FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ/BERLIN - Njemačka i Francuska upozorile su u ponedjeljak da Grčka i privatni vjerovnici moraju brzo postići dogovor o grčkom dugu, potvrdivši da su spremne sudjelovati u novom paketu pomoći koji mora biti osiguran do ožujka. Ministri financija eurozone odlučit će na današnjem sastanku u Bruxellesu koje su uvjete restrukturiranja grčkog duga spremni prihvatiti u sklopu drugog paketa pomoći Ateni. Uoči sastanka francuski ministar financija Francuois Baroin izjavio je da sporazum koji bi potaknuo vlasnike grčkog duga među bankama i investicijskim fondovima da prihvate velike gubitke na grčkim obveznicama poprima sve jasnije obrise. Njegov njemački kolega Wolfgang Schaueble upozorio je pak da sporazum mora pomoći Grčkoj da do kraja ovog desetljeća sreže ogromni dug na "ne puno više od 120 posto BDP-a", sa sadašnjih oko 160 posto. Izvori bliski pregovorima kazali su za Reuters da se koplja još uvijek lome oko toga hoće li sporazum omogućiti da se ogromni grčki dug, koji trenutno premašuje 350 milijardi eura, svede na održive razine. Ako joj MMF i EU ne odobre drugi paket pomoći, Grčka neće moći podmiriti 14,5 milijardi eura duga koji dospijeva u u ožujku.

LONDON - Povjerenik Europske unije za regulativu financijskog sektora Michel Barnier naglasio je u ponedjeljak da će striktno poštivati dogovorene rokove za primjenu postrožene regulative o kapitalu banaka Basel III. Time je Barnier tijekom posjeta Londonu komentirao medijska izvješća da Francuska i Njemačka traže odgodu njihove primjene. Barnier je već predložio izradu nacrta zakona kojim bi se reforma međunarodnih propisa uključila u europsko zakonodavstvo. "Nadam se da će tekst nacrta biti strog, koherentan i vjeran Baselu III", kazao je Barnier novinarima u londonskom financijskom središtu. Dodao je i da će u narednih nekoliko tjedana objaviti nacrt zakona kojim se skicira novi režim za upravljanje bankama s prekograničnim poslovanjem u kriznim vremenima. Postupak usvajanja zakona o kontroliranom gašenju posrnulih banaka, koje posluju u više zemalja, trajat će jednu do dvije godine i njegov cilj nije rješavanje sadašnje krize u eurozoni, upozorio je povjerenik EU-a.

BRUXELLES - Povjerenje potrošača u Europskoj uniji u siječnju je poboljšano u odnosu na mjesec ranije, dok je u eurozoni ostalo više-manje nepromijenjeno, objavila je u ponedjeljak u prvim procjenama Europska komisija. U siječnju 2012. preliminarni indeks povjerenja potrošača u EU iznosio je minus 21 bod, čime je poboljšan u usporedbi s minus 22,1 bodom koliko je iznosio u prosincu lani. Za 17-članu eurozonu indeks povjerenja potrošača uglavnom je ostao stabilan, u visini minus 21 boda, blago poboljšan u odnosu na minus 21,3 boda u prethodnom mjesecu. Cjelovito izvješće EK o povjerenju potrošača i poslovnih čelnika za prvi mjesec bit će objavljeno 30. siječnja, navodi se u priopćenju Komisije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u ponedjeljak poduprte snažnim skokom bankovnog sektora kojem je potporu pružilo izvješće da Francuska i Njemačka pozivaju na ublažavanje globalnih propisa o bankovnom kapitalu kako bi se spriječila kreditna kriza. Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,7 posto na 5.767 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,4 posto na 6.427 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,5 posto i iznosio 3.338 bodova. Među pojedinačnim dionicama isticali su se Commerzbank koji je dobio na vrijednosti 10,6 posto, Societe Generale koji je ojačao 9,2 posto, te UniCredit, u plusu 11 posto. Defanzivni sektori poput energetskog i farmaceutskog bili su pak na gubitku, pa je GDF Suez oslabio 2,8 posto, E.ON 1,5 posto, a Roche 0,8 posto.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ojačao na najvišu razinu prema dolaru u posljednja gotovo tri tjedna zbog opreznog optimizma ulagača da će Grčka postići dogovor s kreditorima, ali je pao prema švicarskom franku na najnižu razinu u četiri mjeseca. Euro je tako ojačao 0,4 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3001 dolara, nakon što je ranije dosegnuo 1,3014 dolara, najvišu razinu od početka siječnja. Na sličnom postotnom dobitku euro je bio prema jenu, popevši se na 99,93 jena, nadomak najviše razine u prošlom tjednu od oko 100,33 jena. Euro je pak oslabio prema švicarskom franku, na 1,20605 franaka, što je njegova najniža razina od rujna 2011. Tečaj eura prema franku pratio je kretanje tečaja dolara prema franku, budući da je zelena novčanica bila pod pritiskom prema drugim valutama zbog opreznog optimizma ulagača u vezi dogovora Atene s kreditorima o zamjeni obveznica. Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,4 posto, i njime se trgovalo po 79,879 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙