FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Svijet bi u ljeto 2012. trebao imati više, a ne manje nafte, čak i ako Europa embargom iranske nafte kazni Teheran zbog nuklearnog programa kojim navodno prikriva razvoj atomske bombe, piše agencija Reuters u četvrtak na temelju prikupljenih stručnih ocjena. Europske rafinerije morat će pronaći nove dobavljače što im neće biti teško, jer će veće količine sirove nafte iz Saudijske Arabije, Iraka i Libije premašiti manjak iz Irana ako se 1. srpnja počne provoditi embargo. Samo te tri zemlje trebale bi na dan proizvesti dodatni milijun barela sirove nafte, a to je možda dvostruka količina od dosadašnjeg iranskog izvoza za Europsku uniju, piše agencija. "Tržište nafte trebalo bi ovog ljeta biti vrlo dobro opskrbljeno, čak i bolje nego sada", predviđa Samuel Ciszuk iz KBC Energy Economics za područje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i dodaje: "Količine iz Iraka znatno će se povećati, Libija se oporavlja, a Saudijska Arabija povećanom proizvodnjom nadoknadit će gubitke iz Irana". Stručnjaci vjeruju da će nafte isprva biti više u Aziji, a zatim i u svijetu i da će to izazvati pad cijena.

SOFIJA - Kineski proizvođač automobila Great Wall Motor otvorit će 21. veljače tvornicu u Bugarskoj, gdje će se prvi put u Europi sklapati kineski automobili, izvijestio je njihov lokalni partner Litex Motors. Tvornica se nalazi u selu Bahovitse blizu Lovecha na sjeveru Bugarske i sredinom studenog počela je s probnom proizvodnjom. Planirani godišnji kapaciteti tvornice su 50 tisuća automobila, namijenjenih bugarskom i europskom tržištu u cjelini. Zapošljavat će oko 2.000 ljudi. Kompanija je već pokrenula službenu propagandnu kampanju u Bugarskoj za tri modela koje će proizvoditi - sportski terenac Hover H5, kamionet Steed 5 i gradski automobil Voleex C10. Litex Motors i kineski Great Wall Motor, jedan od vodećih proizvođača sportskih vozila u Kini, potpisali su ugovor o gradnji tvornice u 2009. godini.

LONDON/PARIZ/FRANKFURT - Europske dionice ojačale su u četvrtak poduprte najavama američke središnje banke Fed o kamatnim stopama i obnovljenim nadama u sporazum o grčkom dugu. Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 1,1 posto na 5.785 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,5 posto na 6.515 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,2 posto i iznosio 3.351 bod. Ojačale su cikličke dionice rudarskih i metalskih kompanija, pa je Rio Tinto dobio na vrijednosti 4,1 posto, BHP Billiton 2,8 a ArcelorMittal 2,4 posto. Carrefour, drugi po veličini svjetski trgovac na malo, skočio je šest posto temeljem nagađanja o preustroju uprave. Raspoloženje su podigla medijska izvješća da su privatni vjerovnici spremni izmijeniti nedavnu "zadnju ponudu" po kojoj je minimalna prihvatljiva vrijednost kamata na nove grčke obveznice postavljena na četiri posto. Fokus investitora okreće se sada Portugalu kojeg se smatra idućom žrtvom dužničke krize u eurozoni. Prinosi na portugalske petogodišnje i 10-godišnje državne obveznice dosegnuli su najvišu razinu u povijesti eura temeljem strahova da će zemlja trebati drugi paket pomoći ili restrukturiranje duga.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima dosegnuo najvišu razinu u pet tjedana prema dolaru, poduprt spekulacijama o napretku u grčkim pregovorima i najavom američke središnje banke Fed da će niske kamatne stope ostati na važećoj razini najmanje iduće dvije godine. Euro je tako nakratko dosegnuo 1,3175 dolara, najvišu razinu od 21. prosinca, a potom se njime trgovalo po 1,3145 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku 0,3 posto. Popeo se i na novu, najvišu razinu u posljednjih mjesec dana od 102,168 jena, daleko premašivši najnižu razinu u 11 godina od 97,04 jena na kojoj je bio 16. siječnja. Dolar je bio na gubitku i prema jenu, kliznuvši na 77,62 jena, nakon što je dan ranije dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca od 78,28 jena. Oslabio je i prema švicarskom franku, spustivši se na 91,63 švicarskih centima, najnižu razinu od prve polovine prosinca.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙