FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je predstavila tri ideje kojima želi pokrenuti javnu raspravu o uvođenju euroobveznica, čemu se najviše protivi Njemačka, najjače europsko gospodarstvo. Komisija je objavila tzv. "Zelenu knjigu", u kojoj je iznijela tri moguće opcije za uvođenje euroobveznica, koje naziva "stabilnosnim obveznicama", zajedno s analizom dobrih i loših strana svake od tih mogućnosti. Prva opcije predviđa uvođenje euroobveznica koje bi u potpunosti zamijenile obveznice koje sada izdaju države članice eurozone i koje bi imale zajedničko i pojedinačno jamstvo svih članica. Druga mogućnost predviđa obveznice s također zajedničkim jamstvom, ali koje bi pokrivale samo dio potreba za zaduživanjem zemalja članica, koje bi i dalje izdavale svoje nacionalne obveznice. Treća opcija koja se može uvesti bez promjena Lisabonskog ugovora predviđa obveznice koje bi djelomično zamijenile nacionalne obveznice, ali bi svaka zemlja eurozone morala jamčiti za svoj udio u izdanim obveznicama.

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila prijedloge za jačanje ekonomskog upravljanja u eurozoni, koji bi trebali osigurati opstanak zajedničke valute. "Bez pojačanog ekonomskog upravljanja, bit će teško ako ne i nemoguće održati euro", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Komisija predlaže da zemlje članice eurozone nacrte godišnjih proračuna prvo upute u Bruxelles prije nego u nacionalne parlamente. Komisija bi imala ovlasti poslati nacrte proračuna na doradu ako ocijeni da bi se mogao prekršiti pakt o stabilnosti koji propisuje da proračunski deficit ne smije prelaziti tri posto BDP-a. Pri izradi nacrta proračuna, zemlje članice će se morati osloniti na neovisne prognoze gospodarskog rasta. Zemlje protiv kojih je Komisija pokrenula postupak za kršenje proračunskih odredba morat će redovito obavještavati Komisiju o mjerama koje poduzimaju na ispravljanju neravnoteža. One zemlje koje se danas u programu međunarodne pomoći poput Grčke, Portugala ili Irske, koje predstavljaju opasnost za stabilnost eurozone, bit će stavljene gotovo pod izravni nadzor Komisije i Europske središnje banke.

LJUBLJANA - Uprava slovenskog Mercatora objavila je u srijedu da ne podupire pregovore o prodaji dionica Mercatora nakon što je službeno obaviještena da u pregovorima Agrokor nastupa sam, a ne u konzorciju s Europskom bankom za obnovu i razvoj i Međunarodnom financijskom korporacijom, kako su prije bili obaviješteni. "Uprava Mercatora zaključila je da nastavak potpore aktivnostima prodaje većinskog paketa dionica nije moguć, jer zbog izostanka ključnih ugovornih stranaka, EBRD-a i IFC-a, nije moguće zaključiti dogovor o zaštiti bitnih interesa skupine Mercator. Taj ugovor bio je preduvjet za našu potporu prodajnom procesu", navedeno je u izjavi za javnost. Mercator u priopćenju također navodi da je spreman ponovno proučiti mogućnost nastavka prodajnog procesa ako se u konzorcij kupaca, koji je isprva bio naveden, uključi barem jedna od dviju financijskih institucija - EBRD ili IFC.

LONDON - Švedski ministar financija Anders Borg najbolji je europski ministar financija u 2011. godini, dok se na posljednjem mjestu nalazi njegov grčki kolega Evangelos Venizelos, objavio je britanski list Financial Times u svojoj godišnjoj ocjeni europskih ministara financija. Ocjene su utemeljene na kombinaciji triju kategorija: političke sposobnosti, ekonomskih rezultata i vjerodostojnosti na tržištu. Na drugom je mjestu Nijemac Wolfgang Schaeuble, potom Poljak Jacek Rostowski, Belgijac Didier Reynders, te na petom mjestu Jean-Claude Juncker (Luksemburg). Najlošiji nakon grčkog ministra je Talijan Giulio Tremonti, zatim Mađar Gyorgy Matolcsy te Danac Bjarne Corydon. FT je na temelju političke sposobnosti, ekonomskih rezultata i kredibiliteta ocijenio 19 najvećih ekonomija Europske unije i njihove ministre financija.

HELSINKI - Finsko-njemački proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia Siemens Networks (NSN) u srijedu je objavio plan preustroja, koji uključuje i ukidanje 17 tisuća radnih mjesta do kraja 2013. NSN je početkom studenog brojio 74 tisuće zaposlenika a planira do konca 2013. smanjiti broj zaposlenih širom svijeta za oko 17 tisuća, navodi se u priopćenju kompanije, uz napomenu da je cilj preustroja smanjenje godišnjih troškova za jednu milijardu eura u odnosu na izdatke iz 2011. Izvršni direktor NSN-a Rajeev Suri priopćio je putem telekonferencije i internetske video-poruke da još nije donesena odluka koja će točno radna mjesta biti ukinuta ni na kojim lokacijama u svijetu. Ne možemo to objaviti u sadašnjoj fazi, možemo samo reći da je 17 tisuća konačna brojka, kazao je.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u srijedu nakon što je slaba potražnja za njemačkim obveznicama potpirila strah da se dužnička kriza eurozone širi na najjače europsko gospodarstvo. Indeks londonske burze FTSE oslabio je 0,8 posto na 5.165 bodova, indeks frankfurtske burze DAX ostao je nepromijenjen i iznosio 5.536 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,3 posto i iznosio 2.861 bodova. Rudarske dionice, osjetljive na kineski apetit za robama, bile su među najvećim gubitnicama, pa je tako Rio Tinto oslabio 1,4 posto a BHP Billion jedan posto. Gubitke su ipak ograničile kupovine dionica u sektorima koje ulagači smatraju manje osjetljivima na gospodarske cikluse, kao što su zdravstvena skrb i energetika. Tako je britanski GlaxoSmithKline ojačao 0,8 posto, francuski EdF 1,7 a Henkel 1,9 posto. Banke su imale mješovitu izvedbu, pa je tako vodeća belgijska banka KBC izgubila na vrijednosti 6,6 posto, a francuska BNP Paribas 0,8 posto. Njemački Commerzbank bio je pak na dobitku 4,8 posto nakon što je izvršni direktor izjavio da će banka udovoljiti novim kapitalnim zahtjevima Europske agencije za banke vlastitim sredstvima.

LONDON/NEW YORK - Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima pao prema dolaru na najnižu razinu od početka listopada, pogođen naznakama da dužnička kriza počinje prijetiti Njemačkoj i Francuskoj, najvećim gospodarstvima eurozone. Euro je tako oslabio tijekom dana prema dolaru gotovo jedan posto i njime se trgovalo po 1,3395 dolara, nakon što se nakratko spustio na 1,3371 dolara, najnižu razinu od 7. listopada. Na većem gubitku bio je i prema jenu, od 0,6 posto, spustivši se na 103,32 jena. Dolar je pak ojačao prema jenu, za 0,3 posto, te se njime trgovalo po 77,16 jena. Jedinstvena europska valuta našla se pod novim pritiscima prodaje nakon što je Njemačka danas zabilježila jednu od najmanje uspješnih aukcija od uvođenja eura zbog slabog odaziva ulagača.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙