FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 12. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Rast u većini vodećih gospodarstava svijeta vjerojatno će još više usporiti u narednom razdoblju, sugerira u četvrtak objavljen vodeći pokazatelj Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) za studeni. Složeni vodeći pokazatelji (CLI) osmišljeni su kako bi anticipirali promjene gospodarskih trendova, a u studenom su ukazivali na dodatno usporavanje rasta u većini članica OECD-a. Usporavanje se tako očekuje u 17-članoj eurozoni i pet vodećih azijskih gospodarstava u cjelini, dok bi se stanje u Japanu, SAD-u i Rusiji moglo poboljšati. Za većinu zemalja ocjena se nije značajnije promijenila u odnosu na prošli mjesec ali CLI za Japan, Sjedinjene Države i Rusiju pokazuju značajnije znakove pozitivne promjene u tempu rasta i ostaju iznad dugoročnog trenda, ističe se u OECD-ovu izvješću. CLI za cijelo područje OECD-a blago je oslabio, zadržavši se neznatno iznad dugoročnog prosjeka koji u statistici te organizacije predstavlja 100 bodova. Među pojedinim članicama eurozone značajniji pad indeksa zabilježen je u slučaju Njemačke, na 97,9 bodova.

FRANKFURT/LONDON - Europska središnja banka i britanska Bank of England zadržale su u četvrtak kamatne stope na važećoj razini kako bi poduprle gospodarstva eurozone te Velike Britanije u uvjetima dužničke krize u Europi. ECB je tako zadržao kamatne stope na 1,0 posto, što je najniže u povijesti eurozone i u skladu s očekivanjima tržišta. Banka očigledno želi procijeniti učinak niza mjera koje je poduzela prošle godine kako bi poduprla borbu protiv dužničke krize u eurozoni. Tako su bankama prošlog mjeseca ponuđeni trogodišnji krediti, ublaženi su propisi o kolateralu i nastavljena je kupovina državnih obveznica zemalja eurozone. Ujedno su kamatne stope snižene dva puta nakon što je Mario Draghi preuzeo kormilo u ECB-u. Britanska središnja Bank of England također je zadržala kamatne stope na rekordno niskih 0,5 posto, ali bez dodatnih poticaja za britansko gospodarstvo. Očekuje se da će to učiniti u veljači.

RIM - Agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO u četvrtak je izvijestila da su cijene hrane u svijetu naglo pale u prosincu, upozorivši ipak da je zbog neizvjesnosti u vezi svjetskog gospodarstva teško prognozirati njihovo daljnje kretanje. U najnovijem izvješću o cijenama na svjetskim tržištima Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu izdvojila je kao glavne razloge oštrog pada cijena žitarica, šećera i ulja dobar urod, usporavanje potražnje i jači dolar. Tako je FAO-v ukupni indeks cijena pao u prosincu za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Indeks cijena hrane za cijelu 2011. zabilježio je pak najvišu prosječnu vrijednost otkad je FAO počeo prikupljati odgovarajuće podatke 1990.

FRANKFURT - Jeftini trogodišnji krediti Europske središnje banke (ECB) pomažu bankovnom sustavu u eurozoni i podupiru povjerenje u njezino gospodarstvo koje počinje pokazivati znakove stabilizacije, objavio je u četvrtak predsjednik ECB-a Mario Draghi. "Snažan odaziv na prvu ponudu trogodišnjih kredita pokazuje da naše nestandardne mjere daju značajan doprinos boljem financiranju banaka, podupirući uvjete financiranja i povjerenje", kazao je Draghi na redovnoj konferenciji za novinstvo. ECB je u četvrtak objavio da je zadržao ključne kamatne stope u eurozoni na 1,0 posto, najnižoj razini u povijesti eurozone. Kako bi pomogao bankama, ECB im je u prosincu stavio na raspolaganje gotovo 500 milijardi eura trogodišnjih kredita uz vrlo povoljne kamate, a slično namjerava učiniti i u veljači. "Što više vremena prolazi, to su učestaliji znakovi da ta mjera donosi željeni rezultat", kazao je Draghi. Banke i dalje jako zaziru od međusobnih pozajmica pa je ECB-ov program jeftinih kredita omogućio funkcioniranje sustava ali je manje dokaza da novac stiže i do realnog gospodarstva. ECB je ublažio i propise o kolateralu i nastavio kupovati talijanske i španjolske državne obveznice, iako ne u opsegu koji traže pojedinačni čelnici.

LONDON/PARIZ/FRANKFURT - Europske dionice dosegnule su u četvrtak novu najvišu razinu u pet mjeseci nakon što je uspješna španjolska aukcija obveznica popravila raspoloženje na tržištima i poduprla cikličke sektore, poput bankovnog i rudarskog. Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,2 posto na 5.682 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,2 posto na 6.227 bodova, dok je pariški CAC bio viši 0,6 posto i iznosio je 3.224 boda. Španjolska aukcija omogućila je jačanje eura, što je pomoglo i tržištima dionica. Za sada je početak 2012. pozitivan i unatoč značajnim nepovoljnim faktorima mnogi i dalje smatraju da su dionice podcijenjene, tumače analitičari. Pritom su najveći dobitnici bile banke, te je sektor u cjelini u prosjeku ojačao 3,5 posto, u odnosu na 32 posto koliko je izgubio u 2011. UniCredit je ojačao 9,2 posto, BNP Paribas 5,9 a Commerzbank 5,6 posto.

LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt solidnom aukcijom španjolskih obveznica i umirujućim porukama predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija. Jedinstvena europska valuta ojačala je prema dolaru 0,9 posto na 1,2812 dolara, nakon što je nakratko dotaknula i razinu od 1,2838 dolara. Dolar je oslabio i prema jenu, spustivši se na 76,72 jena. Španjolska aukcija obveznica potaknula je potražnju za eurom nakon što je Madrid uspio prodati trogodišnje i četirogodišnje obveznice uz niže kamate nego na prethodnoj sličnoj aukciji. Italija je također prodala kratkoročne vrijednosne papire uz niže kamate. Dodatnu potporu jedinstvenoj europskoj valuti pružio je i predsjednik ECB-a Mario Draghi, koji je na redovnoj konferenciji za novinstvo nakon objave odluke o zadržavanju kamatnih stopa u eurozoni na važećoj razini od jedan posto kazao da je ECB spreman poduzimati mjere po potrebi i da bi stvaranje novih radnih mjesta trebalo biti jedan od glavnih ciljeva ekonomske politike u članicama eurozone.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙