FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PRAG - Češko gospodarstvo gotovo će stagnirati u 2012., objavilo je ministarstvo financija, a moglo bi kliznuti i u recesiju, što bi moglo osujetiti nastojanja Praga da sreže proračunski manjak i uskladi ga s europskim proračunskim propisima. Ministarstvo je snizilo prognozu rasta za 2012. na 0,2 posto, ukazujući na rizike koji proizlaze iz nastavljene dužničke krize u eurozoni. "Nova je prognoza rezultat značajnih rizika za rast, a ne može se s apsolutnom sigurnošću isključiti ni mogućnost ponavljanja recesije iz 2008. i 2009.“, kazao je ministar financija Miroslav Kalousek u priopćenju. Ministarstvo sada prognozira rast proračunskog manjka u ovoj godini na 3,8 posto, sa 3,7 posto koliko je iznosio u 2011., ako vlada desnog centra ne provede značajne mjere štednje. Proračun za 2012. temeljio se na projekcijama rasta od 2,5 posto. Ministarstvo je već u listopadu snizilo svoju prognozu rasta na jedan posto.

BERLIN - Nokia Siemens Networks priopćila je da će u sklopu preustroja međunarodnog poslovanja u ovoj godini ukinuti oko 2.900 radnih mjesta u Njemačkoj. Iz zajedničkog poduzeća finske Nokije i njemačkog Siemensa najavljeno je otpuštanje oko trećine od ukupno 9.100 zaposlenih u Njemačakoj, te zatvaranje administrativnog sjedišta u Muenchenu. Planiraju također premjestiti dodatnih oko 1.600 radnih mjesta na preostalih pet njemačkih lokacija za proizvodnju i istraživanje. Proizvođač mrežne opreme sa sjedištem u gradu Espoo, blizu finskog glavnog grada Helsinkija, u studenom je objavio da će ukinuti 17 tisuća radnih mjesta, od oko 70 tisuća koliko ih ukupno zapošljava širom svijeta, kako bi do 2013. smanjili godišnje troškove za milijardu eura.

LONDON - Euro je ojačao prema dolaru u utorak na međunarodnim tržištima, poduprt očekivanjima skorog postizanja dogovora između Grčke i njezinih kreditora, a po dobitcima se ponovno isticao i japanski jen. Jedinstvena europska valuta, na putu da zabilježi najbolju mjesečnu izvedbu od listopada, ojačala je prema dolaru za 0,4 posto, na 1,3184 dolara. Nakratko je ranije dosegnula 1,3213 dolara, blizu najviše razine u šest tjedana od 1,3235 dolara, na koju se popela prošli tjedan. Euro je pak oslabio prema švicarskom franku za 0,1 posto, na 1,2042 franka. Dolar je izgubio na vrijednosti prema jenu, zabilježivši nakratko najnižu razinu u tri mjeseca od 76,175 jena, da bi se potom oporavio na 76,36 jena. Time je sada u blagom plusu na dnevnoj razini, od 0,1 posto. Analitičari kažu da bi sporazum Grčke s kreditorima kojim bi se spriječio njezin kaotičan bankrot mogao kratkoročno poboljšati raspoloženje spram eura, no upozoravaju na pesimizam ulagača u srednjoročnoj perspektivi zbog rizika širenja krize na veća gospodarstva eurozone.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙