FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Veleposlanici zemalja članica eurozone potpisali su u četvrtak u Bruxellesu ugovor o uspostavi stalnog fonda za financijsku stabilnost, Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), koji će stupiti na snagu u srpnju ove godine. ESM će na početku raspolagati s 500 milijardi eura. O eventualnom povećanju kreditnih sposobnosti ESM-a razgovarat će se na sljedećem summitu EU-a u početkom ožujka. ESM će kod odobravanja pomoći zemljama u financijskim poteškoćama tijesno surađivati s Međunarodnim monetarnim fondom. ESM će zamijeniti privremeni fond za financijsku stabilnost EFSF, koji će se ugasiti polovicom 2013. godine. Kreditne sposobnosti EFSF-a sada iznose oko 250 milijardi eura. Tekst ugovora o ESM-u dogovoren je na zadnjem summitu 30. svibnja i sada ga trebaju ratificirati zemlje potpisnice.

BRUXELLES - Europski povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia pokrenuo je u četvrtak raspravu o modernizaciji europskih pravila o državnoj pomoći, na prvom Forumu o konkurentnosti održanom u Bruxellesu. Prvi razlog zbog kojeg Almunia želi modernizirati politike državne pomoći je, kako je rekao, jer "trebamo koristiti sva raspoloživa sredstava s ciljem jačanja rasta i tržišnog natjecanja. Državna pomoć koja se koristi kako bi se favorizirale određene kompanije šteti njihovim konkurentima u EU-u". Kontrola državne pomoći može imati pozitivan učinak na proračunsku disciplinu i kvalitetu javnih financija, te pomoći u preusmjeravanju pomoći na politike čiji je cilj jačanje rasta. "Također vjerujem da možemo imati manje pravila, ali da ona trebaju biti jednostavnija i bolje ciljana; to je treći i ključni cilj planirane reforme državne pomoći", kazao je. Europska komisija ima ovlasti davati dopuštenje državama članicama za korištenje državne pomoći kako se ne bi kršilo tržišno natjecanje i slobodna trgovina. Almunia je najavio da će prije ljeta objaviti dokument u kojem će vrlo detaljno iznijeti izazove i paket specifičnih mjera.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice stabilizirale su se u četvrtak blizu najviše razine u šest mjeseci nakon što je snažan skok rudarskog sektora temeljem priča o spajanju Xstrate i Glencorea neutraliziran rasprodajama u defanzivnim sektorima. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.781 bod, indeks Frankfurtske burze DAX blago je ojačao, za 0,1 posto, na 6.616 bodova, dok je pariški CAC bio na istom postotnom gubitku, kliznuvši na 3.365 bodova. Rudarske dionice bile su najveći dobitnici zahvaljujući pregovorima Xstrate i Glencorea o stvaranju zajedničke grupe vrijedne više od 50 milijardi funti (79 milijardi dolara). Xstrata je ojačala 10,4 posto a Glencore 5,4 posto. Dionice prehrambenih kompanija izdvajale su se pak među gubitnicima. Proizvođači vozila također su bilježili pad cijena dionica, pa je tako Daimler bio u minusu 1,2 posto, BMW 0,8 posto, a Fiat 0,2 posto. Među pojedinačnim dionicama izdvajao se Deutsche Bank, oslabivši 1,8 zbog neočekivano slabog rezultata u četvrtom tromjesečju.

LONDON - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog ojačalih zabrinutosti od kaotičnog bankrota u Grčkoj. Euro je oslabio prema dolaru oko 0,5 posto, na 1,3085 dolara. Njime se kao i dan ranije trgovalo po oko 1,2 švicarskih franaka. Dolar je oslabio 0,1 posto prema jenu, na 76,10 jena, nadomak najniže razine u tri mjeseca od 76,027 jena, na koju se spustio u srijedu. Zbog toga su i dalje prisutne zabrinutosti da bi japanske vlasti mogle intervenirati kako bi zauzdale uzlet jena. Pritiske na euro pružili su medijski napisi da je čelnik eurogrupe Jean-Claude Juncker kazao da pregovori Grčke o zamjeni duga vrlo teški, a ustvrdio je i da najnovije mjere za rješavanje dužničke krize nisu dostatne. Slijedom toga euro je odustao od ranijih dobitaka temeljenih na izjavama kineskog premijera Wena Jiabaoa da Kina razmatra veću uključenost u Europski fond za financijsku stabilnost i njegovog nasljednika, Europski stabilizacijski mehanizam. Analitičari kažu da, premda bi veća podrška iz Kine bila od pomoći, za eurozonu to ne bi bitno promijenilo stanje stvari. Brine ih i Portugal, za koji se strahuje da bi mogao krenuti grčkim stopama.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙