FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB/LONDON - Hrvatski bankarski sustav prema ocjeni agencije Standard & Poor's spada i dalje u skupinu rizičnijih među ukupno 89 država, s obzirom da mu je potvrđen status u skupini '6' na ljestvici u kojoj su najrizičnije zemlje uvrštene u skupinu '10', a one najmanje rizične u skupinu jedan. Hrvatska se tako nalazi u skupini koju još čine Bahrein, Estonija i Guatemala, objavila je agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Standard & Poor's (S&P) u analizi hrvatskog bankovnog sustava, temeljenoj na ažuriranoj metodologiji. Skupina je dodijeljena na temelju ocjene gospodarskog i industrijskog rizika. Pritom je ocjena gospodarskog rizika izmijenjena iz '6' u '7', što ukazuje na povišeni rizik za gospodarski oporavak, "koji zaostaje za onim u susjednim zemljama". U kategoriji gospodarskog rizika ocjenjuje se otpornost gospodarstva, gospodarske neravnoteže i kreditni rizici u gospodarstvu. Industrijski rizik za hrvatski bankovni sektor ocijenjen je s '5', pri čemu se izdvajaja visoki rizik u institucionalnom okviru, te srednji rizik u kategoriji konkurencije i financiranja sustava.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, poduprt vijestima da su u talijanskom senatu prihvaćene mjere štednje. Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao 0,6 posto i njime se trgovalo po 1,3684 dolara, što je osjetno iznad najniže jednomjesečne razine od 1,3484 dolara, na koju se spustio u četvrtak. Dolar je tijekom dana oslabio i 0,6 posto prema jenu, na 77,18 jena. Ulagači percipiraju dolar i jen kao sigurne valute kojima se stoga okreću u neizvjesnim vremenima, ali su zelenu novčanicu pritisnule spekulacije da bi američka središnja banka Fed u konačnici ipak mogla pokrenuti novi program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

BEČ - Veoma niska razina radioaktivnoga joda-131 otkrivena je u Europi, ali vjeruje se da te čestice nisu opasne za zdravlje, objavila je u petak agencija Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju. Agencija IAEA sa sjedištem u Beču objavila je kako još istražuje odakle te čestice, ali ne vjeruje da one dolaze iz Japana gdje je u ožujku nuklearka u Fukushimi stradala u potresu i tsunamiju. Paddy Regan, profesor nuklearne fizike na britanskome sveučilištu u Surreyu, kaže kako objašnjenje da je radioaktivnost došla iz proizvodnje neke farmaceutske tvrtke "zvuči totalno razumno". "Malo je vjerojatno da to dolazi iz Fukushime jer se taj incident dogodio prije mnogo mjeseci, a jod-131 ima kratak poluživot", rekao je. Jod-131 je radioizotop joda i ima vrijeme poluraspada od otprilike osam dana.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙