FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 16. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija kritizirala je u ponedjeljak agenciju Standard & Poor's, kazavši kako je pogrešno zaključila da je štednja jedini cilj europskih mjera za suzbijanje dužničke krize. Viši glasnogovornik EK za gospodarsku politiku Olivier Bailly upozorio je da je mišljenje da Europa "gura strategiju, utemeljenu isključivo na perspektivi fiskalne štednje sasvim pogrešno". Čelnici EU-a rade na dvojnoj strategiji koja se temelji na pametnoj konsolidaciji i strukturalnim reformama, naglasio je Bailly. Europski dužnosnici okupit će se 30. siječnja na summitu na kojem bi trebali postići sporazum o uravnoteženim proračunima i raspraviti o nezaposlenosti mladih. Mjere za poticanje rasta i zaposlenosti već se provode i donose prve rezltate, tvrdi glasnogovornik EK. Stoga je tajming odluke S&P-a o snižavanju rejtinga devet od ukupno 17 zemalja eurozone "vrlo čudan", zaključio je. Optužio je bonitetne agencije da donose odluke iako nemaju potpuni uvid u činjenice.

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je predstavio novu nacionalnu strategiju u poljoprivredi kojom se nastoji zaštititi poljoprivredno zemljište i vodoopskrba. Predstavljajući 10-godišnji plan razvoja ruralnih područja, premijer Orban pozvao je u ponedjeljak na dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu i usvajanje novih propisa o zaštiti imovine. "Mađarska je u prvom redu poljoprivredna zemlja, iako neki tvrde drugačije", rekao je Orban. Ministar ruralnog razvoja Sandor Fazekas istaknuo je da će strateški plan za poljoprivredu uključiti programe koji će se financirati iz proračuna i europskih fondova za razvoj ruralnih područja, a obuhvatit će i ažuriranje propisa i promjenu nadležnosti pojedinih institucija. Vlada je postavila temelje za novi sustav u Mađarskoj koji će ići na ruku stanovnicima ruralnih krajeva općenito i posebno vlasnicima malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava.

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, poduprte pojačanim strahom za opskrbu nakon što je Iran upozorio arapske susjede u Perzijskom zaljevu da će snositi posljedice ukoliko odluče nadomjestiti iranski izvoz, blokiran sankcijama. Tako se cijena barela na londonskom tržištu povisila za 73 centa, na 111,17 dolara, nakon što je nakratko poskočila i na 111,67 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 70 centi višoj cijeni, te se njime trgovalo po 99,40 dolara. Najnovija iranska prijetnja odgovor je na nastojanja čelnika najvećih azijskih potrošača, Kine, Japana i Južne Koreje, da na Bliskom istoku pronađu nadomjestak za iransku naftu, s obzirom na pritisak SAD-a da se obustavi uvoz iz Irana. Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio je u subotu da je drugi po veličini svjetski izvoznik nafte, jedini u OPEC-a sa značajnim neiskorištenim kapacitetima, spreman podmiriti moguće povećanje potražnje. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 111,75 dolara, što znači da je pala za 1,18 dolara u odnosu na dan ranije.

LONDON - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao nadomak najniže razine u 17 mjeseci prema dolaru, a spustio se i na najnižu razinu u 11 godina prema jenu, pogođen masovnim snižavanjem rejtinga državama eurozone koje je dovelo u pitanje zajmodavne kapacitete fonda za spašavanje eurozone. Euro je tijekom dana bio na gubitku od svega 0,1 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2667 dolara, no i dalje je ranjiv, te bi mogao testirati najnižu razinu u 17 mjeseci od 1,2624 dolara, na koju se spustio u petak. Obujam trgovine bio je smanjen jer američka tržišta ne rade zbog praznika, a podršku euru pružila je vijest o kupovinama državnih obveznica Italije i Španjolske koje je poduzela Europska središnja banka. Prema jenu je euro bio na gubitku od 0,3 posto i njime se trgovalo po 97,23 jena. Među razlozima slabljenja ističu se prodaje eura koje su poduzeli japanski izvoznici. Euro je pak blago ojačao prema švicarskom franku, na 1,2090 franaka.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙