FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija u utorak je istaknula da očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u pogledu restrukturiranja brodogradilišta u poteškoćama i potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji prije stupanja u članstvo. Komisija će pozorno pratiti proces restrukturiranja brodogradilišta u Hrvatskoj i očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora", izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, dodajući da je Hrvatska zatvorila pristupne pregovore u poglavlju Tržišno natjecanje, nakon što se obvezala da će restrukturirati brodogradilišta u poteškoćama, te da su te obveze navedene i u Ugovoru o pristupanju koji će uskoro biti potpisan. Jedan od uvjeta koji je naveden u protokolu jest potpisivanje privatizacijskih ugovora prije pristupanja, što čini nemogućim bilo koji drugi oblik restrukturiranja, poput javno-privatnog partnerstva, kaže Stano.

BRUXELLES - Ionako slabašno povjerenje europskih potrošača dodatno se pogoršalo u studenom, objavila je u utorak Europska komisija u prvoj procjeni. Tako je indeks povjerenja potrošača u eurozoni kliznuo u studenom na minus 20,4 boda, s minus 19,9 bodova koliko je iznosio u prošlom mjesecu. Dodatno je poljuljan i optimizam potrošača u 27-članoj Europskoj uniji, spustivši se na minus 20,7 bodova, s minus 20,2 boda u listopadu. Komisija će konačne podatke objaviti 29. studenog, zajedno s izvješćima o poslovnoj i gospodarskoj klimi.

WASHINGTON - Američki gospodarski rast bio je u trećem tromjesečju nešto sporiji nego što se procjenjivalo, ali nastavljena snažna osobna potrošnja podupire očekivanja o oporavku u tekućem tromjesečju. Bruto domaći proizvod SAD-a porastao je u trećem tromjesečju za dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavilo je ministarstvo trgovine u utorak u drugoj procjeni. Početna je procjena govorila o porastu gospodarske aktivnosti za 2,5 posto. U drugom ovogodišnjem tromjesečju američki BDP je porastao za 1,3 posto.

LONDON - Dolar se u utorak na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviše razine u šest tjedana prema drugim vodećim svjetskim valutama jer ulagače od rizičnijih ulaganja odvraćaju zabrinutosti da političarima s obje strane Atlantika ne polazi za rukom rješavanje problema golemih dugova. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema šest vodećih svjetskih valuta, spustio se blagih 0,2 posto, na 78,147 bodova, ali je i dalje blizu najviše razine od 10. listopada od 78,516 bodova, koliko je iznosio u ponedjeljak. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru bio na dobitku od 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3535 dolara. Oporavku eura pomogle su današnje kupovine s ciljem zatvaranja kratkoročnih pozicija, no analitičari napominju da pritisci na njegovo daljnje slabljenje ne jenjaju. Euro bi se mogao ubrzo naći pod novim pritiscima ako političari ne osmisle drastične mjere za rješavanje dužničke krize u eurozoni i ne odvrate ulagače od prodaje državnih obveznica eurozone.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi stabilizirali su se u utorak, što se više smatra oporavkom od ranijih gubitaka nego promjenom trenda, a u fokusu ulagača nalazi se dužnička kriza s obje strane Atlantika i najnoviji makrogospodarski pokazatelji iz SAD-a. Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,7 posto na 5.257 bodova, a na istom postotnom dobitku bio je i frankfurtski DAX, dosegnuvši 5.642 boda. Pariški CAC bio je u plusu 0,4 posto i iznosio 2.906 bodova. Proizvođači lijekova Merck i Sanofi dobili su na vrijednosti 1,1 odnosno 1,2 posto. Na dobitku, u prosjeku 1,1 posto, bio je i prehrambeni sektor, pri čemu je Diageo ojačao 1,5, a Danone 1,2 posto. Rudarske dionice crpile su potporu iz rasta cijena metala i sektor je u prosjeku ojačao 1,3 posto. Među pojedinačnim gubitnicima isticao se Thomas Cook čije su dionice izgubile dvije trećine vrijednosti nakon što je objavio da pregovara s bankama o dugovima, a odgodio je i objavu rezultata za cijelu poslovnu godinu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙