FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

LARNACA

Giovanni Cernogoraz i hrvatska reprezentacija ekipno osvojili su naslove europskih prvaka, a Josip Glasnović broncu u disciplini trap na Europskom prvenstvu u gađanju letećih meta u ciparskoj Larnaki. U ekipnoj konkurenciji Giovanni Cernogoraz,te braća Anton i Josip Glasnović osvojili su ekipno zlato sa sa 361 pogođenom metom. Srebro je osvojila Češka (358), a broncu Italija (357).U pojedinačnoj konkurenciji novi europski prvak je Giovanni Cernogoraz iz Novigrada, koji je 146 puta uspješno pogodio metu, dok su Josip Glasnović i Čeh Jiri Liptak pogodili po 144 mete. U raspucavanju za drugo mjesto Čeh je bio bolji za jedan pogodak i osvojio srebrnu, a Glasnović brončanu medalju. Na Olimpijskim igrama u Londonu Hrvatsku će predstavljati novi europski prvak Cernogoraz i Anton Glasnović, koji su i prije ovog prvenstva osigurali olimpijsku normu.

DEBRECEN/ZAGREB

Hrvatska plivačica Sanja Jovanović plasirala se u finale discipline 50 metara leđno petog dana Europskog prvenstva u plivanju koje se održava u mađarskom Debrecenu .Jovanović je u polufinale ušla sa šestim vremenom kvalifikacija (28.81), a u polufinalu je išla brže i sa 28.52 sekundi ušla u finale kao četvrta. Dubrovkinja će tako u subotu u finalu konkurirati za jedno od odličja u ovoj neolimpijskoj disciplini. Jovanović je i prva hrvatska predstavnica na ovom prvenstvu Europe koja je izborila finale.

ANTALYA

Nastavlja se briljantan nastup hrvatskih pikadista na Europskom prvenstvu koje se od 19. do 25. svibnja održava u turskoj Antalyji. Zdravko Antunović i Dragutin Horvat postali su prvaci Europe u disciplini parova u muškoj konkurenciji, dok su Đurđica Delić i Jasna Šegvić osvojile srebro kod dama. Tako sada Hrvatska ima ukupno četiri medalje na EP nakon što je u četvrtak r zlato osvojila naša muška reprezentacija, dok je u utorak ekipa Posejdon 2 iz Kaštel Kambelovca postala klupski viceprvak Europe.

Zdravku Antunoviću iz Županje je to drugo zlato nakon što je jučer sudjelovao u pohodu muške reprezentacije na europski tron, što je bila četvrta uzastopna titula europskih prvaka za Strelovite. Antunović je za partnera u disciplini parova izabrao Dragutina Horvata, naše inozemno pojačanje jer je Horvat rođen i živi u Kassalu u Njemačkoj. Na kraju se to pokazalo kao dobitna kombinacija, a u finalu su nadigrali španjolski dvojac Santana i Corral.

Njih dvojica su na europskom tronu u disciplini parova naslijedili Borisa Krčmara i Vladu Deščaka koji su bili prvaci Europe 2009. i 2011., a ove godine su završili na diobi 17. mjesta. Isticanje zaslužuje i solidno 9. mjesto, u konkurenciji čak 127 parova iz cijele Europe, klupskih suigrača iz kaštelskog Posejdona, Ivana Bilele i Vladimira Lešića.

Srebro splitskog dvojca Đurđice Delić i Jasne Šegvić ima posebnu težinu jer je osvojeno u strahovito jakoj konkurenciji. Bolja od njih bila je samo ruska kombinacija Nagapetyants i Dobromyslova, dvojac koji je ovog trenutka broj 1 na svijetu i nedodirljive su za konkurenciju. Iza naših su ostale vrhunske igračice iz Češke (sjajne Benešova i Kotlarikova su se morale zadovoljiti broncom), dok je Njemačka, koja ima nekoliko desetina tisuća registriranih pikadistica, u usporedbi s naših 220, ostala bez medalje.

BUDIMPEŠTA

Predsjednica Nogometnog saveza Burundija Lydia Nsereka postala je u petak prva žena članica Izvršnog odbora Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), odlučeno je na kongresu FIFA-e u Budimpešti. U 108 godina postojanja FIFA-e nijedna žena nije bila članom izvšnog tijela te organizacije, a Nsereka će i službeno postati članom IO-a od ljedeće godine. Nsereka (45) je i članica Međunarodnog olimpijskog odbora, a njezion izbor pozdravilo je svih 209 zemalja-članica.

"Narod Burundija može biti jako ponosan dana i sigurna sam da će diljem moje zemlje odzvanjati bubnjevi. Ovo je poseban dan za sve žene svijeta, a današnji dan je bio i rođendan mojeg preminuloga supruga, pa sam dvostruko ponosna", kazala je Nsereka.

Na kongresu FIFA-e u Budimpešti, i to sa 98 posto glasova, u članstvo FIFA-e je kao 209. član primljen i Južni Sudan, afrička zemlja koja je lani u srpnju proglasila neovisnost otcijepivši se od Sudana.

Predsjednik Nogometnog saveza Južnog Sudana Oliver Mori Benjamin nije zaboravio podsjetiti da je njegova zemlja opet u ratu, ali je dodao da će primanje Južnog Sudana u članstvo FIFA-e "pomoći u borbi protiv rata i gladi u zemlji". Južni Sudan će sljedeće godine sudjelovati u kvalifiakcijama za Afrički kup nacija, a od 2015. će po prvi puta dobiti šansu da se bori za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018.

BUDIMPEŠTA

Međunarodni nogometni savez (FIFA) suspendirala je na kongresu u Budimpešti vlastitu odluku kojom je nogometnoj reprezentaciji Kosova dopušteno odigravanje prijateljskih međunarodnih susreta. "Povlačimo dopuštenje Nogometnom savezu Kosova odigravanje prijateljskih međunarodnih susreta jer će sljedeći tjedan u Zuerichu biti održan sastanak na tu temu sa dužnosnicima Kosova, Nogometnog saveza Srbije i UEFA-e", objavio je predsjednik FIFA-e Blatter, koji je dodao kako će konačna odluka biti donešena 29. lipnja. Reprezentacija Kosova nije član krovne svjetske nogometne organizacije, a svoje neslaganje s dopuštenjem FIFA-e otprije šest dana nisu bili zadovoljni predsjednici UEFA-e Michel Platini i Srbijanskog nogometnog saveza Tomislav Karadžić. Platini je pritom rekao da nije sretan zbog FIFA-ine odluke jer "predsjednik Sepp Blatter nije o njoj ni sa kim razgovarao", te da je to "politička odluka, a ne nogometna". U razgovoru za Reuters u utorak Blatter je kazao da je odluka pozitivna u smislu da pomogne razvoju nogometa na Kosovu i da se nada da će to ubrzati odluku te države da postane punopravna članica UEFA-e i FIFA-e.

ZAPREŠIĆ

U prvom dvoboju kvalifikacijske skupine za odlazak na Europsko prvenstvo nogometaša do 19 godina Hrvatska i Austrija su u Zaprešiću igrali 2:2.

Izabranici Joška Jeličića su vodili s 1:0, a potom se spasili poraza minutu prije kraja pogotkom junaka dvoboja Osječanina Marka Dugandžića, koji je Hrvatsku i doveo u vodstvo u 45. minuti. Strijelci su za Austrijance bili Toni Vastić (48), sin Kaštelanina i bivšeg austrijskog reprezentativca Ivice Vastića, te Thomas Murg (74), dok hrvatskoj U-19 vrsti pobjedu nisu uspjeli donijeti niti zvučna imena poput Matea Kovačića iz Dinama i Marka Livaje iz Intera. U drugoj utakmici ove skupine Gruzija je slavila protiv BiH s 4:2, a Hrvatska u nedjelju u Zagrebu igra s Gruzijom. Samo pobjednik skupine osigurava nastup u završnici od 3. do 15. srpnja u Estoniji.

BRUXELLES

Poljakinja Agnieszka Radwanska i Rumunjka Simona Halep igrat će u finalu WTA turnira u Bruxellesu s nagradnim fondom od 637.000 USD.

Prva nositeljica Radwanska je u polufinalu bila bolja od Estonke Kaie Kanepi s 7:6 (8), 6:3, dok je Halep s 6:4, 6:3 slavila protiv Šveđanke Sofie Arvidsson.

Agnieszka Radwanska (Pol/1) - Kaia Kanepi (Est/8) 7:6 (8), 6:3;

Simona Halep (Rum) - Sofia Arvidsson (Šve) 6:4, 6:3.

STRASBURG

Francuskinja Alize Cornet i Talijanka Francesca Schiavone borit će se u subotu za naslov pobjednice WTA turnira u Strasbourgu.

Cornet je u polufinalu nadigrala sunarodnjakinju Pauline Parmentier s 4:6, 6:1, 6:3, dok je druga nositeljica Schiavone slavila protiv Amerikanke Sloane Stephens 7:5, 6:1.

PARIZ

Hrvatski tenisač Ivan Dodig u prvom kolu drugog Grand Slam turnira sezone Roland Garrosa igrat će protiv Nizozemca Robina Haasea, dok Marina Čilića i Ivu Karlovića očekuje netko iz kvalifikacija.Dodig protiv 39. tenisača svijeta još nije igrao na ATP Touru.Petra Martić će u prvom kolu igrati protiv Nizozemke Michaelle Krajicek, dok će Mirjana Lučić odmjeriti snage protiv Ruskinje Svetlana Kuznjecove. Martić i Krajicek do sada su igrale dva puta, a oba meča je dobila hrvatska tenisačica. Prošle godine u Pragu, a godinu ranije i u Indian Wellsu. Lučić i Kuznjecova nisu igrale međusobno.

GUADALAJARA

Usprkos velikom optimizmu i ulozi favorita hrvatske rukometašice su na startu kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre koji se održava u španjolskoj Guadalajari izgubile od Nizozemske 28:29 (12:14) i posve se udaljile od vize za London.U dramatičnoj završnici hrvatske igračice su 40 sekundi prije kraja imale loptu i igračicu više, no nisu uspjele izboriti remi i tako barem produžiti nadu. Hrvatsku sada u subotu očekuje slabašna Argentina, a potom će u nedjelju morati pobijediti trećeplasiranu ekipu s posljednjeg SP-a, Španjolsku ukoliko želi na OI.Hrvatska je bolje otvorila utakmicu, povela je 4:2, a potom stala. Nizozemske su serijom 4:0 okrenule rezultat (6:4) i do konca prvog poluvremena više nisu ispuštale prednost. U dva navrata imale su i tri gola viška (13:10, 14:11), a na koncu prvog dijela rezultat je bio 14:12. Naše igračice su imale prviše tehničkih pogrešaka, igrale su vrlo nervozno, a nisu se uspjele niti prilagoditi na nešto čvršću igru koje su dozvolile francuske sutkinje.

Loša igra hrvatske vrste nastavila se i u drugom dijelu, pa su Nizozemke povele i sa četiri gola razlike (18:14). Sredinom drugoj dijela odabranice Vladimira Canjuge su uspjele spojiti nekoliko kvalitetnih minuta izjednačivši na 21:21, no uslijedio je novi pad i Nizozemska ponovo bježi na plus tri. U posljednjih pet minuta Hrvatska je uspjela smanjiti zaostatak, a potom u zadnjoj minuti imala i priliku za remi. Nažalost, najbolja igračica utakmice Maja Zebić je promašila s krila i Nizozemske su mogle započeti slavlje.

Zebić je utakmicu zaključila sa 11 golova pri čemu je devet zabila sa sedam metara, Miranda Tatari je dodala šest, a Andrea Penezić četiri gola.

Hrvatsku do kraja kvalifikacijskog turnira očekuju još utakmice protiv Argentine (27. svibnja) i Španjolske (28. svibnja), a prve dvije ekipe izborit će plasman na OI u London.

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙