FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Svjetsko gospodarstvo balansira na rubu nove recesije, a vlade većine razvijenih gospodarstava reagiraju potpuno neprimjereno, fokusirajući se na mjere štednje i postupno gaseći one usmjerene na poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, upozorili su Ujedinjeni narodi u utorak u ključnoj godišnjoj studiji. UN-ov odjel za ekonomsku i socijalnu politiku (DEPA) i UN-ova Konferencija o trgovini i razvoju (UNCTAD) snizili su u prosinačkoj najavi godišnjeg izvješća o stanju i prognozama za svjetsko gospodarstvo rast svjetskog BDP-a u ovoj godini na 2,6 posto, s ranije procijenjenih 3,6 posto. U 2013. očekuje se rast svjetskog gospodarstva za 3,2 posto. Pritom u Ujedinjenim narodima upozoravaju da se te prognoze temelje na pretpostavci o obuzdavanju dužničke krize u eurozoni i suzdržavanju od dodatnih mjera štednje u razvijenim gospodarstvima. Ako dužnosnici ne poduzmu hitne mjere kako bi potaknuli rast i zapošljavanje, riješili krizu javnog duga i poduprli krhki bankovni sektor, svjetsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za samo 0,5 posto, upozorava se u UN-ovoj godišnjoj studiji.

BEČ - Predstavnici vlada, regulatori i međunarodni zajmodavci članica "Bečke inicijative" postigli su u utorak dogovor o suradnji kako bi pokušali spriječiti masovno povlačenje banaka iz istočne Europe. Riječ je o nastojanju da se smanji izloženost riziku i lakše prebrodi dužnička kriza u eurozoni. Vlade članica, tijela EU-a i međunarodne financijske institucije dogovorile su donošenje druge po redu "Bečke inicijative" ("Beča 2"), dijelom osmišljene po uzoru na sličan sporazum iz 2009. koji je spriječio financijski kolaps u istočnoj Europi nakon izbijanja krize. Prva Bečka inicijativa pomogla je tada zapadnoeuropskim bankama da zadrže izloženost ograncima u novoj Europi na samom vrhuncu globalne krize, ali njene su obveze istekle u travnju lani. Banke su sada izložene novim pritiscima da prodaju imovinu kako bi osnažile kapital. Riječ je o austrijskim Erste Group Bank i Raiffeisen Bank International, talijanskom Unicreditu i belgijskom KBC-u, koje su redom izloženi pritiscima regulatora da ojačaju kapital.

MADRID - Španjolska je u utorak bez ikakvih problema prikupila 4,88 milijardi eura aukcijom trezorskih zapisa, prvom prodajom dužničkih papira nakon sniženja rejtinga za dvije razine. Prinosi na 12-mjesečne i 18-mjesečne trezorske zapise iznosili su 2,049 odnosno 2,399 posto i bili su nešto niži nego što se očekivalo, ali i više nego upola niži nego na sličnoj aukciji u prosincu. Aukcija je održana neposredno nakon što je Europska središnja banka jeftinim trogodišnjim kreditima namijenjenim bankama potaknula potražnju za kratkoročnim dugom zemalja eurozone. Prodaja španjolskog duga ujedno se nadovezala na prošlotjednu odluku agencije Standard & Poor's o sniženju rejtinga devet članica eurozone, uključujući i Španjolsku ocjena čijeg boniteta je snižena za dvije razine. U drugoj polovini tjedna Madrid čeka novi veliki ispit u vidu aukcije 10-godišnjih obveznica.

HAMBURG - Europski proizvođač zrakoplova Airbus prošle je godine primio rekordan broj narudžbi za nove komercijalne zrakoplove, nadmašivši američkog konkurenta Boeinga četvrtu godinu zaredom zahvaljujući jakoj potražnji za zrakoplovima s jednim prolazom. Europski proizvođač priopćio je u utorak da je u 2011. neto primio 1.419 novih narudžbi vrijednih 140 milijardi dolara, znatno nadmašivši Boeing koji je primio ukupno 805 narudžbi. Time je premašen prethodni rekord od 1.413 neto narudžbi koji je Boeing zabilježio 2007. Prošle godine Airbus je isporučio 534 zrakoplova, u odnosu na 510 u godini ranije, čime je zadržao titulu najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova koju drži od 2003. Boeing je pak 2011. isporučio 477 zrakoplova. Airbus planira ove godine isporučiti oko 570 zrakoplova, uključujući tridesetak najvećih svjetskih putničkih zrakoplova A380 super jumbo.

SEUL - Južnokorejska grupa Samsung u utorak je priopćila da u ovoj godini planira rekordna ulaganja u iznosu 47.800 milijardi wona (41,56 milijardi dolara), a zaposlit će i rekordnih 26 tisuća novih zaposlenika. Najveći južnokorejski industrijski konglomerat izvijestio je da, unatoč neizvjesnosti u svijetu, namjerava potaknuti budući rast i poduprijeti nacionalno gospodarstvo. Planirana ovogodišnja ulaganja bit će 12 posto viša nego u 2011., a najavljeno je otvaranje rekordnog broja novih radnih mjesta, četiri posto više nego u prošloj godini. "Velika ćemo sredstva uložiti u temeljno poslovanja, kao i u nove poslovne sektore", priopćila je grupa unutar koje se nalazi Samsung Electronics, prema prodaji vodeća svjetska kompanija u segmentu razvijene tehnologije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u utorak na najvišu razinu u pet mjeseci, nakon objave podataka o rastu kineskog BDP-a iznad očekivanja. Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,8 posto na 5.700 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,8 posto na 6.331 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 1,2 posto i iznosio 3.264 boda. Kineski BDP za četvrto tromjesečje prigušio je strah od naglog pada te zemlje u recesiju i potaknuo apetit investitora za rizikom, potaknuvši potražnju za dionicama kompanija koje posluju u Kini, poput automobilskih i rudarskih. Proizvođači vozila bili su najveći dobitnici i njihove su dionice u prosjeku skočile 3,5 posto. BMW je ojačao 3,3 posto, Daimler 3,4 posto, a Volkswagen 2,6 posto. Renault je bio na dobitku 3,7 posto, a Peugeot 2,1 posto. Rudarske kompanije također su bile na dobitku.

LONDON - Euro se u utorak na međunarodnim tržištima deviza oporavio prema dolaru i jenu, poduprt vijestima o poboljšanju povjerenja njemačkih ulagača i snažnim kineskim podatcima o gospodarskom rastu, zbog čega su ulagači postali skloniji rizičnijim ulaganjima. Euro je tako ojačao gotovo jedan posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2806 dolara. Time se dodatno udaljio od najniže razine u zadnjih 17 mjeseci od 1,2624 dolara, na koju se spustio u petak. Na sličnom postotnom dobitku bio je i prema jenu, popevši se na 98,33 jena. Odmaknuo se tako od najniže razine posljednjih 11 godina od 97,04 jena, na koju se spustio u ponedjeljak. Dolar je pak ostao više-manje nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 76,75 jena.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙