FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

VARŠAVA

U utakmici 1. kola A skupine EURA u Varšavi su nogometaši Poljske i Grčke igrali 1:1 (1:0). Bila je to jedna od najuzbudljivijih otvarajućih utakmica u povijesti europskih prvenstava u kojem su Grci s igračem manje postigli zgoditak i promašili jedanaesterac za pobjedu. Pred 50.000 gledatelja na nacionalnom stadionu sudio je Španjolac Carlos Velasco Carballo. Strijelci: 1:0 Robert Lewandowski (17), 1:1 Dimitris Salpingidis (51)

Crveni kartoni: Sokratis Papastathopulos (Grč,44), Wojciech Szczesny (Polj, 69)

Promašeni penal: Giorgos Karagounis (Grč,71)

VARŠAVA

U utakmici 1. kola A skupine EURA u Varšavi su nogometaši Poljske i Grčke igrali 1:1 (1:0). Bila je to jedna od najuzbudljivijih otvarajućih utakmica u povijesti europskih prvenstava u kojoj su Grci sA igračem manje postigli zgoditak i promašili jedanaesterac za pobjedu. Za Poljsku je strijelac bio Robert Lewandowski (17), a za Grčku Dimitris Salpingidis (51). Bila je to odlična utakmica puna preokreta, Poljaci su poveli u 17. minuti golom Lewandowskog, dominirali u prvom dijelu, a Grci su još pred kraj poluvremena ostali sa igračem manje. No, u nastavku potpuni preokret, Salpingidis, koji je ušao u drugom poluvremenu, donio je Grčkoj poravnanje u 51. minuti, a potom je izborio 11-erac i isključenje poljskog vratara. No, Karagounis nije iskoristio penal.

Poljaci su krenuli silovito vođeni fanatičnom publikom, a prva prijetnja stigla je u 4. minuti kada je Murawski pucao sa vrha kaznenog prostora, a golman Chalkias akrobatskom obranom spašava Grke.

U 14. minuti Piszczek se probio po desnoj strani, oštro ubacio u grčki peterac, ali Lewandowski je bio prekratak. No, tri minute kasnije slična akcija, ovaj puta Jakub Blaszczykowski je prošao po desnoj strani i odlično uposlio Lewandowskog, koji glavom pogađa mrežu za vodstvo Poljske. Odličan primjer suradnje dvojca iz Borussije Dortmund.

Poljaci su mogli voditi 2-0 u 38. minuti, ali branič Perquis puca pored gola sa desetak metara udaljenosti.

Grci su samo jednom ozbiljnije zaprijetili u prvom poluvremenu, i to iz prekida. Karagounis je ubacio u kazneni prostor, a Gekas glavom šalje loptu pored vratiju.

Dodatni šok za Grčku dogodio se u 44. minuti, kada je drugi žuti karton i isključenje zaradio Papastathopoulos.

Salpingidis, koji je ušao u drugom poluvremenu, već je nakon pet minuta uzvratio je za ukazano mu povjerenje i donio je Grčkoj poravnanje u 51. minuti. Nakon ubačaja sa desne strane pogriješio je poljski vratar Szczesny, a Salpingidis je lakoćom pogodio mrežu.

U 63. minuti velika šansa za Grčku, ali Samaras iz neposredne blizine puca pored gola.

Nakon toga, novi šok za Poljake vratar Szczęsny dobio je crveni karton jer je oborio u 16-ercu Salpingidisa. Kazneni udarac za Grčku izveo je u 71. minuti Karagounis, ali pričuvni vratar Przemyslaw Tyton, koji je zamijenio isključenog Szczęsnyja, uspio je obraniti 11-erac, i ostalo je 1-1.

Do kraja susreta više nije bilo ozbiljnijih prigoda.

PARIZ

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković pobijedio je u polufinalu Grand Slam turnira Roland Garros Švicarca Rogera Federera s 6:4,7:5,6:3, te će u finalu u nedjelju igrati s Rafaelom Nadalom. Đoković je puno lakše od očekivanoga izborio svoje prvo finale u Roland Garrosu i priliku da nakon Donalda Budgea (1938) i Roda Lavera (1962,1969) postane treći igrač u povijesti koji je zaredom osvojio sva četiri grand slam turnira, no ipak ne u istoj sezoni. Đoković je zabilježio i 12. pobjedu u 26 međusobnih ogleda s Federerom.

Drugi tenisač svijeta Španjolac Rafael Nadal u prvom je polufinalu svladao sunarodnjaka Davida Ferrera s 6:2, 6:2, 6:1. Nadal se s lakoćom plasirao u svoje sedmo finale Garrosa, a skoro da je više od samog meča trajao prekid zbog kiše. Ferrer je u meč s Nadalom ušao s katastrofalnim međusobnim omjerom 4:15, a nakon što je propustio laganu loptu za vodstvo od 3:1 u prvom setu, njegova igra se raspala, a Nadal je s lakoćom rješavao sve situacije, te za ukupno 106 minuta ušao u finale. Nadal u finale ulazi sa šest naslova pobjednika i sa samo jednim porazom uopće na terenima Roland Garrosa, od Robina Soderlinga u osmini finala 2009. Španolac je i jedini tenisač koji na ovogodišnjem izdanju nije izgubio nijedan set.

Polufinale:

Rafael Nadal (Špa/2) - David Ferrer (Špa/6) 6:2, 6:2, 6:1

Novak Đokovic (SRB/1) - Roger Federer (ŠVI/3) 6:4,7:5,6:3

ZAGREB

Zbog prejakog vjetra danas se nije jedrilo na Svjetskom kupu u Weymouthu, pa u sutrašnji plov za odličja Tonči Stipanović u laseru ulazi kao treći, Šime Fantela i Igor Marenić u 470 kao četvrti, Ivan Kljaković Gašpić u finnu kao sedmi, a Pavle Kostov i Petar Cupać deveti u klasi 49er.

Kako se i očekivalo iznimno jak vjetar danas u akvatoriju Weymoutha i Portlanda. Čekalo se do 16 sati kada su suci oglasili da danas neće biti jedrenja.

Od osam disciplina u kojima smo nastupili u četiri su se naši olimpijci plasirali u sutrašnji plov za odličja, što je više nego obećavajući nastup u konkurenciji koja će za manje od dva mjeseca jedriti i na Olimpijskim igrama. Najbliže osvajanju medalje na Svjetskom kupu je Tonči Stipanović koji u plov za odličja klase Laser ulazi kao treći. Vodeći Australac Tom Slingsby ima pet bodova prednosti ispred Njemca Phillipa Buhla i 11 u odnosu na Tončija.

KRAKOW

Talijanski vratar Gianluigi Buffon uputio je svojevrsni apel navijačima da zaborave sve negativnosti i prljavštine u talijanskom nogometu i podrže reprezentaciju na EURU. "Morate početi misliti svojim glavama, nemojte se zavesti od onih koji žele samo zlo našoj zemlji i reprezentaciji. Mi smo spremni na borbu, s vama ili bez vas, ali bilo bi puno lakše kada bi naši navijači bili uz nas na EURU", poručio je Buffon putem svog facebook profila.

Buffon je bio zapanjen pisanjem talijanskog tiska kako se kladio na ogroman iznos na utakmicama domaće lige, a sve se poklopilo s velikom aferom u Italiji s namještanjem utakmica.

Italija za dva dana igra prvu utakmicu sa svjetskim i europskim prvacima Španjolcima.

ZAGREB

Predsjednik Republike Makedonije Gjorgje Ivanov na 14. europskom nogometnom prvenstvu, koje danas počinje u Poljskoj i Ukrajini, navijat će za Hrvatsku.Ivanov je makedonskim medijima izjavio da će, unatoč tome što je veliki ljubitelj engleskog nogometa, ovoga puta navijati za reprezentaciju zemlje iz regije. "Volio bih da mogu na Europskom prvenstvu navijati za našu reprezentaciju, no nažalost naša reprezentacija ne sudjeluje u ovom prvenstvu. Ja sam ljubitelj engleskog nogometa, no ovaj put ću navijati za zemlju iz regije koja je najprijateljskija i uvijek nas podržava, navijat ću za Hrvatsku" izjavio je Ivanov koji će imati prigodu gledati i navijati za "vatrene" najmanje tri puta na ovom prvenstvu i to 10. lipnja u utakmici protiv Republike Irske, 14. lipnja protiv Italije i 18. lipnja protiv Španjolske. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine izborit će plasman u daljnju fazu natjecanja.

WARKA

Vedran Ćorluka ipak nije zadobio ozbiljniju ozljedu na jučerašnjem treningu na kojem osjetio zatezanje u zadnjoj loži, zbog čega je prekinuo trening, ali će zbog predostrožnosti do utakmice s Irskom trenirati po posebnom programu, izjavio je hrvatski izbornik Slaven Bilić u petak na konferenciji za novinare u Warki."Ono što se jučer dogodilo s Ćorlukom nije izgledalo tako strašno, no iz predostožnosti smo ga poslali u bolnicu na pregled. Magnetska rezonanca je na sreću pokazala da nije ništa ozbiljno i on bi trebao biti spreman za susret u nedjelju", izjavio je Bilić.

"Ćorluka će trenirati po posebno programu do utakmice jer ne želimo ništa riskirati s njim. Nema hematoma, ni istegnuća, a kamoli rupture, međutim bojim se jedino da se on u glavi previše ne opusti i pomisli - nije mi ništa. Baš zato smo ga u pratnji doktora Nemeca i poslali na magnetsku rezonancu u kliniku u Varšavi, da otklonimo sve dvojbe", kazao je Bilić i potvrdio da stručni stožer već zna kojih će 16 nogometaša u nedelju prijaviti za utakmicu protiv Republike Irske, ali nije želio obznaniti njihova imena.

WARKA

Za razliku od hrvatskih reprezentativaca koji s mnogo optimizma dočekuju nastup na Europskom prvenstvu, hrvatski novinari koji prate EURO daleko su oprezniji.Robert Matteoni iz Sportskih novosti smatra kako bi Hrvatska s obzirom na potencijal mogla proći skupinu koja je realno jako teška, ali i da će biti veliki pothvat ukoliko prođemo u četvrtfinale.

"Prognoze su vrlo nezahvalne, ali realno bit će pothvat ukoliko prođemo skupinu," kazao je Matteoni koji smatra kako su najveći favoriti za europski tron Španjolska, Nizozemka ili Njemačka.

Njegov redakcijski kolega Dražen Antolić od hrvatske reprezentacije očekuje plasman u četvrtfinale, nada se i polufinalu, no boji se ispadanja u grupi. Za Antolića su glavni favoriti za naslov prvaka Njemačka ili Nizozemska.

S nešto više optimizma EP dočekuje Davorin Olivari iz Sportski novosti koji smatra kako će hrvatska reprezentacija pobijediti Irsku i Italiju i plasirati se u drugi krug.

"Možda sam preveliki optimist, no vjerujem kako ova momčad može daleko. Ako prođemo prvi krug bit će to jedan krasan i lijep rezultat," kazao je Olivari za kojeg je najveći kandidat za europski tron Njemačka.

Tomislav Židak iz Jutarnjeg lista misli kako bi sve više od trećeg mjesta u skupini bilo 'osmo svjetsko čudo'.

"Igramo s ekipama koje su u zadnjih šest godina bile i svjetski i europski prvaci. Premda nas Italija nije pobijedila od '42.' objektivno su oni i Španjolci ispred nas. S Ircima će također biti teško. Imaju iskusnog trenera, nešto slabije igrače, ali borbeni duh i dobru atmosferu u ekipi. Nisam siguran da je naša atmosfera dobra. Više od trećeg mjesta bilo bi 'osmo svjetsko čudo'," poručio je Židak dodavši kako će prvak Europe biti Njemačka.

Mladen Bariša iz Slobodne Dalmacije smatra kako će iz naše skupine ići dalje Španjolska i Italija, a prvak Europe će biti Njemačka jer ima kontinuitet izbornika i igrača.

Dea Režić s portala index.hr je mišljenja kako 'vatreni' mogu igrati rasterećeno protiv svakog suparnika. "Vjerujem da čak i možemo proći skupinu, no pitanje je kako će cijela ova atmosfera oko izbornika u ostavci utjecati na momčad," kazala je Režić dodavši kako se Nizozemci, Španjolci i Nijemci s pravom nadaju naslovu prvaka, a njezini favoriti su Nijemci.

Silvijo Škrlec s tportal.hr smatra kako će hrvatska vrsta jako teško proći skupinu, jer je mali broj naših igrača bio u natjecateljskoj formi, dok je većina u drugom dijelu sezone uglavnom samo trenirala ili se čak oporavljala od ozljeda.

Možda i najviše nade u hrvatsku reprezentaciju polaže Damir Tabaković s Media servisa. "Mislim da ćemo proći skupinu, a priželjkujem i medalju. Bit će teško i čupavo, no ako prođemo idemo po medalju," kazao je Tabaković dodavši kako će europski prvak biti Francuska.

"Mislim da su Španjolci i Nijemci izuzetno potrošeni i umorni. Umor će odlučiti, a bojim se kako će i liječnici biti glavni izbornici po reprezentacijama," poručio je Tabaković.

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙