FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

STRASBOURG - Čelnici Njemačke, Francuske i Italije suglasili su se u četvrtak u Strasbourgu da će osigurati budućnost eura za što su, bude li potrebno, spremni mijenjati ugovore Europske unije, ali žele očuvati neovisnost Europske središnje banke (ECB). Tri vodeća gospodarstva eurozone odlučna su učiniti sve kako bi podržala i jamčila trajnost eura, rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na konferenciji za novinare po završetku trojnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i talijanskim premijerom Mariom Montijem. Francuska i Njemačka uskoro će iznijeti zajedničke prijedloge za izmjenu ugovora kako bi poboljšali upravljanje eurozonom, o čemu će se razgovarati na europskom summitu 9. prosinca, dodao je Sarkozy. Reforme se neće odnositi na ECB, rekla je Merkel. Novi talijanski premijer Mario Monti potvrdio je da njegova vlada želi postići zacrtani cilj uravnoteženja proračuna do 2013. te da će početi potrebne strukturne reforme.

BRUXELLES - Europska komisija u četvrtak je zaprijetila Italiji sudskom tužbom zbog ograničavanja privatnih ulaganja u strateške tvrtke kao što su one u telekomunikacijskom i energetskom sektoru. Talijanski zakoni postavljaju neopravdana ograničenja slobodnom protoku kapitala i osnivanja poduzeća, tvrde u Komisiji. Zato su poručili Italiji da će je prijaviti Europskom sudu pravde zbog zakona koji državi daje posebna prava u privatiziranim kompanijama, a u konačnici ograničava kretanje kapitala. Naglašavaju da su jedna ili više tih posebnih ovlasti uključene u statute ENEL-a, ENI-ja, Telecom Italije i Finmeccanice. Pritom je talijanska vlada u kontaktima naznačila da bi vrlo skoro mogla uskladiti zakone s onim europskima, pa je Komisija odlučila odgoditi upućivanje na sud za jedan mjesec, navodi se u priopćenju.

FRANKFURT - Nesigurnosti uzrokovane dužničkom krizom u eurozoni i posustajanjem globalnog gospodarstva mogle bi iduće godine pogoditi potrošnju Nijemaca na ljetovanje, upozorilo je njemačko putničko udruženje. Naši istraživači tržišta prognoziraju umjeren tržišni rast između dva i tri posto, priopćio je u četvrtak DRV dodajući da to ovisi o gospodarskom razvoju i eurozoni. Njemačke putničke agencije zabilježile su u fiskalnoj godini do kraja listopada rast prodaje od 9,5 posto na 22,5 milijardi eura, slijedom nastavljenog oporavka tržišta od pada zabilježenog 2008. Nastavljena potrošnja Nijemaca na putovanja u, primjerice, Španjolsku, Tursku i Grčku ove je godine bila svijetla točka za touroperatore. "Odmor je i dalje bitan za Nijemce", zaključio je predsjednik DRV-a Juergen Buechy.

LONDON - Euro se u četvrtak na međunarodnim tržištima oporavio od gubitaka prema dolaru poduprt neočekivanim poboljšanjem poslovnih očekivanja u Njemačkoj, ali očekuje se njegovo daljnje slabljenje zbog bojazni ulagača od širenja krize na glavna gospodarstva eurozone. Tijekom dana ojačao je tako prema dolaru za 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3368 dolara. Oporavio se i prema jenu, dosegnuvši 103,06 jena, odskočivši s ranije zabilježene najniže razine u sedam tjedana od 102,92 jena. Dolar je prema jenu oslabio 0,3 posto, kliznuvši na 77,06 jena. Euru je blagu podršku pružilo izvješće da Europska središnja banka razmatra produljenja rokova za otplatu zajmova bankama na dvije do tri godine kako bi spriječila da kriza eurozone izazove nestašicu kredita.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙