FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZUERICH/BERN - U Švicarskoj bi iduće godine mogla nastupiti recesija budući da snažan franak dodatno koči gospodarski zamah, upozorio je u četvrtak dužnosnik tamošnjeg ministarstva gospodarstva (SECO). "Tehnička recesija je moguća", kazao je Aymo Brunetti, čelnik odjela za ekonomsku politiku u SECO-u, u razgovoru za tamošnje televizijske podnevne vijesti. Recesija se obično tumači kao dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta. Ranije danas SECO je objavio podatke o švicarskom BDP-u u trećem tromjesečju koji su pokazali najslabiji gospodarski rast u protekle više od dvije godine uslijed snažnog franka koji pogađa izvoz te alpske države. Realni BDP u trećem je tromjesečju tako porastao svega 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Na godišnjoj razini gospodarstvo je poraslo za 1,3 posto, objavilo je ministarstvo gospodarstva. Među razlozima usporavanja rasta navodi se pad izvoza.

BRUXELLES/TEHERAN - Ministri vanjskih poslova Europske unije pooštrili su u četvrtak gospodarske sankcije Iranu i Siriji, javljaju agencije pozivajući se na diplomate. Sankcije su uvedene za još 180 iranskih tvrtki i pojedinaca zbog odbijanja Teherana da odgovori na međunarodne zahtjeve za obustavom nuklearnog programa. Iran opetovano ponavlja da razvija nuklearni program u isključivo miroljubive, civilne svrhe, tj. za proizvodnju električne struje. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Jupe je kazao da će EU raditi sa svojim partnerima kako bi se, u slučaju da se Iranu uvede naftni embargo, nadoknadile isporuke nafte. Za prekid isporuka nafte iz Irana posebice je zabrinuta Grčka. Istovremeno, EU je pojačao sankcije prema energetskom i financijskom sektoru u Siriji, kažnjavajući režim predsjednika Bašara al-Asada zbog nemilosrdne represije nad prosvjednicima. Na popisu pooštrenih sankcija dodano je novih 11 tvrtki i 12 osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje izdavanje viza. U tijeku su razgovori ministara vanjskih poslova EU-a i glavnog tajnika Arapske lige Nabila al-Arabija.

BRUXELLES - Britanija je u četvrtak pozvala ministre vanjskih poslova Europske unije da pojačaju pritisak na Iran zbog iranskoga nuklearnog programa, ali zasad se još ne zna hoće li se nove sankcije proširiti i na naftni embargo. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague opovrgnuo je povezanost napada na britansko veleposlanstvo u Teheranu sa sastankom u Bruxellesu u četvrtak, kad će ministri osmisliti EU-ov odgovor na prošlomjesečni izvještaj UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA). "Naglašavam da se mjere oko kojih ćemo se, nadam se, danas dogovoriti, odnose na iranski nuklearni program. To nije reakcija na ono što se dogodilo našem veleposlanstvu", rekao je Hague za radio BBC. Vodeći dužnosnik EU-a za energetiku u četvrtak je rekao da će sve članice morati poduprijeti eventualnu zabranu uvoza nafte iz Irana. "Trebamo zajedničko stajalište svih članica EU-a", rekao je povjerenik za energetiku Guenther Oettinger koji je u posjetu Moskvi.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak novi paket mjera koje bi trebale omogućiti povećanje kapaciteta europskih zračnih luka, smanjiti odgode letova i poboljšati kvalitetu usluga za putnike, priopćeno je iz Bruxellesa. Paket se sastoji od tri zakonske mjere koje se odnose na usluge za putnike i zrakoplovne kompanije na tlu, prije polijetanja i nakon slijetanja, kao što su primjerice zbrinjavanje prtljage, check-in i opskrba gorivom, zatim na buku u zračnim lukama te na sustav dodjele termina za polijetanje i slijetanje. "Europske zračne luke suočene su s krizom kapaciteta... Gotovo 70 posto svih odgoda letova uzrokuju problemi na tlu a ne u zraku. Po sadašnjim trendovima, 19 ključnih europskih zračnih luka bit će do 2030. preopterećeno do granica pucanja. Zastoj bi mogao značiti odgodu polovice svih letova u mreži", rekao je potpredsjednik EK zadužen za promet Siim Kallas, poručivši da takav status quo nije opcija. Komisijin prijedlog uvodi tržišne mehanizme za trgovanje terminima za polijetanje i slijetanje na transparentan način, kao i mjere koje bi trebale osigurati da se postojeći kapaciteti iskoriste 80 do 85 posto po načelu "iskoristi ili izgubi".

BEOGRAD/ZAGREB - Njemačka kompanija Bosch početkom iduće godine će u okolici Beograda početi gradnju pogona za proizvodnju sistema brisača za automobile, a do 2019. predviđa ulaganje od 70 milijuna eura i zapošljavanje oko 620 ljudi, priopćeno je iz Bosch Grupe. Radovi na proizvodnom pogonu u općini Pećinci, 25 kilometara od Beograda, počet će početkom 2012. godine, a godinu poslije, početkom 2013., trebala bi početi proizvodnja. Na proizvodnoj površini od 22 tisuće četvornih metara u početku će biti otvoreno 60 radnih mjesta, a u Bosch Grupi do 2019. planiraju zaposliti oko 620 djelatnika. Ugovor o realizaciji te investicije potpisan je danas u Beogradu, a tom je prigodom predsjednik Srbije Boris Tadić istaknuo kako je Bosch jedan od lidera njemačke ekonomije i njegov će dolazak u Srbiju doprinijeti podizanju tehnološkog razine srpskog gospodarstva, a najavio je i razgovore s novim potencijalnim investitorima iz Njemačke i Italije. Pogon koji će se graditi u Srbiji dio je Boschovog poslovnog odjela Electrical Drives koji proizvodi električne motore, npr. za pomicanje sjedala, pokretnih krovova i podizanje prozora, ali i komponenti za brisače.

LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, poduprt solidnom potražnjom na španjolskoj aukciji državnih obveznica, iako se očekuju tek ograničeni dobitci pred ključni summit čelnika Europske unije idući tjedan. Euro je tijekom dana ojačao 0,35 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3485 dolara, nadomak u srijedu dosegnute najviše razine u tjedan dana od 1,3533 dolara, koliko je nakratko stajao nakon što su središnje banke u Sjedinjenim Državama, eurozoni, Kanadi, Britaniji, Japanu i Švicarskoj smanjile cijenu dolarskih zajmova bankovnom sustavu. Jedinstvena valuta zabilježila je i najvišu razinu u dva tjedna prema jenu, no analitičari sumnjaju da ima mnogo prostora za daljnje jačanje. Iako su ulagači pozdravili koordiniranu akciju središnjih banaka, brine ih što dužnička kriza ostaje neriješena, a političarima ne ostaje puno vremena da pronađu rješenje. Dolar je tek neznatno ojačao prema jenu i njime se trgovalo po 77,68 jena.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙