FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako treba vidjeti je li privatizacija kutinske Petrokemije isplativa i korisna za državu te ocijenio da je privatizacija državnih tvrtki potrebna Hrvatskoj jer država nije u načelu dobar vlasnik i dobar gospodarstvenik. "Riječ je o uspješnoj tvrtci i treba vidjeti je li to uopće isplativo, pod kojim uvjetima, da li dijelom ili u cijelosti te koji su razlozi da bi se eventualno išlo u privatizaciju", kazao je Josipović u intervjuu Media servisu. Dodao je da se mora osigurati uredno funkcioniranje tvrtke i njezin razvoj. "Ako se u u konačnici procjeni da je to korisno za državu, a ne puko punjenje proračuna, što nije dovoljan razlog, onda bismo mogli reći da je to opravdano", kazao je Josipović rekavši kako očekuje da će svi parametri biti poznati javnosti i da će se o njima javno raspravljati. Josipović je kazao da mu se ne sviđa navodno zapošljavanje u Hrvatskim autocestama bez natječaja. "Teško mi je vidjeti kako to može biti u skladu sa zakonom, ali bit će inspekcije i ministarstvo provjerava", rekao je Josipović i naglasio kako "to nije dobra poruka" te da bi u svim javnim tvrtkama trebao biti natječaj. Ocjenjujući rad hrvatske Vlade u prvih sto dana, Josipović je rekao da je to prekratak period s obzirom na količinu ozbiljnih problema, no dobrim potezima je ocijenio smanjenje proračuna i novu klimu u funkciji poduzetništva. Krenule su i akcije za otkrivanje onih koji su utajili porez i izbjegavaju plaćanje obveza prema državi, a na dobrom tragu je i rješavanje problema brodogradilišta, dodao je.

ČAKOVEC - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za današnjeg je posjeta Međimurskoj županiji izjavio kako se problemi vezani uz kriminal u romskoj nacionalnoj manjini mogu riješiti prevencijom, a ne represijom. Ministar Ostojić, govoreći o niskoj stopi kriminala u Međimurju, koji je ispod državnog prosjeka, rekao je kako, uvažavajući ljudska prava svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, mora naglasiti da više od 50 posto imovinskih delikata na području Međimurja počine pripadnici romske nacionalne manjine. Glavni instrument u prevenciji kriminala Roma trebao bi biti projekt 'Policajac u zajednici', istaknuo je ministar i dodao kako kontakt-policajci, a posebno policajac romske nacionalne manjine, moraju dodatno pridonijeti radu. Osnovni problem, zaključio je ministar Ostojić, nastaje kada Romi postanu punoljetni jer tada njihovi roditelji ne dobivaju više nikakvu pomoć te se vrlo često nađu sami na ulici. Ministar smatra da se mnogo može postići kvalitetnijom kontrolom trošenja socijalne pomoći, Istaknuo je da je osmišljena strategija koja bi trebala pomoći da se stanje poboljša, a nadzor trošenja socijalne pomoći, edukacija i priprema za posao neke su mjere predviđene tom strategijom.

NUŠTAR - Europska unija od 1998. godine do danas u razminiravanje minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj uložila je oko 30 milijuna eura, rekao je ataše za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj Erol Akdag. On je danas u pratnji čelnika Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) obišao područja na kojima je u tijeku razminiravanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje se po projektu na ratom pogođenim područjima financira kroz program Europske unije IPA 2010. Riječ je o četiri zasebna projekta razminiravanja u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ukupne površine 3,4 četvorna kilometra, u koja će se uložiti četiri milijuna kuna, od čega su tri milijuna iz Europske unije, a milijun iz proračuna Republike Hrvatske. Projektom su obuhvaćena minski sumnjiva područja u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima te u općinama Dražu, Nuštru, Starim Jankovcima, Antunovcu i Markušici na kojima je dosad u šest eksplozija poginulo pet osoba.

DUBROVNIK - Građanska inicijativa "Srđ je naš" pozvala je na današnjoj konferenciji za novinare sve građane da se prekosutra, u petak, 30. ožujka u 16,30 sati okupe ispred Gradske vijećnice kako bi prosvjedovali zbog ponovnog pokušaja legalizacije nezakonitog plana izgradnje projekta golfa na Srđu. Predstavnici inicijative istaknuli su kako će se na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati o ponovnom pokretanju izrade Urbanističkog plana uređenja( UPU) Srđa i Generalnog urbanističkog plana (GUP) Dubrovnika na istim nezakonitim osnovama. Gradonačelnikov prijedlog, koji je poslao Gradskom vijeću, pokušaj je legalizacije istog nezakonitog plana koji je kao takav raskrinkala cjelokupna javnost, rekli su članovi inicijative. "Gradonačelnik pokušava plan ponovno poslati na javnu raspravu. Pritom zaboravlja redovitu proceduru donošenja GUP-a i vijećnicima šalje na prihvaćanje plan koji je preskočio sve faze u kojima se o njemu trebaju i mogu očitovati građani jer se tobože to već dogodilo. Građani pritom uopće nemaju mogućnost izraziti svoje mišljenje što je to javni interes, već je to gradonačelnik odredio za njih i na temelju iste dokumentacije ide se u realizaciju nezakonitog projekta", rekao je Đuro Capor iz inicijative.

SPLIT - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) danas je u izjavi novinarima u Splitu, gdje mu se sudi za zloporabu položaja u aferi "Šipan", priznao vlastiti propust pošto je 26. travnja 2010. godine potpisao dopis u kojem je drugooptuženi Pero Vićan dodao rečenicu kojom za svoju tvrtku "Dubrovačko primorje" traži pozajmicu od grada od dva miljuna kuna, te je potvrdio kako je zbog tog propusta sam sebe prijavio glavnome državnom tajniku Mladenu Bajiću. "U dopisu kojim smo rješavali teškoće neisplaćenih plaća komunalnog poduzeća 'Vrtlar' postoji Vićanova dopisana rečenica i ne bježim od toga da je to propust, ali taj propust nema nikakvu uzročno-poljedičnu vezu ni s kakvom isplatom novca i nema nikakvu štetu za grad Dubrovnik jer se u njemu ne govori ni o kakvom nalogu ni o obvezama grada Dubrovnika", rekao je Vlahušić novinarima. Na pitanja kako je glasila ta Vićanova dopisana rečenica, Vlahušić je odgovorio kako u njoj piše: "S obzirom na novo vješte, isplatiti do dva milijuna kuna zbog doma u Šipanu." Pritom je rekao kako je taj dokument potpisao pošto mu ga je donijela tajnica Jelena Pavlović, koja mu je prije toga rekla kako Vićan želi dopuniti dopis.

SPLIT - Na današnjem nastavku suđenja dubrovačkome gradonačelniku Andri Vlahušiću i njegovu koalicijskom partneru Peri Vićanu, koje USKOK-ova optužnica tereti za zloporabu položaja i ovlasti, dva puta intervenirala je zastupnica optužnice, zamjenica ravnatelja USKOK-a Marija Vučko prosvjedujući zbog Vićanova šaptanja svjedokinji optužbe Stani Kesoviji, koja je predsjednica Nadzornog odbora Vićanove tvrtke "Dubrovačkog primorja". Predsjednica sudskog vijeća Marija Majić upozorila je Vićana i premjestila ga u drugi dio dvorane, dalje od svjedokinje Kesovije, a zatim ga upozorila da će ga udaljiti ako bude ometao postupak te mu je izrekla i službenu opomenu pred isključenje iz sudnice do kraja dokaznog postupka. USKOK-ova optužnica tereti Vlahušića za nezakonitu pozajmicu novca iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačkom primorje", tj. da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio Gradski statut i da je Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća, odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna za kupnju nekretnine na otoku Šipanu, po čemu je afera dobila ime.

ZAGREB - Tridesetak zaposlenika "Vjesnika" izrazilo je danas zadovoljstvo zbog objave javnog poziva za kupnju tog lista. "Nadamo se da će taj proces završiti uspješnim preuzimanjem tvrtke te da će kupac, poštujući sve uvjete iz poziva, osigurati daljnje izlaženje dnevnog lista 'Vjesnika' uz preuzimanje zaposlenih", stoji u priopćenju koje je potpisao 31 zaposlenik. Ocjenjuju kako je to jedini način da se završi agonija u kojoj već treći mjesec rade bez plaće i ikakve nade da će vlada riješiti položaj i budućnost "Vjesnika". "Privatizacija je jedino rješenje i zato se odlučno ograđujemo od svih istupa koji dolaze iz 'Vjesnika', a kojima se pokušava stopirati ovaj proces te se uzaludno traži da vlada i dalje financira list", stoji u priopćenju. Među vjesnikovcima koji se zauzimaju za privatizaciju lista su i glavni urednik u ostavci Bruno Lopandić, zamjenica glavnog urednika Marija Pulić Drljača, pomoćnik glavnog urednika Jurica Koerbler te članovi uredništva Ivan Šabić, Marko Barišić i Branka Džebić. Uprava "Narodnih novina" objavila je danas prodaju dnevnog lista "Vjesnika" uz uvjet da novi vlasnik najmanje dvije godine nastavi izdavati list, preuzme svih 98 zaposlenika i ponudi bankovno jamstvo od gotovo 14 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni njegovi dugovi.

TIKVEŠ - U povodu Svjetskog dana voda, čiji je ovogodišnji moto "Voda i sigurnost hrane", danas je u Tikvešu u Kopačkome ritu održan okrugli stol kako bi se skrenula pozornost na potrebu očuvanja poplavnih područja, čiji je opstanak uvjetovan određenom količinom vode. Posebno je bilo riječi o obnovi Ribnjaka Podunavlja, koji je godinama zapušten i bez vode. "Hrvatske vode žele konkretnim aktivnostima pomoći pri revitalizaciji Ribnjaka Podunavlja te je pripremljena studija koja će omogućiti puštanje dunavske vode na područje ribnjaka, a time će se osigurati potrebni vodni resursi", rekao je direktor Hrvatskih voda iz Osijeka Zoran Đuroković. Voda znači život u području starih ribnjaka, rekao je Đuroković i dodao kako nakon izrade studije treba izraditi idejne projekte rekonstrukcije ustave Podunavlja, dobiti potrebnu dokumentaciju i izraditi ekološku mrežu. Đuroković je ocijenio da su važne i aktivnosti usmjerene prema IPA prekograničnoj suradnji te nominacija projekata revitalizacije područja stare Drave. Obnašatelj dužnosti ravnatelja Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić istaknuo je važnost očuvanja ekosustava Kopačkoga rita, dodajući kako je prije dvije godine "počeo projekt monitoringa ribljeg fonda".

ZAGREB - Udruga Roda (Roditelji u akciji) smatra da je prijedlog novoga zakona o potpomognutoj oplodnji ispod standarda, da je izrađen na brzinu, bez javne rasprave i uvažavanja prijedloga pacijenata i pacijentica te smjernica Europske udruge za humanu reprodukciju i embriologiju - ESHRE te oštro protestiraju protiv toga zakonskog prijedloga. Uz napomenu da je spomenuti zakonski prijedlog do njihove udruge "došao drugim putem" te su se "uspjeli uvjeriti u njegove sporne odredbe", Udruga Roda u priopćenju ministru zdravlja Rajku Ostojiću upućenom i medijima ističe da ne odustaje od zahtjeva vezanih za taj zakon i podsjećaju da su te zahtjeve osobno predstavili ministru Ostojiću na zajedničkome sastanku 22. veljače ove godine. Za njih su neke od spornih odredaba, primjerice, to što se predviđa oplodnja ograničena na najviše 12 jajnih stanica, unatoč tomu što takvo ograničenje nema ni jedan europska država, što ni ESHRE nema smjernica ili stajališta o tomu te što ne postoji znanstvena literatura o bilo kakvim restrikcijama na oplodnju jajnih stanica. Sporno im je i što medicinska oplodnja nije dopuštena ženama bez partnera što je, dodaju, drukčije od ministrovih najava u predizbornoj kampanji, te unatoč tomu što je ženama bez partnera dopušteno usvojiti dijete.

RIJEKA - Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki pokreće se ove jeseni poslijediplomski doktorski studij menadžmenta održivog razvoja, prvi takav studij u Hrvatskoj, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Rijeci. Voditelj studija Mladen Črnjar izvijestio je da će se trogodišnji studij sastojati od tri modula, s usmjerenjem na turizam, zatim na općine i gradove te na gospodarstvo i poduzetništvo. Kako je rekao, u provedbi studija sudjelovat će nekoliko fakulteta te instituta iz zemlje, ali i Arhitektonski fakultet iz Venecije te Politehničko učilište iz Torina. Črnjar je istaknuo važnost povezivanja znanosti i primjene stečenog znanja na tom studiju, dodajući da će nakon studija polaznici biti osposobljeni za vođenje primijenjenih istraživanja na visokoj razini. Upisna kvota je 30 studenata, a natječaj je otvoren do kraja travnja. Kandidati će se rangirati po bodovima na temelju prosječnog uspjeha na studiju prve i druge razine izobrazbe, po dodatnim bodovima za završen magistarski studij i poslijediplomski specijalistički studij iz ekonomije te po zaposlenosti u znanstveno-nastavnoj ustanovi i po priznanjima i nagradama.

ZAGREB - Đuro Đaković Holding i Kongsberg Protech System iz Norveške, u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) i Norveškim sveučilištem znanosti i tehnologije, pokrenuli su natječaj za stipendiranje koji će studentima omogućiti da jedan semestar studiraju u Norveškoj, tamo steknu radno iskustvo te se po završetku studija zaposle u Đuri Đakoviću. Predsjednik uprave Đuro Đakovića Zdravko Stipetić istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare na FSB-u kako se ovakve prilike rijetko pružaju studentima u Hrvatskoj. "Studenti imaju iznimnu dimenziju da prije nego dođu u svijet rada budu 'inficirani' dodatnim znanjima i sposobnostima, navikama i običajima. Siguran sam da će se ta kvaliteta i nova dimenzija koja se nudi studentima FSB-a osjetiti u radu grupacije Đuro Đaković u budućnosti", naglasio je. Viša savjetnica za ljudske potencijale u Kongsbergu Gro Langaas Jensen smatra da je za tvrtku Kongsberg, koja se bavi visokotehnološkim sustavima i rješenjima za naftnu i plinsku industriju, trgovačku mornaricu i obrambenu i svemirsku industriju, važno privući i zaposliti najbolje stručnjake te da ovaj program predstavlja izvanrednu mogućnost daljnjeg razvoja stručnosti i produbljivanja znanja.

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare pozvao vladu da u tom gradu održi sjednicu o stanju rafinerije nafte u Bosanskome Brodu i planovima vlade vezanim uz poslove s Rusima jer ćemo, ustvrdio je, tek tada znati što Brod može očekivati idućih godina. Gradonačelnik Duspara ističe kako oni u gradu nisu protiv razvoja, ali on se ne smije događati na štetu zdravlja građana. Izvanrednu konferenciju za novinare gradonačelnik je sazvao potaknut medijskim izvješćima o posjetu prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića Rusiji u kojima se spominje moguća izgradnja naftovoda od Bosanskoga Broda prema Slavonskome Brodu i produktovoda Slavonski Brod - Omišalj te skladišnih kapaciteta s vlasništvom hrvatskih tvrtaka radi dugogodišnjeg najma za prodaju nafte na području Omišlja i skladištenja na području Slavonskoga Broda. Navodeći kako se ti projekti vežu uz povećanje prerade u rafineriji nafte u Bosanskome Brodu, izrazio je zabrinutost zbog mogućega lošeg utjecaja na okoliš, posebice na kakvoću zraka. Dodatni povod za njegovu reakciju bilo je danas pristiglo godišnje izvješće o kakvoći zraka izmjerenoj na zasad jedinoj mjernoj postaji u gradu.

ZAGREB - SOS Dječje selo Lekenik obilježilo je Svjetski dan kazališta prigodnom priredbom na kojoj su sudjelovali glumci "Malog kazališta bajki" potpomognuti hrvatskim filmskim, televizijskim i kazališnim glumcima. Glavni događaj jučerašnjeg programa bilo je čitanje bajke Rusmira Agačevića "Mlinarev mačak" koju su čitali hrvatski glumci Bojana Gregorić Vejzović, Vedran Mlikota, Goran Navojec, Boris Svrtan i Kristijan Ugrina. Uz "Malo kazalište bajki", kojeg čine djeca SOS Dječjeg sela Lekenik, recitalima i kratkim igrokazima predstavili su se i učenici osnovnih škola Brestje-Sesvete i Lauder-Hugo Kon iz Zagreba, te srednjoškolci 16. zagrebačke gimnazije. Važnost programa, kojim su ostvareni vrijedni i zapaženi dometi u kreativnom radu s djecom, istaknuo je direktor SOS Dječjeg sela Lekenik Mario Čović. Na početku programa, Božidar Antolec iz Turističke zajednice Općine Lekenik pročitao je ovogodišnje poruke povodom Svjetskog dana kazališta koje su uputili John Malkovich i Pero Kvrgić, a svoje su poruke potom čitala djeca.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙