FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Prognoze za svjetsko gospodarstvo pokazuju kolebljive znakove poboljšanja s tim da se zamah sada širi iz Sjedinjenih Država i Japana na ostale razvijene zemlje, prognoze su Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Istraživanje OECD-a iz prosinca ustanovilo je mješovitu situaciju među zemljama članicama eurozone, gdje sedam zemalja sada ukazuje na pozitivnu promjenu po pitanju zamaha. Ukupni pokazatelj za 17-članu regiju blago je pak smanjen. Vodeći OECD-ov pokazatelj očituje "pozitivnu promjenu za regiju OECD-a u cjelini, predvođenu SAD-om i Japanom, no slične naznake počinju se bilježiti i kod niza drugih razvijenih gospodarstava". Indija i Rusija također pokazuju znakove poboljšanja, a potvrđeni su i ohrabrujući znakovi koji su prije par mjeseci stigli iz Japana i SAD-a.

BRUXELLES - Buduće izdvajanje EU-a za poljoprivredu, istraživanja i energetiku trebalo bi promicati bio-ekonomiju umjesto onoga koje se temelji na fosilnim gorivima i kemikalijama, objavila je u ponedjeljak Europska komisija. Poljoprivredni otpad kao izvor energije u elektranama, plastika proizvedena od organskih spojeva umjesto kemikalija dobivenih od naftnih derivata i bio-enzimi zahvaljujući kojima deterdženti peru na nižim temperaturama neki su od primjera koje Komisija želi poticati pod oznakom bio-ekonomije. Komisija procjenjuje da bio-ekonomija već stvara godišnji promet vrijedan dva bilijuna eura i zapošljava 22 milijuna ljudi. No "integriraniji okvir" za financiranje i regulaciju mogao bi stvoriti još 400.000 radnih mjesta i omogućiti povećanje BDP-a od 0,4 posto uz niže emisije CO2. Komisija je predvidjela 80 milijardi eura u novom proračunu do 2020. za podupiranje takvih inicijativa na području istraživanja i inovacija, poljoprivrede, ribarstva, energetske učinkovitosti, biotehnologije, računarstva i nanotehnologije.

SINGAPUR - Čelnici svjetskih zrakoplovnih kompanija upozorili su da bi pristojbe Europske unije na emisiju ugljikovih spojeva, kojima se nastoje ograničiti klimatske promjene, mogle uzrokovati trgovinski rat. Na konferenciji uoči Singapurskog sajma zrakoplovstvo predstavnici avioprijevoznika izrazili su zabrinutost zbog mogućih političkih i gospodarskih posljedica pristojbi koje su se počele naplaćivati početkom ove godine. "Moram kazati da me, i kao proizvođača, jako zabrinjavaju posljedice", rekao je izvršni direktor europskog proizvođača zrakoplova Airbus Thomas Enders. "Vidio sam kako o tome razmišljaju u Kini, Rusiji, Sjedinjenim Državama, Indiji, i kako je ono što je započelo kao prijedlog za rješavanje problema u okolišu postalo izvor mogućeg trgovinskog sukoba", dodao je. EU je od 1. siječnja nametnuo svoju shemu za trgovinu emisijama (ETS) zrakoplovnim kompanijama koje lete na Stari kontinent iz više od dvadesetak zemalja, uključujući Indiju, Rusiju, Kinu i SAD. Shema je osmišljena kako bi se smanjile emisije ugljičnog dioksida, koje se smatra uzrokom klimatskih promjena, a trebala bi pomoći da 27-člana Unija do 2020. smanji emisije za 20 posto u odnosu na one iz 2009.

BERLIN - Glasnogovornik ureda njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert u ponedjeljak je čestitao grčkom parlamentu što je u nedjelju navečer prihvatio novi plan štednje. Dodao je da Njemačka, koju u Grčkoj oštro kritiziraju, ne traži štednju "samo da bi se štedjelo", već kako bi se "oslobodile produktivne snage" Grčke. Atena se u ponedjeljak probudila nakon noći nasilja koje je obilježilo prosvjede protiv novog plana štednje koji predviđa smanjenje minimalne plaće za 22 posto i smanjenje plaća radnika do 25 godina za 32 posto. Nešto prije Seiberta, njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler bio je puno oprezniji, pozivajući na "mudru suzdržanost" u vezi s glasovanjem i preporučio da se pričeka s provedbom reforma. Seibert je pak ocijenio da "poštovanje prema grčkom parlamentu nalaže da se njegove odluke uzimaju ozbiljno kao i odluke bilo kojeg" demokratski izabranog parlamenta. Novi plan pomoći još moraju odobriti njemački zastupnici koji će o njemu raspravljati 27. veljače na izvanrednoj sjednici.

LONDON - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima deviza ojačao zbog olakšanja jer se Atena približila dobivanju novog paketa pomoći nakon što je grčki parlament prihvatio mjere štednje, no ulagači ostaju skeptični s obzirom da nisu još sve prepreke uklonjene. Euro je u takvom ozračju ojačao prema dolaru 0,5 posto, na 1,3245 dolara. Drži se tako nedaleko najviše razine u dva mjeseca od 1,3322 dolara, na koju se popeo prošli tjedan. Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 77,6 jena. "Znalo se da će prihvaćanje mjera štednje u grčkom parlamentu kratkoročno biti dobra vijest za euro", kazao je Paul Robson, valutni strateg u RBS-u. Očekuje međutim da će euro biti promjenjiv do srijede kada bi se trebali sastati ministri finacija eurozone. Grci bi tada trebali kazati kako će ostvariti tražene rezove u potrošnji i time osigurati zeleno svjetlo za isplatu drugog paketa pomoći.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su porasli zbog pojačanog optimizma nakon što je grčki parlament usvojio nove nepopularne mjere štednje nužne za isplatu drugog paketa pomoći i za sprečavanje nekontroliranog bankrota Grčke. Londonski Ftse indeks ojačao je 1,04 posto, na 5.913 bodova, frankfurtski DAX za 0,85 posto, na 6.749 bodova, a pariški CAC za 0,5 posto, na 3.390 bodova. Najveće dobitnice u takvom su ozračju bile dionice grčkih banaka, koje su ojačale 12,3 posto i na dobitku su tako više od 86 posto u ovoj godini. Dionice europskog bankovnog sektora u prosjeku su dobile na vrijednosti 1,1 posto. Većina toga sektora izložena je dugovima posrnulih članica na periferiji eurozone, a među stratezima polako prevladava uvjerenje da je kriza u eurozoni pod kontrolom.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙