FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES/PARIZ - Dužnosnici eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) raspravljali su o ideji da Europska središnja banka (ECB) posudi novac MMF-u kako bi imao dovoljno sredstava na raspolaganju za pomoć najvećim članicama eurozone. "O tome se raspravljalo. To bi mogao biti jedan od načina da se zaobiđu pravna ograničenja koja vežu ruke ECB-u", kazao je jedan dužnosnik upućen u tijek razgovora. Drugi je kazao da se istražuje mogućnost da ECB posudi novac MMF-u. Ideja se pojavila u kontekstu esakalacije dužničke krize u eurozoni, koja je sada zaprijetila i Italiji ili čak i Francuskoj, pa dužnosnici očajnički nastoje više uključiti ECB u nastojanja da se vladama osigura više vremena za provedbu reformi. Ekonomisti tvrde da samo ECB može tržištima ponuditi vjerodostojno jamstvo, budući da se planovi o povećanju zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda (EFSF) na 1.000 milijardi eura zaduživanjem vjerojatno neće ostvariti u potpunosti a čak i ako se ostvare, iznos neće biti dovoljan.

RIM - Novi predsjednik talijanske vlade Mario Monti u četvrtak je najavio kako namjerava provesti reforme mirovinskog sustava i tržišta rada, dvije strukturne reforme koje zahtijeva Europska unija, a željno očekuju tržišta. Talijanski mirovinski sustav jedan je od najkorektnijih u Europi, ali ima i "velikih neravnopravnosti u tretmanu i neopravdano privilegiranih sektora", rekao je Monti pred članovima talijanskog Senata. Monti je glede tržišta rada naglasio nužnost usvajanja reforme koja bi omogućila dokidanje sadašnje situacije u kojoj su neki radnici "pretjerano zaštićeni", dok drugi nemaju nikakvu "zaštitu i osiguranje" od gubitka posla. Također je istaknuo potrebu smanjivanja fiskalnog pritiska na rad i "provjere učinka poreznog smanjenja na bogatstvo u nekretninama".

ATENA - Tisuće Grka, koji se ogorčeno protive daljnjim oštrim mjerama štednje, okupili su se u četvrtak u Ateni na prvom javnom testu za novu vladu nacionalnog jedinstva, a ovim prosvjedom ujedno se obilježava obljetnica studentskih prosvjeda protiv vojne hunte 17. studenog 1973. Ovo godišnje okupljanje, kojim se obilježava krvava studentska pobuna, često koriste različite skupine kako bi iskazale svoje nezadovoljstvo vladinom politikom. Sindikati su izjavili da planiraju iskoristiti taj skup kako bi upozorili novu vladu da promijeni politiku koja je, kako kažu, dovela Grke na rub ponora. Grčka vlada koja počinje pregovore s bankama u svijetu o brisanju dijela duga, dobila je u srijedu navečer povjerenje parlamenta, što je prva etapa na teškom putu izvlačenja zemlje iz dužničke krize.

ATENA - Grčka recesija produbljena oštrim mjerama štednje dodatno je u listopadu povećala manjak u proračunu, budući da vlada nije uspjela povećati prihode unatoč uvođenju novih nepopularnih poreznih mjera. Manjak središnje vlade u desetomjesečnom je razdoblju dosegnuo 20,1 milijardu eura i bio je za 11 posto veći u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, objavilo je grčko ministarstvo financija. Prezadužena Grčka svim silama nastoji ispuniti fiskalne ciljeve koje traže međunarodni zajmodavci kako bi nastavila dobivati pomoć EU-a i MMF-a i izbjegla situaciju da više ne može vraćati dugove. Grčko gospodarstvo ove bi se godine trebalo smanjiti za 5,5 posto, što je četvrta godina zaredom da ta zemlja bilježi recesiju, djelomice i zbog mjera štednje koje su im nametnuli EU i MMF. Atena je već objavila da neće ostvariti ciljano smanjenje manjka u ovoj godini na 8,5 posto BDP-a, ali da iduće godine očekuje proračunski manjak od 6,8 posto.

BRUXELLES - Europska unija priopćila je u četvrtak da će pomoći Grčkoj da se putem pregovora sa Švicarskom domogne oko 60 milijardi eura neplaćenih poreza za koje se vjeruje da su skriveni u švicarskim bankama. Radna skupina Europske komisije za Grčku zaključila je u prvom izvješću da je Atena postigla tek skroman konkretan napredak, rekao je njezin čelnik Horst Reinchenbach. "Traže se rješenja kako bi se Grčkoj omogućilo da na odgovorajući način poveća porezne prihode, uzimajući u obzir ogromne iznose koje su grčki državljani transferirali u Švicarsku", stoji u Reinchenbachovom prvom tromjesečnom izvješću. Međunarodni monetarni fond utvrdio je da je kroz grčki porezni sustav kliznulo oko 60 milijardi eura neostvarenih poreznih prihoda. Samo polovina tog iznosa "može se teoretski ubrati", kazao je izvor, a samo osam milijardi vjerojatno će se sliti u grčku državnu blagajnu "prije ili kasnije". Atena želi kopirati sporazume koje su Njemačka i Velika Britanija proteklih mjeseci sklopile sa Švicarskom kako bi ostvarile odgovarajuće porezne prihode od skrivene imovine. Švicarski mediji procjenjuju se da je na švicarskim računima skriveno oko 350 milijardi švicarskih franaka (282 milijardi eura) grčke imovine.

BRUXELLES - Velika Britanija i nekoliko drugih država članica Europske unije prosvjeduju protiv brisanja iz europskog proračuna nove generacije nuklearnog reaktora i satelita za praćenje Zemlje koje smatraju ključnim za budućnost Europe. Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Španjolska, Finska, Švedska, Italija i Nizozemska poslali su pismo Europskoj komisiji u kojem traže da se te više milijardi eura vrijedne projekte vrati u prijedlog proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. Europska komisija predlaže da ta dva projekta, umjesto europskim proračunom, budu financirana putem sporazuma među državama članicama.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice spustile su se u četvrtak na najnižu razinu u pet tjedana nakon što je rast prinosa na obveznice članica eurozone potpirio zabrinutost da bi se dužnička kriza mogla proširiti na veća i jača gospodarstva. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 1,4 posto na 5.431 bod, indeks frankfurtske burze DAX za 0,65 posto na 5,874 boda, dok je pariški CAC bio u minusu jedan posto i iznosio 3.035 bodova. Bankovne dionice, koje su u ovoj godini izgubile na vrijednosti više od 35 posto zbog velike izloženosti prezaduženim zemljama eurozone, bile su u četvrtak među najvećim gubitnicima. U prosjeku su izgubile na vrijednosti 2,6 posto. Najveći gubitnik bila je banka KBC Group, u minusu 11,3 posto, te Lloyds, koja je oslabila 5,2 posto. Dionice rudarskih kompanija našle su se pod velikim pritiskom uslijed oštrog pada cijena metala temeljem zabrinutosti da bi slabiji gospodarski rast mogao naštetiti potražnji za sirovinama. Rio Tinto oslabio je 2,8 posto, a BHP Billiton 2,5 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro je u četvrtak nadoknadio ranije gubitke prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, zabilježene nakon skoka prinosa na španjolske državne obveznice koji je potaknuo zabrinutost oko širenja dužničke krize i okrenuo ulagače valutama koje smatraju sigurnim utočištima za kapital. Euro je tako tijekom dana bio u plusu prema dolaru oko 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3508 dolara. Na sličnom dobitku bio je i prema jenu, ojačavši 0,2 posto na 103,94 jena. Dolar je nakratko zabilježio najvišu razinu u mjesec dana prema švicarskom franku od 92,37 centima na platformi EBS, da bi kasnije kliznuo na 91,69 centima, što znači da je na gubitku 0,25 posto. Na neznatnom gubitku dolar je bio prema jenu, te se njime trgovalo po 76,97 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙