FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Zbog dužničke krize u eurozoni raste broj insolventnih poduzeća u Europi, što je u prošloj godini ugrozilo 1,5 milijuna radnih mjesta u zapadnoj Europi, te njih 230 tisuća u istočnoj i srednjoj Europi. Prošle je godine u 15 'starih' članica Europske unije, te u Norveškoj i Švicarskoj zabilježeno 174.917 insolventnih poduzeća, što je 0,3 posto više nego u 2010., izvijestila je u godišnjem izvješću o insolventnosti tvrtka za poslovne informacije Creditreform. U istočnoj Europi broj insolventnih poduzeća povećao se za čak 6,1 posto, na 39,423, pri čemu je taj rast velikim dijelom uvjetovan dužničkom krizom u zapadnoj Europi. Većina slučajeva insolventnosti zabilježena je u sektorima trgovine i ugostiteljstva. Najveći je skok zabilježila Bugarska, gdje se broj insolventnih poduzeća više nego udvostručio. U Sloveniji njihov se broj povećao za 32,4 posto, a u Češkoj za 21,5 posto. U Hrvatskoj se broj insolventnih poduzeća u prošloj godini smanjio za 3,4 posto. Ukupno je u istočnoj i srednjoj Europi prošle godine insolventnost poduzeća ugrozila 230 tisuća radnih mjesta. Ove bi se godine stanje u Europi moglo dodatno pogoršati budući da srednje velika poduzeća često sa zakašnjenjem reagiraju na teškoće na financijskim tržištima, upozoravaju autori izvješća. Analizirajući probleme s likvidnošću kao još jedan simptom krize, navode da je svaki četvrti njemački izvoznik u prošloj godini izvijestio o kašnjenju plaćanja klijenata iz Italije, Španjolske ili Portugala više od mjesec dana. U slučaju istočne Europe situacija je daleko gora, pa je čak devet od 10 njemačkih izvoznika izvijestilo o kašnjenju plaćanja klijenata iz Rumunjske, Hrvatske, Češke i Mađarske.

BERLIN - Njemačka i Kazahstan potpisali su tri milijarde eura vrijedne ugovore o suradnji na području sirovina, industrije i tehnologija, priopćilo je u srijedu njemačko ministarstvo gospodarstva. Paket od ukupno 50-tak ugovora potpisan je tijekom posjeta Berlinu kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, izvijestio je njemački ministar gospodarstva, ne navodeći detalje. "Među njemačkim kompanijama vlada veliko zanimanje za veća ulaganja u Kazahstan", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s kazahstanskim čelnikom, dodavši da se trgovinske veze mogu dodatno unaprijediti. Obujam trgovinske razmjene između Njemačke i Kazahstana poskočio je u prošloj godini za 20 posto, na 6,3 milijardi eura, prema podacima Udruženja njemačke industrije, koje je izrazilo zadovoljstvo potpisivanjem ugovora o suradnji. Srednjeazijska država Kazahstan bogata je prirodnim resursima i već je važan dobavljač nafte za Njemačku. Bogat je i rijetkim metalima.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u prošloj je godini investirala rekordnih 2,6 milijardi eura u projekte održive energije u regiji u kojoj djeluje, priopćeno je iz EBRD-a. EBRD-ovo financiranje u sklopu Inicijative o održivoj energiji (SEI), posebne strategije za smanjenje energetskog otpada i emisija stakleničkih plinova, lani je dosegnulo iznos od 2,6 milijardi eura. Financirano je 111 projekata, što je za 21 posto više u usporedbi s godinom ranije, a navedena ulaganja činila su gotovo 30 posto ukupnih EBRD-ovih ulaganja u 2011. godini. Procjenjuje se da su se zahvaljujući strateškoj inicijativi EBRD-a emisije ugljičnog dioksida od početka njezine primjene 2006. smanjivale za više od 46 milijuna tona godišnje, što odgovara godišnjim emisijama Srbije. "Ulaganja u održivu energiju jesu i ostat će ključna za EBRD-ov pristup podupiranju regije, budući da tamošnje zemlje moraju nastaviti poboljšavati energetsku učinkovitost i smanjiti potrošnju energije", kazao je Josue Tanaka, izvršni direktor EBRD-a za energetsku učinkovitost i klimatske promjene.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu dokument u kojem je objedinila svoje dosadašnje prijedloge za jednostavnije korištenje novca iz europskih strukturnih fondova, pozivajući države članice i Europski parlament da smanje administrativni teret korisnicima tih sredstava kako bi se oni mogli usredotočiti na kvalitetu projekata i rezultate, priopćeno je iz Bruxellesa. Europska komisija predložila je više od 120 promjena koje bi trebale pojednostaviti pravila za pristup novcu iz europskih fondova. Korisnici će također moći lakše kombinirati sredstva iz različitih europskih fondova, bez dupliranja procedura. Osim toga, predviđa se samo jedna reviziju projekata čija vrijednost ne prelazi 100.000 eura, a u slučaju većih projekata samo jednu reviziju na godinu. Na području istraživanja i razvoja, za dodjelu sredstava Komisija predlaže da se to razdoblje smanji za trećinu.

LONDON - Euro je ojačao u srijedu na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u dva mjeseca prema dolaru zbog optimizma ulagača da je na pomolu dogovor grčkih stranačkih čelnika, potreban za dobivanje drugog paketa pomoći a time i za sprečavanje nekontroliranog bankrota Grčke. Euro je nakratko u takvim okolnostima dosegnuo 1,3289 dolara, najvišu razinu od 12. prosinca, da bi se potom stabilizirao na oko 1,3270 dolara. Zabilježio je i najvišu razinu u sedam tjedana prema jenu, od 102,449 jena. Potom je odustao od dijela dobitaka, te se njime trgovalo po 102,00 jena. Dolar je pak ostao nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 76,75 jena. Analitičari međutim iskazuju skepsu spram najnovijeg uzleta eura, tumačeći kako je skorašnji dogovor u Grčkoj već uračunat. Otpornost eura također se djelomice pripisuje jeftinim trogodišnjim zajmovima Europske središnje banke (ECB) koji su osigurali veliku likvidnost u bankovnom sektoru i pomažu ojačati interes ulagača za rizičnijom imovinom, tumači Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku. ECB će drugu po redu aukciju trogodišnjih zajmova održati krajem veljače.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙