FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

NEW YORK - Agencija Moody's snizila je rejtinge šest europskih zemalja, uključujući Italiju, Španjolsku i Portugal, upozorivši da bi isto mogla učiniti i Francuskoj, Velikoj Britaniji i Austriji. Kao razlog navodi njihovu sve veću izloženosti dužničkoj krizi u eurozoni. Kako je priopćeno, u agenciji su zabrinuti glede sposobnosti Europe da provede reforme potrebne za rješavanje krize, kao i u vezi visine sredstava kojima raspolažu za suzbijanje krize. Također navode da bi slabo gospodarstvo regije moglo potkopati nastojanja vlada da štednjom poboljšaju stanje u svojim financijama. Prognoze za 'trostruki A' rejting Francuske, Velike Britanije i Austrije promijenjene su iz 'stabilne' u 'negativnu', zbog "niza specifičnih pritisaka za kreditiranje, koji će povećati ranjivost financija tih država", navodi se u priopćenju. To znači da postoji 30-postotna vjerojatnost sniženja njihovog rejtinga u idućih 18 mjeseci. Ujedno je slijedom upozorenja s kraja prošle godine da preispituje rejtinge europskih država Moody's u ponedjeljak snizio rejtinge Italije, Portugala, Slovačke, Slovenije i Malte za jednu razinu, te Španjolske za dvije razine.

RIM/MADRID - Talijanski i španjolski troškovi zaduživanja smanjili su se u utorak na aukcijama dužničkih papira nekoliko sati nakon što je agencija Moody's snizila rejtinge obje zemlje. Signalizirajući daljnje popuštanje pritisaka na tržištima, kamate na talijanske trogodišnje državne obveznice u iznosu četiri milijarde eura smanjile su se na 3,41 posto, sa 4,8 posto koliko su iznosile u siječnju. Potražnja je bila više nego dvostruko veća od iznosa ponuđenog na upis. Talijansko ministarstvo financija prodalo je i 1,9 milijardi obveznica koje dospijevaju na naplatu u studenom 2015. i u veljači 2017., uz prinos od 3,77, odnosno 4,26 posto. Španjolska je također u utorak bez teškoća prikupila 5,4 milijarde eura na aukciji kratkoročnog duga, uz snažnu potražnju i niže kamate. Španjolsko ministarstvo financija prodalo je 2,94 milijarde eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 12 mjeseci uz prosječan prinos od 1,89 posto, u odnosu na 2,05 posto koliko je iznosio na aukciji održanoj 17. siječnja. Prodano je i 2,5 milijardi eura 18-mjesečnih trezorskih zapisa, uz kamatne stope od 2,31 posto, u odnosu na 2,39 posto sa protekle slične aukcije. I potražnja je također bila više nego dvostruko veća od ponude.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Desezonirana industrijska proizvodnja smanjena je u prosincu na mjesečnoj razini za 1,1 posto u eurozoni, te za 0,6 posto u Europskoj uniji, objavio je europski statistički ured Eurostat. Pad industrijske proizvodnje uslijedio je nakon stagnacije u obje zone u studenome, pokazuju podaci statističkog ureda. U usporedbi s prosincem 2010. industrijska proizvodnja u zadnjem je lanjskom mjesecu u 17-članoj eurozoni pala za dva posto a u 27-članom EU za 0,9 posto. Među zemljama članicama za koje su podaci dostupni, industrijska proizvodnja na mjesečnoj je razini smanjena u dvanaest zemalja a porasla je u njih jedanaest. Na godišnjoj razini, među članicama EU-a čijim podacima Eurostat raspolaže, industrijska proizvodnja pala je u petnaest zemalja a uvećana je u njih osam.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) mogla bi proslijediti zaradu na grčkim državnim obveznicama zemljama eurozone koje bi je potom mogle upotrijebiti za financiranje pomoći Grčkoj. "Ako se ostvari zarada, ona će biti distribuirana vladama", kazao je francuski predstavnik u izvršnom odboru ECB-a Benoit Coeure. One bi je pak mogle upotrijebiti za financiranje održivosti grčkog duga, dodao je Coeure. ECB je 2010. kupovao grčke obveznice po znatno nižoj cijeni od nominalne kako bi snizio grčke troškove zaduživanja. Pitanje raspodjele eventualne zarade iskrsnulo je u sklopu nastojanja da se pronađu dodatna sredstva za financiranje drugog paketa pomoći za zaduženu Grčku. Banka je dosada isključivala mogućnost otpisa vrijednosti grčkih obveznica i priključivanja privatnom sektoru u predloženom sporazumu kojim bi se nominalna vrijednost grčkih obveznica smanjila za 50 posto.

BRUXELLES - Europska komisija želi uvesti reda među tridesetak agencija koje je Europska unija osnovala tijekom godina, no države članice ne mogu se o tome dogovoriti još od 2008., kazali su europski izvori. "Volio bih da vlade koje traže rezove u europskoj administraciji u Bruxellesu pokažu jednak žar kada je riječ o agencijama", rekao je jedan visoki dužnosnik Europske komisije koji je želio ostati neimenovan. On smatra da bi i na agencije trebalo primijeniti deklarirani cilj smanjenja zaposlenika u europskim institucijama u Bruxellesu za pet posto u pet godina. No države članice, premda se načelno slažu, odbijaju da se to primijeni na agencije koje se nalaze na njihovu teritoriju, dodao je. Tridesetak europskih agencija zapošljava gotovo 6.000 dužnosnika i na godinu stoje 700 milijuna eura. "Trebala bi nam prvo studija učinka kako bi se utvrdilo treba li nam ova ili ona agencija", a potom "skup zajedničkih pravila" i "bolje planiranje", ocijenio je dužnosnik. Europska komisija nada se da će rasprava o tom pitanju, pokrenuta još 2008., ove godine biti dovršena.

MANNHEIM/ZAGREB - Povjerenje ulagača u Njemačkoj u veljači je naglo ojačalo zbog dobrih gospodarskih pokazatelja iz Sjedinjenih Država i velikog napretka na putu postizanja dogovora o isplati drugog paketa pomoći za Grčku, objavio je u utorak njemački institut ZEW. ZEW indeks povjerenja ulagača u najvećem europskom gospodarstvu poskočio je u veljači za čak 27 bodova, na 5,4 boda, i u pozitivnom je području prvi put od svibnja 2011. godine. U institutu pripisuju osjetno pojačan optimizam ulagača ponajprije intenzivnijem otvaranju novih radnih mjesta u američkom gospodarstvu u posljednjih nekoliko mjeseci. Ohrabruju ih i napori dužnosnika u eurozoni da se postigne dogovor o isplati drugog paketa međunarodne pomoći Grčkoj, vrijednog 130 milijardi eura, kako bi se spriječio njezin nekontrolirani bankrot. U institutu ZEW napominju da takva vrijednost indeksa navodi na ocjenu da nedavno usporavanje u njemačkom gospodarstvu vjerojatno neće potrajati.

SINGAPUR - Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je da je osigurao najveću narudžbu za gradnju komercijalnih zrakoplova u svojoj povijesti, sklopivši s indonezijskim prijevoznikom Lion Airom posao vrijedan 22,4 milijarde dolara. Iz Boeinga su priopćili da je Lion Air, najveći indonezijski avioprijevoznik po broju putnika, naručio 230 zrakoplova, uključujući 201 zrakoplov tipa 737 MAX i 29 zrakoplova nove generacije modela 737-900 ER. Lion Air će također pribaviti prava na kupnju dodatnih 150 Boeingovih zrakoplova, navedeno je u priopćenju, objavljenom tijekom Singapurskog sajma zrakoplovstva. Indonezijski prijevoznik najavio je posebno veliku narudžbu u studenom prošle godine, za vrijeme posjeta američkog predsjednika Baracka Obame azijsko-pacifičkoj regiji. Europski proizvođač zrakoplova Airbus optužio je Sjedinjene Države da se služe političkim pritiskom kako bi Boeing dobio posao.

ZAGREB - Europska agencija za kemikalije (ECHA) objavila je u ponedjeljak popis svih kemijskih supstanci koje se koriste u EU i njihova opasna svojstva, a lista, prva te vrste u svijetu, koristi podatke koji su sakupljeni regulativom o kemikalijama REACH, objavili su europski mediji. Cilj tog popisa je dati tvrtkama mogućnost pristupa informacijama o potencijalnim opasnostima kemikalija koje koriste u svojim proizvodima. Informacije o više od 100.000 kemikalija koje se nalaze na popisu sakupljene su na temelju tri milijuna prijava registriranih u okviru REACH-a. Europski povjerenik za okoliš Janez Potočik kazao je da će popis "pomoći industriji da izabere manje opasne kemikalije i konačno omogućiti korisnicima i potrošačima da izaberu proizvode koji su manje štetni za zdravlje i okoliš". Baza podataka može se vidjeti na stranici http://echa.europa.eu/web/guest/information-on-chemicals/cl-inventory-database.

FRANKFURT - Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp zabilježio je u prvom fiskalnom tromjesečju neočekivano veliki neto gubitak od 480 milijuna eura zbog slabije potražnje za čelikom u Europi, gubitaka povezanih s pokretanjem čeličane u Brazilu i umanjene vrijednosti goodwilla u odjelu za pomorske sustave. Kompanija je u jeku preustroja kojim želi smanjiti dug i preusmjeriti se prema tehnologiji koja manje ovisi privrednim ciklusima i već je upozorila ulagače da trebaju očekivati loše tromjesečje. Tromjesečni gubitak prije kamata i poreza od 357 milijuna eura, koji ne uključuje rezultate odjela za proizvodnju nehrđajućeg čelika, ipak je nadmašio očekivanja koji su ipak očekivali pozitivan rezultat od 92 milijuna eura. U istom tromjesečju prošle godine kompanija je ostvarila EBIT od 273 milijuna eura. Ukupni prihodi smanjili su se za dva posto, na 11,1 milijardu eura.

ZAGREB - Po prvi put nakon dva desetljeća Zuerich je smijenio Tokio s prvog mjesta na listi najskupljih gradova za život u svijetu, po redovnom istraživaju Economist Intelligence Unita (EIU). Osim što je jačanje švicarskog franka pretvorilo Zuerich u najskuplji svjetski grad, dovelo je i Ženevu na treće mjesto, koje taj švicarski grad dijeli s japanskom aglomeracijom Osaka/Kobe. Na listi slijede Oslo, Pariz, Sydney, Melbourne, Singapur i Frankfurt. EIU ovo istraživanje provodi dvaput godišnje i u njemu uspoređuje cijene 400 proizvoda i usluga u 130 gradova, od hrane i pića, odjeće, stanovanja, transporta, cijena režija, troškova školovanja do rekreacije. Najskuplji grad u Sjevernoj Americi je kanadski Vancouver na 37. mjestu, a najskuplji američki Los Angeles je na 42. Na začelju liste je pakistanski Karači, a ispred njega su indijski Mumbai i iranski Teheran.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice ojačale su u utorak nakon što se raspoloženje njemačkih analitičara i ulagača popravilo na najvišu razinu od prošlog travnja, potisnuvši u drugi plan sniženje rejtinga šest zemalja eurozone. Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,1 posto na 5.913 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 0,4 posto na 6.766 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,24 posto i iznosio 3.392 boda. Ključni talijanski burzovni indeks FTSE MIB poskočio 0,8 posto, pri čemu su najveći dobitnici bile banke Banco Popolare, u plusu 2,8 posto, i Intesa SanPaolo, na dobitku dva posto. Ulagači pomno prate i poslovne rezultate kompanija. Oko polovine objavljenih izvješća nadmašilo je ili ispunilo očekivanja dok je druga polovina razočarala.

LONDON - Cijene nafte balansirale su u utorak na međunarodnim tržištima između dobrih gospodarskih pokazatelja iz Njemačke, koji su umanjili zabrinutost u vezi s europskom potražnjom, i smirivanja vremenskih prilika u Europi. Cijena barela sirove nafte ostala je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena na 118,04 dolara za barel. Na američkom tržištu porasla je 47 centi, na 101,38 dolara. Analitičari i trgovci drže da su nove vijesti iz Europe poduprle sklonost ulagača rizičnoj imovini, kao što je euro i nafta. Istraživanje njemačkog instituta ZEW pokazalo rast indeksa povjerenja ulagača u Njemačkoj na najvišu razinu od lanjskog travnja. Popušta i pritisak na tržištima obveznica, pa su troškovi talijanskog i španjolskog zaduživanja ponovo pali, i to usprkos odluci agencije Moody's da dodatno snizi rejting te dvije zemlje. "Imali smo uspješne aukcije državnih obveznica u Italiji, a njemački su pokazatelji nadmašili očekivanja", tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa. "To je otupjelo udarac Moody'sova sniženja rejtinga", dodaje. Hewson tumači da potezi agencija više ne mogu šokirati ulagače. "Da su rejtinzi tako sniženi prije samo tri godine, uslijedile bi značajne rasprodaje, a ne tek blagi val dobitonosnih prodaja", dodaje.

TOKYO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, kao i tečaj eura, nakon što je agencija Moody's smanjila kreditne rejtinge šest članica Europske unije zbog slabih gospodarskih izgleda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,6 posto, što se zahvaljuje neočekivanoj odluci Bank of Japan o daljnjem popuštanju monetarne politike.Blago su, oko 0,1 posto, porasle i cijene dionica u Singapuru te Hong Kongu, dok su burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pali između 0,2 i 0,9 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,5 posto. „Azijska tržišta oslabila su nakon Moody'sova priopćenja jer je to ulagače podsjetilo da još nema rješenja za sve europske dužničke probleme“, kaže Frances Cheung, analitičarka u banci Credit Agricole CIB.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Grčka dobiti drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjeći bankrot, nakon što je u nedjelju tamošnji parlament prihvatio nove mjere štednje. Dow Jones indeks ojačao je 72 boda, ili 0,57 posto, na 12.874 boda, dok je S&P 500 porastao 0,68 posto, na 1.351 bod, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 2.931 bod. Jučer je među najvećim dobitnicima bio financijski sektor. S&P indeks tog sektora porastao je 1 posto, a rast cijena dionica zabilježen je i u gotovo svim ostalim sektorima. Od 10 sektora S&P indeksa, blago su pale cijene dionica samo u uslužnom sektoru. S&P 500 indeks ponovno se primaknuo najvišoj razini u posljednjih sedam mjeseci, koju je dosegnuo prošloga tjedna. Od početka godine taj je indeks porastao 7,5 posto. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,9 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙