FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Banke su se u srijedu zadužile kod Europske središnje banke (ECB) za više od 50 milijardi dolara na prvoj aukciji dolarskih pozajmica te središnje banke, što bi mogao biti znak da se neke banke u eurozoni zbog eskalacije dužničke krize suočavaju s problemima kod financiranja u dolarima. ECB je objavila da su banke na današnjim aukcijama tražile 50,7 milijardi dolara pozajmica s rokom dospijeća za 84 dana i 1,6 milijardi dolara s rokom dospijeća za sedam dana. Riječ je operacijama koje jamče bankama da će im iznosi koje zatraže u potpunosti biti podmireni. Nakon sniženja kamatne stope na dolarske pozajmice, današnje aukcije ECB-a bile su daleko privlačnije bankama, uz fiksnu stopu od 0,59 posto na pozajmice s rokom dospijeća za tri mjeseca i 0,58 posto na one s rokom dospijeća za sedam dana.

BERLIN - Njemačka je pesimistična u pogledu izgleda za uspjeh ključnog summita EU-a ovaj tjedan, koji se smatra posljednjom prilikom za spašavanje eurozone, doznaje se u srijedu iz vladinih izvora. "Moram reći... da sam pesimističniji nego što sam bio prošli tjedan u pogledu izgleda za potpuni dogovor", rekao je viši vladin izvor, dodajući da "nekoliko partnera još ne shvaća ozbiljnost situacije". "Moramo učiniti odlučan korak prema budućoj strukturi eurozone... ne možemo to učiniti s nizom malih koraka", dodao je, ponovivši da bi uvođenje euroobveznica bilo pogrešno. Nova pravila moraju biti "pravno obvezujuća" za barem 17 članica eurozone, no drugi izvan tog kruga "srdačno su pozvani" da se pridruže, rekao je napomenuvši da će promjene ugovora EU-a biti "ograničene".

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta dionica pokolebale su u srijedu pesimistične ocjene njemačkih dužnosnika o šansama da se na ovotjednom summitu Europske unije postigne dogovor o rješenju za dužničku krizu u eurozoni. Indeks londonske burze FTSE oslabio je tako 0,5 posto na 5.542 boda, indeks frankfurtske burze DAX bio je u minusu 1,1 posto spustivši se na 5.961 bod, dok je pariški CAC bio na gubitku 0,3 posto i iznosio je 3.171 bod. Bankovni sektor oscilirao je između pozitivnog i negativnog da bi poslijepodne vrijednost dionica krenula silaznim putem, pa su Societe Generale, BNP Paribas, Intesa Sanpaolo i UniCredit oslabili u rasponu od 3,5 do 2,3 posto. Banke su pouzdani pokazatelj raspoloženja tržišta prema rješenjima za dužničku krizu. Među pojedinačnim gubitnicima ponovo se izdvajao njemački trgovački lanac Metro, koji je oslabio 2,9 posto nakon što je objavio upozorenje o dobiti.

LONDON/NEW YORK - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, pritisnut izjavama visokog njemačkog dužnosnika koji je prigušio optimizam na tržištima glede dogovora odlučnih koraka na summitu EU-a u cilju suzbijanja dužničke krize. Nakon što se spustio na najnižu razinu u danu od 1,3349 dolara, euro je nadoknadio dio gubitaka i njime se prema posljednjim podacima trgovalo po 1,3360 dolara. Time je tijekom dana bio u minusu od 0,3 posto. Jedinstvena europska valuta oslabjela je prema švicarskom franku za 0,2 posto, na 1,2392 franka. Ranije je nakratko poskočila na oko 1,2440 franaka nakon što je švicarski ministar financija kazao da bi vlasti mogle razmotriti nove mjere za obuzdavanje jačanja franka. Dolar je ostao nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 77,72 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙