FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Agencija Standard & Poor's snizit će rejting nekoliko zemalja eurozone, među kojima neće biti Njemačka i Nizozemska, kazao je u petak viši dužnosnik u vladi jedne članice eurozone. Nije precizirao o kojim je točno zemljama riječ niti za koliko će njih rejtinzi biti sniženi. Drugi je izvor potvrdio da će se sniziti rejtinzi nekoliko zemalja. "Budite na oprezu večeras, nakon zatvaranja tržišta u SAD-u", kazao je odvojeno jedan izvor u eurozoni. Agencija je u prosincu uvrstila na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinge 15 od ukupno 17 članica eurozone, uključujući i zemlje s najvišim rejtinzima poput Njemačke, Francuske, Austrije, Luksemburga, Nizozemske i Finske. U obrazloženju je ukazala na jačanje "sistemskog stresa" zbog nestašice kredita u 7-članoj eurozoni. S&P-ov potez nije obuhvatio samo Grčku, čiji je rejting već na najnižoj razini, i Cipar, čiji je rejting na razmatranju od kraja listopada. Europska središnja banka u međuvremenu je bankama ponudila jeftine trogodišnje kredite kako bi potaknula njihovo međusobno kreditiranje kao i priljev novca u realno gospodarstvo.

NEW YORK - Američki bankovni div JP Morgan Chase izvijestio je u petak da mu se dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju smanjila zbog slabijeg poslovanja na odjelu investicijskog bankarstva. Neto dobit banke iznosila je 3,7 milijardi dolara i bila 23 posto niža u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U cijeloj 2011. dobit je uvećana za devet posto i iznosila je 18,98 milijardi dolara. Oba su rezultata u skladu s očekivanjima analitičara. Prihodi u četvrtom tromjesečju niži su pak no što se očekivalo, smanjivši se 18 posto, na 21,47 milijardi dolara. Najviše je problema bilo u investicijskom ogranku, čiji su neto prihodi u četvrtom tromjesečju pali na godišnjoj razini za 30 posto, dok je neto dobit više nego prepolovljena.

LONDON/PARIZ/FRANKFURT - Europske dionice ojačale su u petak poduprte talijanskom aukcijom obveznica koja je obnovila apetit ulagača za rizikom, pri čemu se dobicima posebno isticao bankovni sektor. Indeks Frankfurtske burze DAX ojačao je 0,4 posto na 6.205 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,06 posto i iznosio 3.233 boda. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je pak 0,1 posto na 5.658 bodova. Kupci skloni riziku zadržali su se na tržištu nakon što je Italija prikupila planirani iznos na aukciji trogodišnjih obveznica, uz prosječni prinos od 4,83 posto. Na prošloj sličnoj aukciji iznosio je 5,62 posto. "To nije bila najbolja aukcija u povijesti ali postoji tračak nade da stvari u eurozoni idu nabolje", rekao je Angus Campbell iz tvrtke Capital Spreads. Najveći su dobitnici u takvom okruženju bile banke, koje su u prosjeku ojačale 2,3 posto. Trgovci ipak upozoravaju na nastavljene bojazni u vezi s eurozonom, poput problema u Grčkoj i Italiji.

LONDON - Euro je oslabio u petak na međunarodnim tržištima valuta, koja su mlako reagirala na talijansku aukciju obveznica, nakon sjajnih rezultata one španjolske od prethodnog dana, signalizirajući da europska dužnička kriza još nije riješena. Euro je prema dolaru oslabio oko 0,3 posto, spustivši se na 1,2766 dolara. Bio je na istom postotnom gubitku i prema jenu, te se njime trgovalo po 98,11 jena. Dolar je ostao nepromijenjen prema japanskoj valuti, zadržavši se na 76,74 jena. Italija je prodala 4,75 milijardi eura trogodišnjih državnih obveznica, no potražnja je bila slabija nego što se očekivalo. Aukcija je održana dan nakon što je Španjolska prodala dva puta veći iznos duga no što je planirala. "Nakon španjolske aukcije ljudi su se malo zanijeli. Talijanska aukcija je dobro prošla, ali nije bila tako dramatična kao španjolska", rekao je Adrian Schmidt iz Lloyds Banking Groupa. Medijska izvješća da bi Grčka uskoro mogla postići dogovor s privatnim vjerovnicima o otpisu duga prvo su poduprla euro, no neizvjesnost oko dugoročne budućnost grčkih financija prigušila je rast.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙