FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Pariz i Berlin dogovorili su niz reformi za rješavanje dužničke krize eurozone i poručili da euroobveznice nisu rješenje. Želimo sigurnosni mehanizam koji će spriječiti neravnoteže koje su dovele do današnjeg stanja eurozone, rekao je francuski predsjednik Sarkozy na konferenciji za novinare u Parizu. Čelnici dvaju najvećih gospodarstava EU dogovorili su da će se svakog mjeseca održavati sastanak eurozone tijekom krize. Dogovorili smo se da euroobveznice ni u kojem slučaju nisu rješenje za krizu, rekao je Sarkozy. Kazao je da Pariz i Berlin žele uspostaviti postroženo zlatno pravilo usklađeno na europskoj razini o deficitima država eurozone, kako bi ustavni sudovi svake zemlje mogli nadzirati vraća li se nacionalni proračun "prema ravnoteži". Sarkozy je naglasio da Francuska i Njemačka žele "automatske sankcije" protiv članice eurozone čiji proračunski deficit prelazi tri posto BDP-a. Merkel je objasnila kako je cilj te mjere "da svi proračuni sadrže ustavnu odredbu koja omogućuje ustavnim sudovima pojedinih zemalja da provjere uravnoteženje proračuna".

RIM - Predsjednik talijanske vlade Mario Monti izjavio je u ponedjeljak da je usvajanjem strogog plana za borbu protiv krize "Italija svoje napravila", ocjenivši da bi se bez tih mjera Italija "urušila" poput Grčke. Montijeva vlada prihvatila je u nedjelju drakonske mjere štednje da bi spasila Italiju od dužničke krize. Usvojene mjere štednje, koje se trebaju provesti do 2014., vrijedne su oko 20 milijarda eura, a više od 10 milijarda eura predviđeno je za poticanje gospodarskog rasta. Predviđa se smanjenje državnih izdataka, povećanje poreza na nekretnine, porez na luksuz, mjere borbe protiv utaje poreza i reformu mirovinskog sustava na koji su se posebno okomili sindikati. Vladina mirovinska reforma obuhvaća povećanje dobi za odlazak u mirovinu i godina radnog staža. Visina mirovine računat će se na temelju cjelokupnog staža, a ne samo zadnjih godina rada. Što se tiče poticanja rasta, vlada je najavila smanjenje socijalnih davanja za poduzeća koja zapošljavaju mladu i žensku radnu snagu, te mjere za poticanje kapitalizacije poduzeća i davanje kreditnih jamstava za mala i srednja poduzeća.

LONDON - Euro je u ponedjeljak podršku za rast na međunarodnim tržištima dobio od talijanskog novog plana mjera štednje i očekivanja da će čelnici Europske unije dogovoriti vjerodostojan i sveobuhvatan plan za prevladavanje dužničke krize u eurozoni na ovotjednom summitu. Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3440 dolara. Dolar je oslabio za 0,18 prema jenu, na 77,82 jena. Anketa Reutersa, u kojoj su sudjelovala 73 analitičara, pokazala je da postoji 40-postotna vjerojatnost da će Europska središnja banka u idućih šest mjeseci pokrenuti program kupovine državnih obveznica posrnulih članica za koje će koristiti svježe tiskan novac, čemu su se dosad opirali europski političari.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙