FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES/STRASBOURG - Europska komisija je u utorak objavila da je potrebno provesti temeljitu analizu makroekonomske situacije u 12 zemalja članica kako bi se na vrijeme otkrilo moguće makroekonomske neravnoteže koje mogu ugroziti financijsku stabilnost i gospodarski rast. Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn predstavio je na konferenciji za novinare u Strasbourgu prvo izviješće o makroekonomskim neravnotežama. Na temelju 10 makroekonomskih indikatora, poput gubitka konkuretnosti, visoke zaduženosti, napuhanih cijena nekretnina, identificirala 12 zemalja u kojima je potrebno provesti temeljitu makroekonomsku analizu. Ovisno o tome što će pokazati ta analiza, Europska komisija će formulirati upozorenja i preporuke zemljama članicama što trebaju poduzeti radi ispravljanja neravnoteža. Riječ je o Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Komisija je zaključila da za sada nema potrebe za dubljom analizom makorekonomskih pokazatelja u Austriji, Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Latbviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozomskoj, Poljskoj i Slovačkoj. Dubinska analiza nije preporučena ni za Grčku, Irsku, Portugal i Rumunjsku jer su te zemlje korisnice međunarodne financijske pomoći EU-a i MMF-a i koji ih već pojačano nadziru.

ATENA/LISABON - Grčki bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju za sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani, a duboku recesiju očituju i službeni portugalski podaci. Aktivnosti u grčkom gospodarstvu padaju od kraja 2008., uz iznimku prvog tromjesečja 2010. U trećem prošlogodišnjem tromjesečju smanjile su se na godišnjoj razini za 5 posto. Odvojeno je Portugal izvijestio da je gospodarstvo u prošloj godini smanjeno za 1,5 posto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju aktivnosti su se u odnosu na prethodno tromjesečje smanjile za 1,3 posto, a na godišnjoj su razini pale za 2,7 posto. Agencija Moody's u utorak je snizila portugalski rejting za jednu razinu, na 'Ba3', u sklopu sniženja rejtinga ukupno šest europskih zemalja, ukazujući na sve veću izloženost dužničkoj krizi u eurozoni.

BRUXELLES - Europska komisija izrazila je u utorak, na sastanku ministara energetike u Bruxellesu, žaljenje zbog nesposobnosti država članica da povežu svoje mreže za prijenos energije i kritizirala njihovu škrtost. Europska komisija predlaže državama članicama da u proračunu od 2014. do 2020. predvide 50 milijardi eura za sufinanciranje strateških infrastrukturnih projekata u sektorima prometa, energetike i interneta. Povjerenik za energetiku Guenther Oettinger predložio je da se u tom razdoblju 9,1 milijarda eura predvidi za sufinanciranje konekcija između elektroenergetskih i plinskih mreža u EU-u. Također je pozvao države članice da donesu potrebne odluke za gradnju prioritetne infrastrukture. "Nezadovoljan sam jer nijedan kabl ne povezuje vjetroelektrane koje su na Sjevernom moru postavile Francuska, Njemačka, Belgija i Nizozemska i jer ništa nije učinjeno da bi se proizvedena električna energija prenijela do područja kojima je potrebna", rekao je.

BRUXELLES/MADRID - Europska unija vjerojatno će najkasnije do svibnja poduzeti mjere protiv španjolske nove vlade zbog odgode mjera štednje do regionalnih izbora koji će biti održani idućeg mjeseca, kazali su za Reuters upućeni izvori. Konačna odluka o mjerama tek treba biti donesena, ali u Europskoj komisiji smatraju da je nova vlada napuhala procjene proračunskog manjka u prošloj godini kako bi ovogodišnji izgledali bolji no što stvarno jesu. Tako je u drugoj polovini prosinca premijer Mariano Rajoy objavio da će španjolski proračunski deficit u 2011. dosegnuti 8 posto BDP-a ili će biti još i veći. Vlada je ujedno najavila da će smanjiti manjak u ovoj godini na 4,4 posto BDP-a, iako su izgledi za to sve slabiji s obzirom da se u ovoj godini po procjenama središnje banke očekuje pad španjolskog gospodarstva za 1,5 posto. U Komisiji su deficit u 2011. procijenili na 6,6 posto BDP-a. Za tekuću godinu prognozirali su deficit od 5,9 posto BDP-a. "Čekamo službene podatke, ali ne vjerujemo u sadašnje izračune", kazao je izvor.

WASHINGTON/BRUXELLES - Američko ministarstvo pravosuđa i Europska komisija dali su zeleno svjetlo internetskom divu Googleu za kupnju proizvođača mobitela Motorola u sklopu transakcije vrijedne 12,5 milijardi dolara. U najavi američkog ministarstva pravosuđa, koja je objavljena nekoliko sati nakon što su europski regulatori odobrili transakciju, navodi se da nije vjerojatno da će se time "bitno narušiti konkurencija" ili "značajno promijeniti postojeća dinamika na tržištu". "Odobrili smo Googleovu kupovinu Motorola Mobilityja jer je temeljita provjera pokazala da transakcija sama po sebi ne otvara pitanja vezano u tržišno natjecanje", kazao je nadležni povjerenik EU-a Joaquin Almunia. U Bruxellesu podsjećaju da Google "već sada raspolaže brojnim mogućnostima poticanja klijenata da koriste njegove usluge i kupovina Motorole neće to bitno promijeniti", stoji u priopćenju EK.

LONDON - Euru su u utorak na međunarodnim tržištima deviza poticaj za jačanje pružili najnoviji podaci iz Njemačke o skoku povjerenja ulagača i uspješni rezultati današnje talijanske aukcije trogodišnjih obveznica. Euro je u takvim okolnostima nadoknadio ranije gubitke prema dolaru, nakratko dosegnuvši najvišu razinu u danu od 1,3216 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3193 dolara, što znači da na dnevnoj razini nije zabilježio promjene. Jedinstvena europska valuta ojačala je ujedno prema jenu za 0,6 posto, na 103 jena. Dolar se pak približio najvišoj razini u tri tjedna prema japanskoj valuti, od 78,19 jena, zabilježivši dnevni dobitak od oko 0,6 posto. Podršku euru pružila je uspješna današnja aukcija talijanskih trogodišnjih obveznica na koje su prinosi smanjeni na najnižu razinu od ožujka 2011. godine. Pritiske na jen izazvala je pak u utorak odluka japanske središnje banke o povećanju programa kupovine imovine i kreditiranja. Učinak tih mjera mogao bi ipak biti kratkog daha budući da jenu podršku pružaju nepopustljive zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni, zbog čega dobiva na privlačnosti njegov status sigurnog utočišta.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙