FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka (BoE) u čevrtak su na redovnim mjesečnim zasjedanjima, koja tržišta budno prate, zadržale važeće kamatne stope. ECB je tako potvrdila važeću kamatnu stopu u visini jedan posto. Time su kamatne stope u eurozoni drugi mjesec zaredom nepromijenjene uslijed bojazni da bi eurozona mogla ponovno zapasti u recesiju. U središnjoj banci se nadaju da će time poduprijeti gospodarski rast eurozone. Odvojeno je britanska središnja banka Bank of England izvijestila o postignutom dogovoru o ubrizgavanju daljnjih 50 milijardi funta u financijski sustav u sklopu nastojanja da podupre krhki oporavak britanskog gospodarstva kojemu prijeti ponovno klizanje u recesiju. Također je odlučeno da ključne kamatne stope ostanu na rekordno niskih 0,5 posto.

ATENA/FRANKFURT - Grčki čelnici postigli su dogovor o reformama i mjerama štednje potrebnim za izlazak iz krize i dobivanje paketa pomoći od Europske središnje banke i MMF-a, izjavili su izvori u vladi samo nekoliko sati prije sastanka ministara financija eurozone u Bruxellesu. I čelnik Europske središnje banke potvrdio je na tiskovnoj konferenciji da su grčki stranački čelnici postigli dogovor potreban za odmrzavanje drugog paketa pomoći, no odbio je govoriti o mogućoj ulozi središnje banke u sprečavanju destruktivnog grčkog bankrota. Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da mu je grčki premijer Lucas Papademos potvrdio da su grčki politički čelnici nakon višednevnih odgoda postigli sporazum o mjerama štednje koje zahtijevaju njihovi kreditori, Europska unija i Međunarodni monetarni fond. Žao mi je što ne mogu ništa kazati o tome kako će se riješiti pitanje grčkih obveznica u posjedu ECB-a, kazao je.

MILANO - Cijene hrane u svijetu porasle su u siječnju prvi put u šest mjeseci budući da je strah od nepovoljnih vremenskih prilika podupro rast cijena žitarica i ulja, objavila je agencija UN-a za hranu. U prvom ovogodišnjem mjesecu cijene hrane porasle su gotovo dva posto u odnosu na prethodni mjesec, pa je odgovarajući prosječni indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda iznosio 214 bodova. Posljednji su put porasle u srpnju prošle godine. Najviše su pritom poskupjele cijene biljnih ulja, tri posto, i žitarica, 2,3 posto. FAO je također revidirao naviše prognozu svjetske proizvodnje žitarica na rekordnih 2,33 milijardi tona, što je za 4,6 milijuna tona više nego što je dosada prognozirao i 3,6 posto više nego što je proizvedeno u 2010. UN-ova je agencija povisila i prognozu svjetskih zaliha žitarica do kraja sezone u 2012., za pet milijuna tona na ukupno 516 milijuna tona.

BEČ - Gospodarska slabost u Europi i SAD-u i više cijene nafte potaknule su u četvrtak Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da snizi prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini. U naftnom kartelu sada očekuju da će dnevna potražnja u ovoj godini iznositi 88,76 milijuna barela, u odnosu na ranije prognoziranih 88,9 milijuna barela dnevno. To je ujedno 940 tisuća barela dnevno više u odnosu na razinu iz 2011. "Posustala gospodarstva Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) negativno utječu na tržište nafte i unose znatan raspon neizvjesnosti u kratkoročnoj perspektivi", upozorava OPEC u redovnom mjesečnom izvješću o naftnim tržištima. U naftnom kartelu, koji proizvodi oko 30 posto svjetske nafte, očekuju da će se potražnja povećati u prvom redu u Kini, Indiji, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi. Kao dodatnu kočnicu za svjetsku potražnju navode i više cijene nafte.

ŽENEVA - Anketa u kojoj je sudjelovalo 7.000 švicarskih tvrtki pokazala je da jaki švicarski franak gura neke privredne grane u toj zemlji u recesiju. Najteže su pogođeni sektori snažno oslonjeni na izvoz, posebno tekstilna i industrija papira, navodi Švicarski ekonomski institut koji je proveo anketu. Istraživanje je pokazalo da jaka nacionalna valuta teško pritišće i hotele, te ugostiteljske kompanije koje će vjerojatno u narednim mjesecima otpuštati radnike. Rezultati istraživanja navode na zaključak da nastojanja švicarske središnje banke da oslabi franak prema euru nisu ublažila pritisak kojem su izložene švicarske tvrtke ovisne o izvozu. Industrijska udruženja i sindikati pozvali su središnju banku da dodatno podigne minimalni tečaj franka u odnosu na euro s važećih 1,20 franaka za euro, određenih u rujnu. Švicarsko je gospodarstvo usprkos tome u boljem stanju od onih u susjednim europskim zemljama.

LJUBLJANA - Dionički indeks Ljubljanske burze SBI TOP danas je oslabio 1,46 posto u odnosu na utorak, na 569 bodova, a najveća je gubitnica bila dionica maloprodajnog lanca Mercator, čija je cijena na početku trgovanja potonula za više od 14 posto. Na zatvaranju burze cijena dionice Mercatora iznosila je 130 eura, što je 7,14 posto manje nego prethodnoga trgovinskog dana, u utorak, budući da jučer burza zbog državnoga praznika nije radila. Njome je ostvareno 188.000 eura prometa. Takav pad cijene dionice Mercatora pripisuje se vijesti da je Agrokor nakon više mjeseci odustao od svoje neobvezujuće ponude, vrijedne 221 euro za dionicu Mercatora, kojom je od konzorcija vlasnika htio preuzeti 52 posto udjela u slovenskom maloprodajnom lancu. Slovenski mediji danas navode da nova slovenska vlada, koju će voditi Janez Janša, još nema precizne planove o tome hoće li se dionice Mercatora kojima raspolažu državne tvrtke i banke ponovo ponuditi investitorima na devetom po redu javnom natječaju ili će se s time pričekati.

LONDON/NEW YORK - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima valuta dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca prema dolaru, poduprt viješću da su grčki stranački čelnici postigli dogovor potreban za drugi paket pomoći i za sprečavanje bankrota. U takvim okolnostima euro je dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca od 1,3312 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3295 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,3 posto. Dosegnuo je i najvišu razinu u dva mjeseca prema jenu, ojačavši na 102,81 jen. Dolar je također ojačao prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 77,34 jena. Od ostalih dobitnika izdvaja se i britanska funta nakon što je britanska središnja banka Bank of England očekivano najavila ubrizgavanje daljnjih 50 milijardi funta u britansko gospodarstvo. Funta je tako ojačala za 0,3 posto, na 1,5860 dolara. Trgovci kažu da je euro unatoč dobitcima i dalje ranjiv, budući da će ga pritiskati neizvjesnosti u vezi gospodarstva eurozone i zdravlja ostalih prezaduženih zemalja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙