FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki su poslodavci u listopadu neto otvorili 171 tisuću novih radnih mjesta, izvijestilo je u petak ministarstvo rada, čime se nastavlja trend pojačanog zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu. Analitičari su očekivali da će vladino izvješće za prošli mjesec pokazati 125 tisuća novootvorenih radnih mjesta. Nastavlja se trend pojačanog zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu, nakon što je i u rujnu neto otvoreno znatno više radnih mjesta no što se očekivalo. Ministarstvo je danas ujedno naviše revidiralo podatke za kolovoz i rujan, koji sada ukupno pokazuju 84 tisuće neto otvorenih radnih mjesta više no što je prvobitno navedeno. Privatni je sektor u listopadu neto otvorio 184 tisuće novih radnih mjesta dok ih je u javnom sektoru neto zatvoreno 13 tisuća. Stopa nezaposlenosti u prošlom je mjesecu blago porasla, na 7,9 posto, sa 7,8 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu. Nije se značajno promijenio ni broj nezaposlenih kojih je na kraju listopada bilo 12,9 milijuna.

ZAGREB - Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger podržao je kontroverznu zamisao o novom obvezujućem cilju za obnovljive izvore energije nakon isteka postojećeg cilja od 20 posto do 2020., prenose europski mediji. "Mislim da trebamo novi obvezujući cilj za obnovljive izvore energije", rekao je na ručku u povodu pokretanja novog Energetskog partnerstva kompanija za plin i obnovljive energije. Tom prijedlogu protive se neki u industriji koji smatraju da je bolji tehnološki-neutralan pristup, po kojem bi EU propisao samo cilj za smanjenje emisije CO2 do 2030. Oettinger je kazao da je novi cilj za smanjenje emisije CO2 do 2030. također potreban. Želi li postići smanjenje emisija u prometu i industriji od 50 ili 60 posto do 2050., EU će morati odrediti obvezujući cilj za 2030., rekao je.

FRANKFURT - Njemački industrijski gigant ThyssenKrupp objavio je da je dobio više od milijardu eura vrijednu narudžbu za gradnju niza postrojenja za proizvodnju umjetnih gnojiva u Sjedinjenim Američkim Državama. ThyssenKruppov ogranak specijaliziran za gradnju industrijskih postrojenja ThyssenKrupp Uhde dobio je veliku narudžbu za projektiranje i gradnju postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva u Port Nealu, u saveznoj američkoj državi Iowa, i u Donaldsonvilleu, u američkoj saveznoj državi Louisiani", navodi se u priopćenju. Gradnju je naručio CF Industries Holdings, a njihova ukupna vrijednost "premašuje milijardu eura", priopćili su iz Thyssenkruppa. Projekt u Port Nealu obuhvaća tvornicu amonijaka dnevnog kapaciteta 2.200 tona, tvornicu ureje dnevnog kapaciteta 3.500 tona i postrojenje za granulaciju ureje, također dnevnog kapaciteta 3.500 tona. Port Neal nalazi se na "strateški važnoj lokaciji u samom središtu takozvanog američkog 'kukuruznog pojasa'", stoji u priopćenju. Uz tvornice amonijaka i ureje i pogona za granulaciju ureje u Donaldsonvilleu, bit će projektirana i izgrađena i tvornica dušične kiseline i tvornica amonijsko nitratnih gnojiva, dodaje se u priopćenju. Širenje ta dva pogona "značajno će smanjiti ovisnost SAD o uvozu gnojiva iz Bliskog istoka i sjeverne Afrike", isiče se u priopćenju.

LONDON/NEW YORK - Dolar je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u šest mjeseci prema jenu i najvišu razinu u tri mjeseca prema euru budući da je u SAD-u u listopadu otvoreno osjetno više radnih mjesta nego što se očekivalo. Dolar je u takvim okolnostima nakratko zabilježio najvišu razinu prema jenu od 27. travnja, od 80,67 jena. Potom se njime trgovalo po 80,59 jena, što znači da je u plusu 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Euro se u međuvremenu spustio na najnižu razinu prema dolaru od 11. listopada od 1,2846 dolara. Kasnije se stabilizirao na 1,2864 dolara, što znači da je na gubitku prema prethodnom zatvaranju od oko 0,6 posto. Euru je uteg bila odluka grčkog suda koja navodi na zaključak da mirovinska reforma kakvu zahtijevaju međunarodni zajmodavci možda nije u skladu s grčkim ustavom. To potiče zabrinutost da Atena možda neće moći provesti mjere štednje koje bi joj omogućile isplatu nove, prijeko potrebne tranše pomoći.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙