FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana je svečani mimohod i postrojavanje oko 1000 pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Grada Zagreba, članova zapovjedništava civilne zaštite gradskih četvrti Grada Zagreba i Interventne specijalističke postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske – zone Zagreb. Svečani mimohod i postrojavanje postrojbi civilne zaštite organizirao je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba zajedno s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. U šatorima pokraj Manduševca do 14 sati traje prezentacija sustava zaštite i spašavanja, opreme i sredstava.

SINJ - Oko 50 bivših radnika Dalmatinke Nove d.d. u stečaju najavilo je da će dati podršku bilo kojem kupcu, pa tako i braći Ladini, bivšim vlasnicima tvornice, ako namire njihova potraživanja i nastave proizvodnju. Naime, radnici su se okupili jutros ispred tvornice gdje ih je bivši radnik Zvonko Šimunović izvijestio o pismu namjere koje su braća Ladini i njihovi partneri iz Varaždina i Rijeke poslali ministru financija Slavku Liniću. U pismu namjere stoji, kaže Šimunović, da bi, ako počne proizvodnja u Dalmatinki Novoj, bilo zaposleno 250 radnika koji bi se bavili tekstilom. Predsjednica Odbora vjerovnika Dalmatinke Nove d.d. u stečaju Iva Rodonja došla je na taj skup ali ga nije podržala jer smatra da bi Ladini kao i svi drugi zainteresirani kupci trebali javiti Trgovačkom sudu u Splitu i po tržišnim uvjetima kupiti tvornicu za 27 milijuna kuna. Ladiniji se nisu javili na natječaj jer smatraju da su oštećeni od strane Ministarstva financija i Porezne uprave te su pokrenuli postupak mirne nagodbe. Tvrde da im je bio protuzakonito bio blokiran račun zbog čega je na kraju došlo do stečaja tvornice.

SPLIT - Na splitskome Prekršajnom sudu Kristina Ćurković, aktivistica udruge "Volim Hrvatsku, ne u EU" osuđena je na novčanu kaznu u iznosu od 102 eura zbog remećenja javnog reda i mira zbog uklanjanja zastave Europske unije (EU) sa zgrade Banovine u travnju prošle godine i stavljanja hrvatske zastave, doznaje se na tom sudu. Kristina se na suđenju i dalje držala svoje obrane kazavši da je samo štitila ustavno-pravni poredak Hrvatske, te da ima pravo biti čuvar snova svog naroda. Sudilo joj se po Zakonu o javnom redu i miru, točnije zbog prekršaja iz članka 18. jer je uklonila javno istaknuti predmet, imovinu Grada Splita.

GRAZ - Izložba "Logika i svojeglavost" Michaela Kienzera, jednog od vodećih austrijskih suvremenih umjetnika na kojoj je predstavio izabrane radove iz desetogodišnjeg opusa, od danas se može razgledati u Kunsthausu u Grazu. U atraktivnom prostoru "Space 01" muzeja smještenog na samoj rijeci u središtu Graza, taj je štajerski umjetnik izložio skulpture i objekte koji se načinom na koji su postavljeni i materijalom od kojega su izrađeni, poigravaju statikom i samom navikom gledanja, koju mijenja, dokida i dovodi do apsurda. Kinezer se koristi različitim materijalima, a u ovoj izložbi prije svega aluminijem, nerđajućim čelikom, željezom, gumom dok se u ranijim radovima često koristio staklom, ističe kustosica izložbe Katrin Bucher Trantow. Izložba je otvorena do 6. svibnja.

GRAZ - “Rez A-A" naziv je izložbe instalacija suvremene danske umjetnice s bečkom adresom Sofie Thorsen, otvorene u Kunsthausu u Grazu, na kojoj se umjetnica bavi prostorima i arhitektonskim fenomenima te njihovim promjenama kroz vrijeme. U prostoru muzeja Space02 Thorsen prikazuje film “SchnittA-A/Rez A-A”, po kojemu je izložba i dobila ime, a riječ je o filmu o ostatcima utopističkog kina iz 70-tih u Bratislavi kojemu prijeti rušenje. Projekcija bez radnje prikazuje se u praznoj dvorani, slike se nižu poput dijapozitiva, čuje se ton koji naglašava protok vremena i nastajanje filma. Inače, rez A-A arhitektima označava presjek kroz zgradu koja se tek planira graditi. Drugi dio izložbe posvećen je fenomenu otoka Fur u Danskoj, na kojemu je 30-tih godina 20. stoljeća velik broj stanovnika patio od daltonizma. Izložba je otvorena do 6. svibnja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙