FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Gospodarska klima u Europi stabilizirala se u listopadu na najnižoj razini u tri godine, pritisnuta oslabljenim povjerenjem u industrijskom i građevinskom sektoru kojoj je protuteža bilo blago poboljšanje u sektoru maloprodaje, izvijestila je u utorak Europska komisija. Indeks gospodarske klime spustio se u listopadu u eurozoni za neznatnih 0,7 bodova na 84,5 bodova. U EU zadržao se na 86,2 boda. To je ujedno njihova najniža vrijednost u tri godine. Blago oslabljeno povjerenje u industriji i građevarstvu neutralizirao je neznatno pojačani optimizam u sektoru maloprodaje. Povjerenje u sektoru usluga ostalo je uglavnom nepromijenjeno. Povjerenje potrošača također se stabiliziralo i u eurozoni i u EU, uz vrijednost odgovarajućih indeksa od minus 25,7 odnosno minus 24,3 boda. U rujnu iznosili su minus 25,9 odnosno minus 24 boda. U odvojenom je izvješću Komisija izvijestila o pogoršanju poslovne klime u eurozoni. Tako je odgovarajući indeks poslovne klime (BCI) u eurozoni u listopadu oslabio za 0,28 boda, na minus 1,62 boda, zbog negativnih očekivanja vezanih za narudžbe, izvoz i proizvodnju.

BRUXELLES - Ciparsko predsjedništvo EU-a iznijelo je kompromisni prijedlog europskog sedmogodišnjeg proračuna, koji predviđa 50 milijardi eura manje u odnosu na prijedlog Europske komisije. U dokumentu se predviđaju smanjenja rashoda po svim proračunskim stavkama. Predsjedništvo dodaje da je tih 50 milijardi eura "polazna točka" i da će trebati još smanjiti rashode kako bi se postigao kompromis. "Komisija je primila na znanje prijedlog ciparskog predsjedništva, koji ne podržava. Komisija ostaje pri svom prijedlogu, koji je uspostavio odgovornu ravnotežu u vremenima krize u i smislu ukupnog iznosa i u smislu ravnoteže između pojedinih politika", kaže se u izjavi Europske komisije. Komisija je za razdoblje 2014.-2020. predložila Višegodišnji proračunski okvir (MFF) u iznosu od 1.033 milijarde eura u preuzetim obvezama, što je 1,08 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) EU-a, a 988 milijardi eura u stvarnim plaćanjima, što je 1,03 posto BND-a. Predlog Komisije podupire i Europski parlament, koji zajedno s državama članicama suodlučuje o europskom proračunu. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je za 22. studenoga izvanredni summit s namjerom da se postigne politički dogovor oko višegodišnjeg proračuna.

MILANO - Talijanski troškovi zaduživanja na rok od pet i 10 godina pali su na današnjoj aukciji obveznica na najnižu razinu od prošlogodišnjeg svibnja budući da su ulagači ignorirali prijetnju bivšeg premijera Silvija Berlusconija da će srušiti aktualnu tehnokratsku vladu. Troškovi zaduživanja na rok od pet godina pali su na 3,8 posto, sa 4,09 posto koliko su iznosili na sličnoj prošlomjesečnoj aukciji. Ministarstvo financija prikupilo je prodajom novih petogodišnjih obveznica maksimalno planiranih četiri milijarde eura. Dodatne tri milijarde eura, također maksimalno planirani iznos, Rim je prikupio aukcijom 10-godišnjih obveznica, uz prinos od 4,92 posto, u odnosu na 5,24 posto zabilježenih mjesec ranije. Ukupna vrijednost ponuda za petogodišnje obveznice premašila je vrijednost ponuđenu na upis 1,49 puta. U slučaju 10-godišnjih obveznica bila je veća 1,43 puta.

BEČ - Austrijska banka Erste Grupa u utorak je izvijestila da je u trećem tromjesečju ostvarila neto dobit od 143,7 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom od 1,49 milijardi eura. Takav rezultat u Erste Grupi pripisuju nižim iznosima rezervacija za nenaplative kredite i poboljšanom poslovnom okruženju. Rezervacije su u trećem tromjesečju smanjene na 484 milijuna eura, s 938 milijuna eura u istom razdoblju godine prije. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci Erste Grupa je ostvario neto dobit od 597,3 milijuna eura, nasuprot gubitku od 973 milijuna eura zabilježenom u istom razdoblju prošle godine. Rezervacije za nenaplative zajmove u devetomjesečnom razdoblju iznosile su 1,47 milijardi eura i bile su za 21,2 posto manje u usporedbi s prvih devet mjeseci 2011. Sredstva rezerviranja smanjena su ili su ostala nepromijenjena na svim ključnim tržištima Erste Grupe, izuzev u Rumunjskoj i Hrvatskoj, navodi se u priopćenju. Što se tiče prognozi za cijelu godinu, u Erste Grupi očekuju da će operativna dobit biti tek neznatno slabija u usporedbi s prošlogodišnje 3,63 milijarde eura.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u utorak u smanjenom obujmu trgovine zbog uragana Sandy, a među dobitnicima izdvajali su se švicarska banka UBS, zbog najavljenog ukidanja 10.000 radnih mjesta, i British Petroleum, zbog povećanja dividende. Londonski FTSE porastao je 0,9 posto na 5.846 bodova, frankfurtski DAX za jedan posto na 7.277 bodova, dok je pariški CAC skočio 1,5 posto na 3.461 bod. Volumen trgovanja bio je slab zbog uragana Sandy koji je pogodilo istočnu obalu SAD-a pa Wall Street nije radio. Pozornost investitora okrenula se izgledima za normalan nastavak rada u srijedu, zadnjeg dana trgovanja u mjesecu. Vodeći dobitnik bila je banka UBS čije su dionice skočile 5,1 posto, na najvišu razinu u 15 mjeseci, nakon što je potvrdila informaciju o ukidanju 10.000 radnih mjesta. Deutsche Bank također je dobila na vrijednosti, i to četiri posto, nakon što je izvijestila o 20-postotnom rastu dobiti prije oporezivanja i povisila ciljano smanjenje broja radnih mjesta. Dionice BP-a također su bile u plusu 4,9 posto, nakon što je naftni div objavio da će povećati dividendu drugi put u manje od godinu dana kako bi vratio povjerenje ulagača.

LONDON/NEW YORK - Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što su najnoviji podaci pokazali manji pad španjolskog gospodarstva u trećem tromjesečju nego što se strahovalo. Euro je tako u odnosu na dolar bio na dobitku oko 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,2965 dolara. Dolar je oslabio 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 79,63 jena, nakon što se nakratko spustio na najnižu razinu u tjedan dana od 79,28 jena. Trgovanje je međutim bilo smanjenog obujma zbog superoluje Sandy koja je paralizirala istočnu obalu SAD-a i zatvorila američka tržišta. "Zabilježene su sporadične spekulativne kupovine eura, jer podaci o španjolskom BDP-u nisu bili loši kao što se strahovalo", kazao je Paul Bednarczyk, čelnik odjela za istraživanje u tvrtki 4CAST. Jen je danas ojačao prema dolaru i euru nakon što je japanska središnja banka Bank of Japan povećala monetarne poticaje drugi mjesec zaredom, no tržišta su bila razočarana jer su očekivala veće iznose.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙