FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Europska tranzicijska gospodarstva očekuje još jedna izazovna godina prije nego što nastupi stvarni oporavak, poručuju Ekonomisti Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Prema najnovijim Regionalnim gospodarskim prognozama, rast u regiji europskih tranzicijskih gospodarstava ove bi godine trebao iznositi 2,7 posto, znatno manje u odnosu na lanjskih 4,6 posto, dok bi u 2013. trebao ubrzati na 3,2 posto. Te EBRD-ove procjene iste su kao i u srpanjskom izvješću. Kriza u eurozoni i dalje negativno utječe na gospodarstva u regiji, zaključuju u EBRD-u.

BERLIN - Njemačka potrošačka klima neočekivano se poboljšala na pragu studenog, dosegnuvši najvišu razinu u više od pet godina, pokazalo je istraživanje grupe GfK. Pokazatelj očekivanja potrošača za studeni, koji se temelji na anketiranju oko 2.000 Nijemaca, porastao je na 6,3 boda, s naviše revidiranog 6,1 boda u listopadu, zahvaljujući snažno poboljšanim očekivanjima u vezi s plaćama. Osjetno su poboljšana očekivanja potrošača u vezi s plaćama, djelimice zahvaljujući snažnom tržištu rada. Tako je indeks očekivanja plaća nakon tromjesečnog razdoblja pada porastao u listopadu na 29,9 bodova. U rujnu je iznosio 23,9 bodova. Stručnjaci predviđaju da će razina zaposlenosti u narednoj godini ostati stabilna iako gospodarski rast usporava, objavio je GfK.

MADRID - Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj u trećem je tromjesečju dosegnula rekordno visokih 25,02 posto. Kako je objavio tamošnji statistički ured, uvećana je za 0,4 postotna boda u odnosu na prethodno tromjesečje, a bez posla je bilo 5,8 milijuna ljudi. Mjere štednje, vrijedne više od 60 milijardi eura za razdoblje do 2014. godine, najvjerojatnije će dodatno pritisnuti gospodarstvo i posljedično dovesti do gubitka većeg broja radnih mjesta. U vladi prognoziraju da će 2013. biti zadnja godina recesije, no napominju da prije 2014. godine ne treba očekivati pad stope nezaposlenosti ispod 24 posto.

LONDON - Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) snizila je rejtinge najvećoj francuskoj banci BNP Paribas i dvjema manjim bankama, dok je negativnu prognozu dobilo 10 drugih banaka, među kojima i Societe Generale. Rejtinzi za dugoročno zaduživanje sniženi su BNP Paribasu, s 'AA-' na 'A+', te banci Banque Solfea, na 'A-' s 'A', i Cofidisu, na 'BBB+' s 'A-', navodi se u priopćenju agencije S&P. Ujedno je izmijenjena prognoza za rejting iz stabilne u negativnu za 10 tamošnjih banaka, uključujući Societe Generale, Allianz Banque, BPCE i Credit Agricole. Negativna prognoza znači da bi rejting tih banaka mogao biti snižen u srednjoročnoj perspektivi. Prema mišljenju agencije, francusko gospodarstvo i dalje je relativno stabilno, ali je smanjena njegova otpornost na nepovoljan razvoj situacije u inozemstvu.

STOCKHOLM - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je da mu je temeljna dobit u trećem tromjesečju pala 42 posto, najavljujući dodatno rezanje troškova kako bi amortizirao utjecaj slabe potražnje. Dobit prije kamata i poreza koja uključuje troškove preustroja ali ne i rezultate gubitaških zajedničkih ulaganja smanjila se u trećem tromjesečju na 3,7 milijardi kruna (552 milijuna dolara). Smanjila se i bruto marža, na 30,4 posto, s 35 posto u istom razdoblju prošle godine, zbog učestalih ugovora s niskim maržama u Europi. "I dalje ćemo proaktivno nastojati identificirati i provoditi mjere poboljšanja efikasnosti i smanjenja potrošnje", naglasio je izvršni direktor Hans Vestberg.

SEUL - Južnokorejska kompanija Samsung Electronics izvijestila je da je u trećem tromjesečju gotovo udvostručila neto dobit, na rekordnih 6.600 milijardi wona (5,97 milijardi dolara) zahvaljujući snažnoj prodaji pametnih telefona i velikoj potražnji za ekranima. Time je najveća svjetska tehnološka tvrtka po prihodima nadmašila rekord iz prethodnog tromjesečja. Rekord je ubilježen i u stavci operativne dobiti, u iznosu od 8.120 milijardi wona. Odjel za mobilne komunikacije ostvario je 26.250 milijardi wona prihoda, više od polovice ukupnih prihoda kompanije koji su također dosegnuli rekordih 52.200 milijardi wona. U Samsungu ističu da je u ostvarivanju rekordnih rezultata pomoglo poslovanje s ekranima.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Sumorna poslovna izvješća kompanija zatekla su ulagače na europskim tržištima dionica, odražavajući stanje u širem makrogospodarskom okruženju. Londonski FTSE pao je 0,8 posto na 5.758 bodova, frankfurtski DAX za 0,6 posto na 7.160 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,4 posto i iznosio 3.399 bodova. Među kompanijama koje su izvijestile o slabim poslovnim rezultatima ili su snizile prognoze bili su Ericsson, Renault, Saint Gobain i Publicis. To je povećalo oprez na tržištu, posebno nakon također slabih rezultata američkih kompanija. "Kompanije prate u stopu makroekonomsko okruženje pa prihodi usporavaju i kompanije jednostavno ne ostvaruju zacrtane ciljeve", rekao je Matt Bolduc, strateg u banci Saxo.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros osjetno pale, jer poslovni rezultati azijskih kompanija ukazuju na slabljenje globalne potražnje, a ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast indeksa na Wall Streetu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,7 i 1,7 posto. U Singapuru se danas zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,5 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, no trgovalo se oprezno jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu poticajni, kao ni makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava. Dow Jones indeks ojačao je 26 bodova, ili 0,20 posto, na 13.103 boda, dok je S&P 500 porastao 0,30 posto, na 1.412 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 2.986 bodova. „Zabrinutost u vezi globalnog gospodarstva neprestano je prisutna i to nam pokazuju kretanja na tržištu. Ulagači su oprezni i zbog predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u, kao i zbog prijetnje 'fiskalne litice'“, kaže Jaewoo Nakajima, direktor u tvrtki International Strategy and Investments Group. Ako Kongres ne pronađe kompromis po pitanju smanjenja proračunskog deficita do kraja ove godine, na snagu će stupiti zakon iz 2011. godine prema kojemu slijedi automatsko smanjenje proračunskih izdataka i ukidanje poreznih olakšica, što bi, plaše se ulagači, moglo osjetno utjecati na američko gospodarstvo.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙