FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MILANO - Industrijska proizvodnja u Italiji u prosincu je neočekivano porasla, što je u oštroj suprotnosti s padom proizvodnje u Njemačkoj i Francuskoj i budi nadu kod nekih analitičara da bi nova recesija u Italiji mogla popustiti u prvom tromjesečju. Državni ured za statistiku ISTAT u petak je objavio da je industrijska proizvodnja uvećana za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, znatno ubrzavši na mjesečnoj razini u odnosu na 0,3 posto, koliko je rast iznosio u studenome. Kao glavne razloge oporavka navode snažan rast proizvodnje potrošačkih i investicijskih dobara. Talijanski podaci u oštroj su pak suprotnosti s 2,9-postotnim padom industrijske proizvodnje u Njemačkoj i 1,4-postotnim padom u Francuskoj. Njemačka, Francuska i Italija zaslužne su za najmanje dvije trećine ukupnih gospodarskih aktivnosti u eurozoni.

VILNIUS - Poljski i litvanski dobavljači plina objavili su u petak da namjeravaju izgraditi 471 milijuna eura vrijedan plinovod koji će povezivati baltičke države s ostatkom energetskog tržišta u Europskoj uniji. "Zaključili smo da bi se time najefikasnije riješio problem sigurnosti opskrbe u cijeloj baltičkoj regiji", kazao je Rafal Wittman, direktor za razvoj i investicije poljske kompanije Gaz-System. "Time ćemo ukinuti izolaciju ili takozvani energetski otok", rekao je Wittman novinarima u glavnom gradu Litve, predstavljajući plan. Očekuje se da će gradnja 562 kilometara dugog plinovoda početi 2016. i da će njegov godišnji kapacitet iznositi 2,3 milijarde prostornih metara plina. Gaz-System i litvanska kompanija Lietuvos Dujos zatražili su od Europske unije financijsku potporu za taj projekt. Očekuje se da će mu se pridružiti i Latvija i Estonija. Trenutno je ruski energetski div Gazprom jedini dobavljač prirodnog plina za Litvu, a dostavlja ga plinovodom preko Bjelorusije. Litva je najavila i plan o gradnji terminala za ukapljeni prirodni plin koji bi trebao biti dovršen do kraja 2014.

BRUXELLES - Zemlje članice Europske unije i Europski parlament postigli su dogovor o novim propisima kojima se regulira poslovanje na više milijardi eura vrijednom tržištu financijskih izvedenica. Nakon višemjesečnih nesuglasica dvije su se strane u četvrtak složile da treba povećati transparentnost u trgovanju izvedenim financijskim proizvodima, te da poslove kliringa svih budućih transakcija moraju obavljati središnje klirinške agencije. "Došao je kraj razdoblju mutnih i opskurnih poslova", kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier u priopćenju. "Ovim sporazumom radimo veliki korak prema financijskoj stabilnosti i znatno smanjujemo rizik nove financijske krize i svih njezinih posljedica u realnom gospodarstvu, rastu, radnim mjestima i državnim proračunima", rekao je. Informacije o svim europskim transakcijama izvedenica, uključujući i onima izvanburzovnima, bit će dostavljene depozitarnim društvima i bit će dostupne nadzornim tijelima, uključujući i Europskog regulatora za vrijednosne papire i tržišta (ESMA).

LONDON - Globalna potražnja za naftom porast će u 2012. manje od jedan posto, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u petak, snizivši prognozu rasta potražnje šesti mjesec zaredom zbog slabog svjetskog gospodarstva. "U fokusu ovomjesečnog izvješća nalaze se nedavna sniženja prognoza gospodarskog rasta i posljedični slabiji rast potražnje za naftnim proizvodima u 2012.", navodi IEA. "Ti faktori određuju plafon za inače tvrdokorno visoke cijene sirove nafte", dodaje se u izvješću. Agencija očekuje da će potražnja za naftom u većini industrijskih zemalja pasti za 0,8 posto, a za benzinom više od 40 posto.

LONDON - Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima, jer je čelnik grčke stranke krajnje desnice, partnera u koalicijskoj vladi, izjavio da ne može poduprijeti sporazum o paketu pomoći, zbog čega su ponovno u prvi plan izbile bojazni od nekontroliranog bankrota Grčke. Euro je tako oslabio prema dolaru 0,6 posto i njime se trgovalo po 1,3199 dolara. Time se povukao s najviše razine u dva mjeseca od 1,3322 dolara, na koju se popeo u četvrtak. Oslabio je i oko 0,5 posto prema jenu, na 102,66 jena, povukavši se također s najviše razine u dva mjeseca od 103,28 jena, zabilježene dan ranije. Dolar je pak zabilježio najvišu razinu u dva tjedna prema jenu od 77,81 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙