FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Gospodarski rast, radna mjesta i protekcionizam najveći su izvori zabrinutosti na početku 2012., upozorili su danas čelnici međunarodnih organizacija u zajedničkom apelu na početku rasprave u Davosu. "Apel za hitnu akciju" potpisali su, između ostalih, čelnici Svjetske banke, MMMF-a i Svjetske trgovinske organizacije. Oni ujedno čine "Skupinu za globalna pitanja" pri Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu gdje idući tjedan počinje redovno godišnje okupljanje svjetskih političkih i gospodarskih čelnika. Upozoravaju da mjere štednje koje provode vlade širom svijeta ne bi smjele gušiti već poticati rast. U kratkoročnoj perspektivi čelnici bi trebali otkloniti prepreke slobodnoj trgovini, osigurati kapital za bankovni sustav i fokusirati se na problem nezaposlenosti posebice mladih. Podupiru mjere kojima Europska središnja banka nastoji osigurati financiranje banaka i likvidnost, kao i prijedloge o povećanju zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda. U dugoročnoj perspektivi čelnici moraju pronaći nove izvore rasta i reformirati tržišta rada kako bi se potaknulo zapošljavanje, smanjila nejednakost u društvu i udarili temelji ekološki održivom rastu, ističe se u apelu.

MOSTAR - Direktor Aluminija iz Mostara Ivo Bradvica izjavio je da će se započeti sustavno gasiti pogoni ostvare li se najave o poskupljenju električne energije od strane vlasti u BiH, te da bi negativan rasplet mogao otežati i poslovanje više tvrtki u Hrvatskoj i narušiti odnose s Hrvatskom koja je 12-postotni vlasnik u toj kompaniji. Na konferenciji za novinare Bradvica je istaknuo da će pristupiti gašenju pogona u tvornici Elektrolize i Livnici ukoliko dođe do najavljenog poskupljenja električne energije od 33 posto. Kazao je i da bi urušavanje Aluminija značajno umanjilo promet Luke Ploče i Hrvatskih željeznica, a u pitanje bi došao i rad TLM-a Šibenik. Pozvao je vlasti u Federaciji BiH i Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na dogovor kako bi se izbjeglo gašenje kompanije. Predložio je da Aluminij umjesto poskupljenja električne energije uzme zajam kako bi pomogao Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je u iznimno teškoj situaciji zbog hidrološki loše godine i visoke uvozne cijene električne energije koju nabavlja po približno 60 eura po megavatsatu (MWh), a prodaje Aluminiju po 48 eura po MWh.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su oslabjeli nakon višednevnog jačanja, pritisnuti skepticizmom ulagača koje nije oraspoložile ni naznake napretka u grčkim pregovorima s kreditorima. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,1 posto, na 5.734 boda, frankfurtski DAX za 0,34 posto, na 6.394 boda, a pariški CAC za 0,6 posto, spustivši se na 3.310 bodova. Oprez ulagača uteg je burzovnim indeksima, no njihove gubitke ipak su ublažili dobitnici u bankovnom sektoru. Među najvećim pojedinačnim dobitnicima bila je njemačka Commerzbank sa skokom cijene 6,7 posto. U europskom bankovnom sektoru dionice su u prosjeku ojačale 0,6 posto. S druge strane, među gubitnicima je bila kemijska tvrtka Wacker Chemie zbog vijesti da njemačka vlada želi ubrzati smanjenje subvencija u industriji solarne energije. Wacker Chemie je dobavljač te industrije pa su mu se dionice našle pod pritiskom, oslabjevši 4,7 posto. Na gubitku je bila i tvrtka Weir, s padom cijena dionica od 4,6 posto zbog zabrinutosti u vezi stopa rasta u industriji škriljevca.

LONDON - Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima prema dolaru pod pritiskom dobitonosnih prodaja. Euro je tako oslabio za 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,2920 dolara, nakon što je ranije dosegnuo 1,2986 dolara. Drži se tako i dalje prilično iznad najniže razine u 17 mjeseci od 1,2624 dolara, na koju se spustio prošli tjedan. Na sličnom postotnom gubitku bio je i prema jenu, kliznuvši na 99,70 jena, ali se oporavio s najniže razine u 11 godina od 97,04 jena, na koju se spustio 16. siječnja. Dolar je također bio na dobitku prema jenu, ojačavši za 0,1 posto na 77,18 jena. Od početka tjedna euro je na dobitku više od dva posto prema dolaru i time je na putu da zabilježi najveći tjedni dobitak od listopada, poduprt većom sklonošću ulagača poduzimanju rizika nakon uspješnih aukcija španjolskih i francuskih obveznica. Analitičari kažu da su dobitonosne prodaje uobičajene nakon snažnog uzleta i da će euro kratkoročno imati podršku s obzirom da se čeka ishod grčkih pregovora. Uz rizik kaotičnog grčkog bankrota, euru daljnje slabljenje u nadolazećim mjesecima prijeti i zbog zabrinutosti da bi eurozona mogla zapasti u recesiju.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙