broj mladih radnih ljudi koji će morati izdržavati umirovljenike. Također je narušila rodnu ravnotežu jer se rađalo više dječaka.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo financija ocijenilo je u srijedu da bi referendumi o zakonima kojima vlada želi sanirati banke te objediniti upravljanje državnom imovinom mogli dovesti do neželjene situacije u kojoj će Slovenija biti prisiljena tražiti financijsku pomoć te zauzelo da ustavnost takve inicijative prouči ustavni sud. "Zbog tog će poteza Sloveniji pasti kredibilitet. Postavit će se pitanje može li ona donositi bilo kakve mjere za rješavanje zaoštrene financijske i gospodarske krize te može li riješiti probleme u bankarskom sektoru", navelo je u priopćenju za javnost ministarstvo financija. Prema ocjeni slovenskog ministarstva financija, inicijativa 30 zastupnika u parlamentu, većinom iz redova stranke Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, može "u konačnoj fazi dovesti do stanja kad će Slovenija morati zamoliti za međunarodnu pomoć, uz još strože uvjete glede reformi, sniženja troškova javnog sektora i poreza". Zato ministarstvo financija smatra bi se o ustavnosti takvih referendumskih inicijativa kojima se dovode u pitanje reformni zakoni vlade trebao izjasniti i ustavni sud.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Mješoviti poslovni rezultati kompanija ograničili su u srijedu rast europskih burzovnih indeksa. Londonski FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.837 bodova, frankfurtski DAX porastao za 0,6 posto na 7.324 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,2 posto i iznosio je 3.465 bodova. Europske zrakoplovne tvrtke Air France-KLM i Lufthansa dobile su na vrijednosti više od sedam posto nakon objave poslovnih izvješća. Njihova su izvješća poduprla i dionice ostalih kompanija u sektoru pa je dionica International Airlinesa, vlasnika British Airwaysa, ojačala 3,5 posto. Među dobitnicima bila je i švedska naftna kompanija Lundin Petroleum, te norveški prehrambeni i industrijski konglomerat Orkla, čije su dionice dobile na vrijednosti 2,5 odnosno 1,6 posto. Rast europskih tržišta poduprla su očekivanja da će američki burzovni indeksi započeti trgovinu u plusu nakon dvodnevnog prolaska uragana Sandy. Među gubitnicima isticala se britanska naftna i plinska tvrtka BG Group koja je oslabila za 13 posto nakon što je objavila da ne očekuje povećanje proizvodnje u idućoj godini. Razočarala je i britanska banka Barclays, čije su dionice pale za 4,3 posto nakon što je objavila da su američki regulatori pokrenuli dvije nove istrage o njezinom poslovanju a izvijestila je i o padu dobiti u trećem tromjesečju.

LONDON - Euro je u srijedu ojačao na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru i jenu jer je jačanje dionica na europskim burzama povećalo interes ulagača za rizičnom imovinom, uključujući i euro. Euro je prema dolaru u takvim okolnostima ojačao 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3009 dolara. Ojačao je i 0,5 posto prema jenu, na 103,67 jena. Zajednička europska valuta oslabila je pak prema švicarskom franku, kliznuvši na najnižu razinu u tri tjedna od 1,2074 franka. Dolar je pak ojačao 0,2 posto prema jenu, na 79,77 jena. "Na tržišima danas vlada pozitivno ozračje prema euru, a i situacija na burzama je blago poboljšana. Trgovina je ipak mirna zbog praznika u četvrtak koji obilježava velik broj europskih zemalja", kazala je Antje Praefcke, valutna analitičarka u banci Commerzbank. Uzlet cijene dionica obično ide na ruku euru i ostalim valutama koje ulagači smatraju rizičnijom imovinom, poput australskog dolara, a pogađa sigurne valute poput dolara i jena. Daljnje kretanje tečaja dolara odredit će kretanja na američkoj burzi, koja će danas prvi put u ovome tjednu raditi, nakon što je u ponedjeljak i utorak bila zatvorena zbog uragana Sandy.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙