FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

SPLIT - Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela vijećnik dr. Mihovil Biočić se ispričao zbog svojih nedavnih izjava u kojima je govorio da je u posljednjih deset godina na području Kaštelanskog zaljeva otkriveno 123 karcinoma u djece, što je znatno više od hrvatskog prosjeka pošto je, kako je tvrdio, u tom razdoblju u cijeloj Hrvatskoj evidentirano 260 djece oboljelih od karcinoma. "Moja izjava o 260 oboljele djece od karcinoma u Hrvatskoj u posljednjih deset godina posljedica je nesporazuma u telefonskom razgovoru između mene i kolege iz Zagreba. To je netočan podatak i ja snosim krivicu zbog toga, jer je broj oboljelih u Hrvatskoj znatno veći, pa je moja izjava izazvala 'buru' da je u Kaštelanskom zaljevu višestruko veća oboljelost djece od karcinoma nego što je to prosjek u Hrvatskoj". Isprika dr. Biočića uslijedila je nakon što je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević također i na sinoćnjoj, višesatnoj sjednici ponovila kako po službenim podacima Hrvatskog registra za rak nije točno da je u zadnjih deset godina od karcinoma u Hrvatskoj oboljelo 260 djece, nego je, po najnovijim podacima, između 1999. i 2009. godine oboljelo 2.102 djece. To znači, kazala je, da broj oboljelih u Kaštelanskom zaljevu ne odstupa od hrvatskog prosjeka kako je to ranije tvrdio dr. Biočić. "U Kaštelanskom zaljevu se ne događa ništa zabrinjavajuće", istaknula je dr. Ninčević. No, dr Biočić, koji je i bivši ravnatelj splitskog KBC-a, rekao je sinoć kako se neće ispričavati za neugodne podatke o industrijskim zagađivačima na području Kaštelanskog zaljeva koji uzrokuju maligna oboljenja.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na današnjoj bi sjednici među inim trebali odlučivati o prijedlogu sporazuma o načinu rješavanja javnog interesa između Hoto grupe, investitora Centra Cvjetni, i grada Zagreba po kojemu bi se se investitor odrekao 7,2 milijuna kuna koje mu grad duguje a grad korištenja dviju polivalentnih dvorana u sklopu toga centra. Grad bi, prema sporazumu koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, dvorane trebao prestati smatrati javnim interesom i promijeniti im namjenu u poslovni prostor. Zastupnici će odlučivati i o prijedlogu odluke o naplati dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja Grada Zagreba. Predlaže se da se uvjeti vraćanja dugova urede tako da se dužnicima olakša otplata i time gradu omogući naplata cjelokupnog duga.

ČAKOVEC - Knjiga Jurice Cesara Kulturno-prosvjetno društvo "Zrinski" neobičan je izdavački pothvat koji na uvjerljiv i pregledan način predstavlja rad društva koje je početkom 70-tih godina 20. stoljeća djelovalo u Čakovcu, ocijenio je sinoć na predstavljanju knjige predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske Stjepan Hranjec. Iako je društvo djelovalo godinu i pol dana, objavilo je tri kalendara i 12 knjiga, kazao je Hranjec i podsjetio da je KPD "Zrinski" zabranila tadašnja vlast. Urednik i autor knjige Jurica Cesar rekao je da su osnivanjem Državnog arhiva za Međimurje krajem 2008. stvoreni uvjeti za bolje vođenje skrbi o građi, da se tek tada omogućio pristup i objavljivanje dokumenata značajnih za rasvjetljavanje političkih, društvenih, društvenih, demografskih, vjerskih i drugih aspekata prošlosti Međimurja. Hrvatsko-prosvjetno društvo "Zrinski" rasformirano je nakon zabrane izdavanja "Kajkavskog kolendara" za 1972. godinu u kojem je objavljena pjesma Željka Sabola "Kad izgovorim tvoje ime" koju su tadašnje komunističke vlasti ocijenile kao šovinističku i nacionalističku.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙