FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LUXEMBOURG - Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u eurozoni dosegnula je u rujnu novu rekordno visoku razinu od 11,6 posto, objavio je u srijedu statistički ured Europske unije. U Europskoj uniji stagnirala je na također visokih 10,6 posto. Bez posla je u 27 članica Europske unije u rujnu bilo 25,751 milijuna ljudi, od čega njih 18,490 milijuna u eurozoni. Time se njihov broj u EU povećao za 169 tisuća u odnosu na prošli mjesec, odnosno za 146 tisuća u eurozoni. Na godišnjoj razini povećan je za 2,145 milijuna u EU, te za 2,174 milijuna u eurozoni. I dalje najviše zabrinjava nezaposlenost među mladima do 25 godina starosti. Tako je prosječna stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u rujnu iznosila 22,8 posto u EU, odnosno 23,3 posto u eurozoni. Bez posla je tako bilo njih 5,520 milijuna u EU27, od čega 3,493 milijuna u eurozoni. Njihov je broj na godišnjoj razini porastao za 164 tisuće u EU, te za 275 tisuća u eurozoni. Najviša je stopa nezaposlenosti zabilježena u Španjolskoj, 25,8 posto, i Grčkoj, 25,1 posto u srpnju. U najvažnijim trgovinskim partnerima Unije SAD-u i Japanu ukupna je stopa nezaposlenosti u rujnu iznosila 7,8 odnosno 4,2 posto.

BERLIN - Promet od trgovine na malo u Njemačkoj u rujnu je uvećan 1,5 posto prema mjesecu ranije, bilježeći rast drugi mjesec zaredom, najnoviji su podaci njemačkog ureda za statistiku. U usporedbi s lanjskim rujnom, pad prometa u trgovini na malo značajno je pak ubrzao. U rujnu je na godišnjoj razini promet smanjen za 3,1 posto, dok je u kolovozu njegov pad iznosio revidiranih 1,1 posto. Promet u trgovini na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima smanjen je za 3,4 posto, a u trgovini neprehrambenim proizvodima za 2,9 posto. U kategoriji neprehrambenih proizvoda, promet je uvećan u trgovini na malo tekstilom, odjećom i obućom, po stopi od tri posto. Jačanje prometa na mjesečnoj razini budi nadu da bi osobna potrošnja mogla poduprijeti aktivnosti u najvećem europskog gospodarstvu u trećem tromjesečju. Najnovije istraživanje Gfk pokazalo je da se njemačka potrošačka klima neočekivano poboljšala na pragu studenog, dosegnuvši najvišu razinu u više od pet godina. Ujedno su potvrdili prognozu o jednopostotnom rastu osobne potrošnje u 2012. Na osobnu potrošnju otpada oko 60 posto njemačkog bruto domaćeg proizvoda.

PARIZ - Francuski ministar financija Pierre Moscovici izjavio je da bi drugo po veličini gospodarstvo eurozone moglo ponovo porasti u trećem tromjesečju, s obzirom na blagi rast osobne potrošnje u rujnu. Francusko gospodarstvo stagniralo je u drugom tromjesečju a za treće tromjesečje središnja banka predviđa blagi pad, po stopi od 0,1 posto. Podaci državnog statističkog ureda INSEE pokazali su da potrošnja u rujnu povećala 0,1 posto, nakon 0,8-postotnog pada u kolovozu. Analitičari su prognozirali 0,2-postotni rast. Mali rast u rujnu znači da se ukupna potrošnja u domaćinstvima u trećem tromjesečju povisila za 0,2 posto. Glavni su pokretač potrošnje u rujnu bila povećana izdvajanja građana za uređenje stambenog prostora a manje se trošilo na hranu i energiju.

OSLO - Proizvodnja hrane odgovorna je za gotovo trećinu emisije stakleničkih plinova u svijetu, što je dvostruko više od procjena UN-a o količini stakleničkih plinova koji se emitiraju u poljoprivedi, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu. Poljoprivredna istraživačka organizacija CGIAR nije proučavala samo učinak obrađivanja zemlje na emisiju stakleničkih plinova nego je uzela u obzir i druge elemente poput utjecaja krčenja šuma, proizvodnje gnojiva i prijevoza proizvedenih usjeva. Njihova je procjena da je proizvodnja hrane odgovorna za 19 do 29 posto emisije stakleničkih plinova u svijetu što je puno više od 14 posto koliko UN smatra da poljoprivreda proizvodi. CGIAR kaže da bi se moglo poduzeti niz mjera pa kao primjer navodi da bi Kina mogla smanjiti emisiju stakleničkih plinova učinkovitijom proizvodnjom gnojiva. Stručnjaci CGIAR-a smatraju da bi prelazak na vegetarijansku prehranu također pomogao jer uzgoj stočne hrane proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu.

BEČ - Austrijski ogranak Deutsche Telekoma T-Mobile Austria mogao bi srezati ulaganja ili se čak povući iz Austrije ako mu ne bude dopušteno ravnopravno natjecanje s konkurentima koji će dobiti frekvencije u mreži četvrte generacije LTE, kazao je izvršni direktor Andreas Bierwirth u jednom intervjuu. T-Mobile Austria drugi je najveći pružatelj usluga mobilne telefonije u Austriji, nakon Telekom Austrije. Dva manja rivala, France Telecomov Orange i Hutchisonov H3G, žele se povezati i regulatorna tijela trenutno proučavaju predloženu transakciju. Bierwirth je u intervjuu objavljenom u srijedu u poslovnom dnevniku WirtschaftsBlatt kazao da ga brine rasplet u kojem bi H3G dobio frekvenciju za LTE a regulatori bi istodobno odobrili predloženo spajanje. U tom bi slučaju H3G i A1 u vlasništvu Telekom Austrije dvije godine imali prednost raspolaganja frekvencijama koje Appleovom popularnom iPhoneu 5 omogućuju upotrebu LTE mreže, rekao je. "Bio bi to slučaj velikog ograničavanja konkurencije", dodao je.

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom i normalizacijom opskrbe na istočnoj obali SAD-a nakon prolaska uragana Sandy iako ulagače zabrinjava potražnja u najvećem potrošaču nafte u svijetu. Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 60 centi viša i iznosila je 109,68 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 77 centi i njime se trgovalo po cijeni od 86,45 dolara. Uragan Sandy poštedio je većinu rafinerija, što ohrabruje kada je u pitanju potražnja, ali su ceste u regiji i dalje zatvorene s obzirom na oštećenja od poplava a mjestimično je prekinuta i opskrba električnom energijom. Najveća rafinerija u regiji, ona u Philadelphiji, i još nekoliko drugih pokrenule su proizvodnju u utorak budući su izbjegle oštećenjima. No druga po veličini rafinerija u regiji, Phillips 66 iz Baywaya, u okolici New Jerseya, ključna karika u lancu opskrbe motornim gorovima na području New Yorka, prekinula je proizvodnju, što podupire cijene benzina. "Cijene su blago porasle a i dolar je oslabio prema ključnim valutama, što podupire tržišta roba u cjelini", kazao je Jack Pollard iz Sucden Financiala.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Raznoliki poslovni rezultati kompanija ograničili su u srijedu rast europskih burzovnih indeksa a ulagači čekaju i ponovno otvaranje tržišta na Wall Streetu. Londonski FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.837 bodova, frankfurtski DAX porastao za 0,6 posto na 7.324 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,2 posto i iznosio je 3.465 bodova. Europske zrakoplovne tvrtke Air France-KLM i Lufthansa dobile su na vrijednosti više od sedam posto nakon objave poslovnih izvješća i umirujućih prognoza. Njihova su izvješća poduprla i dionice ostalih kompanija u sektoru pa je dionica International Airlinesa, vlasnika British Airwaysa, ojačala 3,5 posto. Među dobitnicima bila je i švedska naftna kompanija Lundin Petroleum, te norveški prehrambeni i industrijski konglomerat Orkla, s rastom dionica 2,5 odnosno 1,6 posto. Dionice britanske naftne i plinske tvrtka BG Group oslabile su 13 posto nakon objave da ne očekuje povećanje proizvodnje u 2013. Razočarala je i britanska banka Barclays, čije su dionice pale za 4,3 posto nakon vijesti o dvije nove istrage u SAD-u zbog njena poslovanja, kao i o padu dobiti u trećem tromjesečju.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, zahvaljujući jučerašnjem jačanju europskih tržišta, no trguje se oprezno dok se čeka otvaranje američkih financijskih tržišta, nakon jenjavanja uragana Sandy. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,7 posto. U Singapuru su tek blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,3 posto, nakon što je u utorak zaronio na najnižu razinu u dva tjedna. Dok se na Wall Streetu zbog uragana Sandy u protekla dva dana nije radilo, azijske je ulagače ohrabrio jučerašnji solidan rast cijena dionica na europskim burzama. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je 0,9 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu se danas očekuje pojačani obujam trgovanja, prvi radni dan nakon što je burza od početka tjedna bila zatvorena zbog oluje Sandy, dok terminski indeksi ukazuju na pozitivno raspoloženje investitora. Terminski Dow Jones indeks oko 13,30 sati bio je u plusu 65 bodova, a tehnološki Nasdaq 9 bodova. Istodobno, terminski S&P 500 ojačao 8,2 boda, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora. Po prvi puta od 1888. godine, Wall Street nije radio nekoliko dana zbog vremenske nepogode. Njujorška burza i tehnološki Nasdaq nisu radili u ponedjeljak i utorak zbog oluje Sandy koja je zahvatila istočnu obalu SAD-a i nanijela ogromne štete. Transport prema i oko središta New Yorka i danas je ograničen, a prekid isporuke struje u nekim dijelovima grada znači da dio tržišnih sudionika neće biti u mogućnosti raditi od kuće.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙