FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska dužnička kriza pogađa glavna gospodarstva 17-člane eurozone, ustvrdio je europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Olli Rehn, upozorivši da ne treba imati iluzije u vezi potencijalnih dugoročnih posljedica krize. Bez dinamičnog i rastućeg gospodarstva, Europi prijeti da postane irelevantna na globalnoj sceni, istaknuo je Rehn u ponedjeljak na seminaru u Bruxellesu. Zauzima se za mjere štednje koje nalaže Europska komisija. Istaknuo je da takve strategije stezanja remena nemaju alternativu. "Strategija rasta se jednostavno ne može graditi na akumulaciji novih dugova, u trenutku kada sposobnost servisiranja postojećeg duga tržišta dovode u pitanje. Ne može se primoravati strane kreditore da izdaju nove zajmove, ako su nepovjerljivi prema njima", upozorio je Rehn. Članice EU-a također je pozvao da se usredotoče na rast, a poručio je da bi provedba reformi jedinstvenog tržišta EU-a rezultirala povećanjem ukupnog BDP-a za više od tri posto do 2020. Polovina navedenog rasta, kazao je, proizaći će iz dovršetka zakona EU-a kojima je cilj olakšati poslovanje kompanija diljem Europe, i iz unaprjeđenja prekogranične konkurencije.

BEČ - Austrijska središnja banka i regulator financijskih tržišta FMA objavili su zahtjeve za održivije poslovanje austrijskih banaka u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Paket uključuje postrožene kapitalne zahtjeve i propise koji bi trebali potaknuti pojačano lokalno refinanciranje istočnoeuropskih i srednjoeuropskih podružnica austrijskih banaka i podići razinu adekvatnosti kapitala austrijskih grupacija. Time će povećani plasman kredita u podružnicama ubuduće biti uvjetovan pojačanim održivim refinanciranjem na lokalnoj razini, uglavnom posredstvom lokalnih depozita, ali i lokalnim zaduživanjem, kao i financiranjem putem Europske banke za obnovu i i razvoj i Europske investicijske banke. Posebno izložene podružnice morat će voditi računa o tome da omjer novoizdanih kredita i depozita ne premašuje 110 posto. Austrijska središnja banka i FMA odlučili su također da će postroženi propisi za jačanje bankovnog kapitala iz paketa reformi Basel III stupiti na snagu početkom 2013. bez prijelaznog roka. Od siječnja 2016. banke će također ovisno o stupnju poslovnog rizika morati držati dodatnih do tri posto kvalitetnog dioničkog kapitala.

DUBLIN - Dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark upozorio je u ponedjeljak da se dužnička kriza proširila iz periferije na središnja gospodarstva eurozone, a zahvatila je i gospodarstva izvan Europe. Dužnička kriza se ponovno intenzivirala i sada se širi na druge zemlje, uključujući takozvana središnja gospodarstva eurozone. To je novost, rekao je Stark u govoru na irskom Institutu za međunarodnu i europsku politiku u Dublinu. Dužnička kriza nije koncentrirana samo u Europi, najnaprednija gospodarstva se suočavaju s ozbiljnim problemima po pitanju javnog duga, kazao je.

BUDIMPEŠTA - Mađarska banka OTP izvijestila je da joj se konsolidirana prilagođena neto dobit u trećem tromjesečju smanjila za pet posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, ukazujući na znatno otežano poslovno okruženje u tom razdoblju. Banka je tako u razdoblju od srpnja do kraja rujna ostvarila konsolidiranu prilagođenu neto dobit od 42,5 milijardi forinti. Dobit prije poreza uvećana je u trećem tromjesečju za devet posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosila je 62,25 milijardi forinti. Udio inozemnih podružnica u dobiti iznosio je 15 milijardi forinti i ostao je praktično nepromijenjen u odnosu na prethodno tromjesečje, navodi se u priopćenju. Hrvatska podružnica ostvarila je u trećem tromjesečju dobit od 3,2 milijarde forinti.

LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ojačao prema drugim vodećim svjetskim valutama, nakon što američki čelnici nisu uspjeli postići dogovor o mjerama smanjenja deficita, pa su ulagači preusmjerili ulaganja iz rizičnijih valuta u sigurniju imovinu. Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta dosegnuo je tako 78,516 bodova, najvišu razinu od 10. listopada, jer su dužnički problemi pogoršani na obje strane Atlantika zbog nastavljenih zabrinutosti da će nepopustljiva natezanja među europskim čelnicima otegnuti dužničku krizu eurozone. U takvim okolnostime euro je prema dolaru oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3467 dolara. Oslabio je i prema jenu, kliznuvši na najnižu razinu u šest tjedana od 103,22 jena. Dolar je prema jenu ostao gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 76,82 jena. Analitičari procjenjuju da bi ulaganja u sigurna utočišta mogla ići na ruku dolaru sve dok SAD-u ne prijeti novo snižavanje rejtinga, nakon što mu je s vrhunskog 'AAA' prije nekoliko mjeseci snižen na 'AA+'.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙