FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Središnje banke ključnih svjetskih gospodarstava poduzele su u srijedu koordinirane mjere kako bi ublažile manjak likvidnosti u svjetskom financijskom sustavu. Europska središnja banka, američka središnja banka Fed, britanska središnja Bank of England i središnje banke Kanade, Japana i Švicarske dogovorile su da će za pola postotnog boda sniziti cijenu privremenih dolarskih zajmova bankama. Nova niža kamata primjenjivat će se od ponedjeljka u svim operacijema središnjih banaka, navodi se u zajedničkom priopćenju. Najavljene su i mjere koje bi komercijalnim bankama trebale osigurati pristup gotovini u bilo kojoj valuti ako to budu zahtijevale prilike na tržištu kroz uspostavu privremene mreže recipročnih aranžmana valutne razmjene među središnjim bankama. Cilj je tih mjera osigurati likvidnost u svjetskom financijskom sustavu. Mogućnost da jedna ili više europskih vlada objave insolventnost potpirila je strah od šoka u svjetskom financijskom sustavu koji bi uzrokovao teške gubitke u bankama, recesiju u SAD-u i Europi i još jednu krizu na tržištima kredita.

LISABON - Portugalski parlament usvojio je državni proračun za 2012., a prilikom glasovanja glavna oporbena stranka bila je suzdržana i nije dala potporu uvođenju dodatnih mjera štednje predviđenih budžetom. Usvajanje proračuna nije bilo upitno budući da vlada desnog centra ima većinu zastupnika, što joj je omogućilo da usvoji paket nepopularnih mjera kako bi ispunila ciljeve zadane paketom pomoći EU-a i MMF-a od 78 milijardi dolara. Prema uvjetima za dobivanje paketa financijske pomoći, Portugal iduće godine mora smanjiti proračunski manjak na 4,5 posto BDPa u odnosu na ovogodišnjih 5,9. Kako bi ostvarila taj cilj, vlada će uz ostalo povećati poreze, ukinuti neradne dane i godišnje bonuse za državne službenike. Iduće godine očekuje se gospodarski pad od 3 posto, nakon pada od 1,6 posto 2011.

BERLIN - Njemačka je izvijestila da je imenovala zamjenika ministra vanjskih poslova Wernera Hoyera kandidatom za vodeću dužnost u Europskoj investicijskoj banci (EIB). Glasnogovornik vlade Steffen Seibert priopćio je da je vlada u srijedu potvrdila Hoyerovu kandidaturu za položaj predsjednika upravnog odbora EIB-a nakon isteka mandata Philippea Maystadta u 2012. Belgijanac Maystadt obavlja tu dužnost od 2000., nakon što je 2006. dobio još jedan šestogodišnji mandat na čelu EIB-a. Banka financira infrastrukturne projekte u Europi i oko 150 zemalja širom svijeta.

SARAJEVO - Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik otvorili su u srijedu dionicu autoceste od Banje Luke prema Bosanskoj Gradiški dugu 26,5 kilometara. Gradnja ove autoceste stajala je više od 7 milijuna konvertibilnih maraka (oko 3,5 milijuna eura), a kasnila je više od godinu dana u odnosu na planirane rokove. U promet puštena dionica dio je autoceste koja treba povezati Banju Luku s najprometnijim graničnim prijelazom između BiH i Hrvatske kod Gradiške, što je projekt koji bi u konačnici trebao stajati 320 milijuna KM (160 milijuna eura). Za sada je to još uvijek projekt jer nije izgrađena spojna petlja kod Banje Luke, a gradnja mosta preko Save još je u fazi planiranja i njegova gradnja neće početi prije 2013.

TOKIO - Jaspanski elektronički div Toshiba zatvorit će tri tvornice poluvodiča u Japanu u sklopu reorganizacije poslovanja. Proizvodnja iz tri ugašene tvornice bit će premještena u druge pogone, što će Toshibi omogućiti konkurentnije troškove i fokus na višu dodanu vrijednost proizvoda. Japansko je poduzeće prošlog mjeseca objavilo da mu se neto dobit u polugodišnjem razdoblju smanjila za 18,5 posto, uglavnom zbog snažnog jena i utjecaja potresa i tsunamija od 11. ožujka. Usporavanje svjetskog gospodarstva zakočilo je potražnju na mnogim tržištima elektroničke robe, navode također iz Toshibe. Oslabljena je potražnja zajedno s jakim jenom koji je nagrizao profitabilnost japanskih izvoznika osebno teško pogodila proizvođače tehnološki sofisticiranih proizvoda.

LONDON/NEW YORK - Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima nadoknadio ranije gubitke prema dolaru, jer su ulagači bili skloniji rizičnijim ulaganjima nakon što je kineska središnja banka smanjila stopu obvezne rezerve, no ne očekuje se njegov veći uzlet zbog nepopuštanja zabrinutosti oko dužničke krize. Euro je tijekom dana ojačao 0,7 posto i njime se trgovalo po 1,3425 dolara. Ojačao je 0,2 posto i prema švicarskom franku, na 1,2285 franaka. Euro je tako odskočio s najniže razine od 1,3259 dolara na koju se spustio tijekom dana, pogođen pojačanom zabrinutošću u vezi dužničke krize. Lošem raspoloženju spram eura i prodajnim pritiscima pridonijela je i najnovija odluka agencije za dodjelu kreditnih rejtinga Standard & Poor's o snižavanju rejtinga za 15 velikih banaka iz Europe i SAD-a.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙