FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u utorak da želi ostanak Grčke u eurozoni, jer bi cijena njezina izlaska bila skuplja od ostanka u klubu zemalja koje koriste zajedničku valutu. "Želimo da Grčka ostane u eurozoni. Cijena eventualnog izlaska bila bi viša nego cijena daljnjeg nastavka podržavanja Grčke", izjavio je Barroso prije neformalnog sastanka s bivšim predsjednikom Europske komisije Jacquesom Delorsom. Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes izjavila je za nizozemski dnevni list De Volkskrant da izlazak Grčke iz eurozone ne bi bio smak svijeta, što je u suprotnosti s dosadašnjim stajalištem Europske komisije. "I dalje se govori o urušavanju cijele strukture ako neka zemlja napusti eurozonu ili ju se zamoli da to učini. To naprosto nije istina", poručila je Kroes, također povjerenica EK za digitalnu tehnologiju. Uočljivo je da Europska komisija pojačava pritisak na Grčku da se što prije dogovori s privatnim vjerovnicima o otpisu dijela duga i pristane na reforme koje traži EU-a i MMF u zamjenu za reforme koje je obećala, a još nije provela. U Ateni se u utorak na poziv sindikata okupilo više tisuća ljudi koji traže od vlade da ne dopusti otpuštanja u javnom sektoru, da ne smanjuje minimalne plaće i mirovine. Istodobno, premijer Lucas Papademos pokušava od čelnika političkih stranaka iz vladajuće koalicije dobiti pristanak za provedbu reformi.

PARIZ - Francuska je prošle godine zabilježila rekordan trgovinski manjak od 69,59 milijardi eura, čime je on uvećan za 33 posto u odnosu na prethodnu godinu. Francuski izvoz povećao se u prošloj godini za 8,6 posto, na 428,8 milijardi eura, čime je njegov rast usporio u odnosu na 2010. kada je uvećan za 14 posto. Istodobno su visoke cijene uvoznih sirovina i goriva uzele svoj danak pa je uvoz porastao za 11,7 posto, na 498,39 milijardi eura, s 446,28 milijardi eura u 2010. "Nakon brzog oporavka u 2010., izvoz je usporen u 2011., ali je i dalje ostao dinamičan i sada je veći nego prije financijske krize", izvijestila je carinska uprava u službenom priopćenju U osvrtu na rekordni trgovinski manjak, ministar trgovine Pierre Lellouche kazao je u razgovoru za dnevni list Le Figaro da, iako je bio veći od prethodnog iz 2008. koji je iznosio 56,2 milijarde eura, zapravo je bio "manji nego što se očekivalo".

BERLIN - Najveći njemački sindikat IG Metall najavio je da će u nadolazećim pregovorima s poslodavcima tražiti povećanje plaća za 6,5 posto, ali očekuje se da će u konačnici ipak prevagnuti načelo ograničenog rasta plaća, temelj njemačke konkuretnosti. Predsjednik IG Metalla Berthold Huber kazao je da se uprava sindikata radnika metalne i električne industrije sprema u utorak odobriti takav zahtjev za novi krug kolektivnog pregovaranja. Premda taj sindikat predstavlja oko 2,3 milijuna radnika, analitičari kažu da će ishod pregovora biti referentan za preostalih 1,2 milijuna zaposlenika toga sektora ali i za sve ostale. Pregovori počinju idući mjesec, a štrajkovi se ne smiju održavati prije svibnja u skladu s odgovarajućim sporazumom. Posljednji dogovor koji su sindikati postigli u svibnju 2010. zajamčio je zaposlenicima rast plaća od 2,7 posto. Ranija iskustva govore da bi u novom krugu pregovora najvjerojatnije mogli ishoditi nešto više od polovine traženog rasta plaća, te bi prosječan ispregovarani rast plaća u 2012. nadmašio prošlogodišnji 1,5-postotni rast i očekivanu stopu inflacije u visini nekih 1,7 posto.

LJUBLJANA - Polovica od 400 milijuna gubitka u slovenskom bankarskom sektoru u prošloj godini otpada na najveću slovensku banku, Novu Ljubljansku banku (NLB), a guverner središnje banke Marko Kranjec razmišlja da bi u nju trebalo postaviti prinudnu upravu, objavile su u utorak slovenske "Finance" ne navodeći izvor svoje informacije. Sam Kranjec je odbio komentirati pisanje slovenskog poslovnog dnevnika, koji tvrdi da je poslovanje najveće slovenske banke u zastoju jer se čeka kako će na njene odluke djelovati nova vlada koja će biti potvrđena u petak, s obzirom da je direktor Božo Jašovič već dao ostavku i sada radi kao vršitelj dužnosti, a nepopunjen je i njen nadzorni odbor. Radovan Žerjav, koji bi u novoj vladi trebao preuzeti mjesto ministra za gospodarstvo, izjavio je u utorak prilikom predstavljanja programa nove vlade pred odborom za gospodarstvo da u državnom proračunu neće biti 400 milijuna eura koliko je potrebno za dokapitalizaciju NLB-a te da je moguće da država smanji sadašnji vlasnički udjel u banci na 25 posto plus jednu dionicu.

LONDON - Euru su u utorak na međunarodnim tržištima podršku pružale nade većine ulagača da će Grčka ipak postići dogovor o novom paketu pomoći i time izbjeći kaotičan stečaj, no veće dobitke priječe i dalje prisutne neizvjesnosti u vezi toga sporazuma. Eurom se tako trgovalo po 1,3130 dolara, što znači da je na dnevnoj razini ostao gotovo nepromijenjen. Nalazi se tako i dalje nadomak najviše razine u šest tjedana od oko 1,3235 dolara, koliko je dosegnuo krajem siječnja. Dolar je ojačao 0,1 posto prema jenu i njime se trgovalo po 76,70 jena. Optimizam u vezi dogovora novog paketa pomoći za Grčku, vrijednog 130 milijardi eura, pomaže euru, no ako ne bude postignut, Grčka bi se mogla suočiti s kaotičnim bankrotom i time destabilizirati čitavu eurozonu. Japanski ministar financija Jun Azumi poručio je danas tržištima da su tamošnje vlasti lani intervenirale rekordnim prodajama jena u pritajenim operacijama i da su spremne ponovno intervenirati kako bi se suprotstavile spekulativnim potezima.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙