FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Naftna kompanija Ina, kako se neslužbeno doznaje, danas neće povećati cijene naftnih derivata zbog porasta PDV-a sa 23 na 25 posto. Sutra, 1. ožujka, na snagu stupaju izmjene Zakona o PDV-u i opća stopa PDV-a povećava se za dva postotna boda. Najavljujući povećanje stope PDV-a neki su mediji prenosili izračune stručnjaka prema kojima bi zbog toga i cijene naftnih derivata mogle s prvim danom ožujka porasti od 10 do 18 lipa po litri, a već za nekoliko dana, u utorak, 6. ožujka, u redovnoj korekciji cijena temeljem Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, prognoziraju daljni rast cijena zbog rasta cijena derivata na mediteranskom tržištu. Ministar financija Slavko Linić izjavio je jučer da su marže na naftne derivate tolike da danas ne očekuje novo poskupljenje derivata zbog povećanja PDV-a.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je da danas putuje u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća na kojem će biti potpisan fiskalni ugovor, čime se zapravo stvara fiskalna unija. To znači da se igra po novim pravilima, proračunski deficiti bit će strogo ograničeni pod prijetnjom tužbe, istaknuo je Milanović na jučerašnjoj sjednici Vlade. Za Hrvatsku je prednost što to još neko vrijeme može promatrati sa strane i analizirati. Onaj tko se ne može s time nositi, tko je slab i ne raspolaže dobro svojim novcem neka razmisli dva puta hoće li to prihvatiti, ali Hrvatska već sada ide u pravcu koji određuje fiskalna unija, naglasio je Milanović. Vlada je na sjednici prihvatila Pretpristupni ekonomski program (PEP) 2012. - 2014. kojim, po riječima ministra financija Slavka Linića, daje jasne naznake kakvu će ekonomsku politiku voditi idućih godina. Vlada u tom dokumentu prognozira rast BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto, iduće godine za 1,5 posto te u 2014. godini za 2,5 posto, i to uz prosječnu inflaciju od 2,5 posto.

ZAGREB - U Zagrebu će od danas voda biti skuplja za kućanstva za 20 posto te za fiksni dio od 18,41 kunu po računu, a za gospodarstvo cijena vode bit će manja za 8,5 posto, a fiksni dio utvrđuje se u rasponu od 55 do 550 kuna po računu. Na primjeru tročlane obitelji u Zagrebu s prosječnom potrošnjom od 15 prostornih metara vode njezin mjesečni račun povećao bi se s dosadašnjih 168 kuna na 221 kunu, što znači da bi bio veći za 53 kune. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priopćio je jučer da je "dao suglasnost na odluku o višoj cijeni vodnih usluga" koja će se primjenjivati od danas, 1. ožujka. Ured gradonačelnika navodi da su u novom cjeniku izjednačene cijene opskrbe pitkom vodom za kućanstva i ostale korisnike, a na prijedlog gradonačelnika Bandića smanjena je i cijena usluge javne odvodnje ostalih korisnika za 55,9 posto, čime je izjednačena cijena usluge javne odvodnje s kućanstvima.

ZAGREB - Strukovno glasilo Novinar i ubuduće treba izlaziti u tiskanom izdanju jer je riječ o časopisu s dugogodišnjom tradicijom, značajem i potencijalom, smatra većina sudionika tribine o budućnosti tog glasila, nasuprot usamljenom stajalištu da je budućnost Novinara u elektronskom izdanju. Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je sinoć na tribini održanoj nakon sjednice uređivačkog odbora Novinara da će ta tiskovina ove godine, što je bio i zaključak Skupštine HND-a, izaći četiri puta za što je predviđeno 180.000 kuna. Novinar je ranije izlazio osam puta godišnje. Na sjednici se, kazao je Duka, razgovaralo i o newsletteru (elektroničkom biltenu) koji bi sadržavao informacije o stanju u strukovnoj organizaciji, sindikatu i medijima i koji bi se dostavljao članovima HND-a, nakon čega bi se pokrenuo i portal s analitičkim tekstovima o medijima. Do danas je otvoren natječaj za glavnog urednika Novinara na koji je dosad stiglo osam prijava

ZAGREB - Hrvatsko izdanje knjige "Ja sam Bog" talijanskog književnika Giorgia Falettija, moderni triler u kojemu se autor bavi temom zla kao društveno ukorijenjene sile, predstavljeno je sinoć u Talijanskom institutu u Zagrebu. O knjizi je govorio sam autor, koji je kazao kako je pričom o potrazi za serijskim ubojicom koji hara New Yorkom želio podsjetiti na glupost i potpunu beskorisnost ratova. "Čak i kada je pobjednički, rat u sebi sadrži snagu koju bih ja nazvao 'snagom bumeranga', jer njegove se posljedice neumitno kasnije vraćaju i obijaju o glavu", kazao je Faletti dodavši kako se besmislenost ratovanja u romanu vidi kroz lik vojnika koji se iz Vijetnamskog rata vraća bez jedinog što je imao kada je u njega krenuo - časti i tjelesnog integriteta.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙