FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija protivi se idejama za rješavanje krize koje bi mogle voditi podjeli eurozone, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Amedeu Altafaj Tardio. "Cilj je sačuvati jedinstvo eurozone, podrazumijeva se da to isključuje podjelu i stoga se svaki prijedlog treba temeljiti na jedinstvu eurozone", rekao je Altafaj Tardio. Time je odgovorio na novinarsko pitanje da komentira napise u njemačkom tisku da Francuska i Njemačka pripremaju prijedlog po kojem bi zemlje eurozone s najvišim kreditnim rejtingom izdale zajedničke euroobveznice pomoću kojih bi se pomoglo onim zemljama koje su najviše pogođene dužničkom krizom. Njemačko ministarstvo financija u ponedjeljak je demantiralo napise koje je objavio list Die Welt, ističući da rješenje za dužničku krizu treba tražiti preko promjene europskih ugovora, kako bi se uvela stroga pravila o proračunskoj disciplini.

ZAGREB/PARIZ - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u najnovijim je gospodarskim prognozama objavila je da očekuje da će gospodarski rast njezinih članica s ovogodišnjih 1,9 posto usporiti na 1,6 posto u idućoj godini, nakon čega bi se u 2013. trebao oporaviti na 2,3 posto. Stopa nezaposlenosti u zemljama OECD-a trebala bi se zadržati na visokim razinama kroz dulje vrijeme i iduće bi dvije godine trebala iznositi oko osam posto, stoji u najnovijim gospodarskim prognozama te organizacije sa sjedištem u Parizu. Gospodarske prognoze temelje se na osnovnom scenariju koji pretpostavlja da će političari poduzeti dostatne mjere kako bi se spriječili nekontrolirani bankroti država, oštar pad kreditnih plasmana, propast sistemskih banaka i prekomjerno zaoštravanje fiskalne politike, ističe OECD. U eurozoni će stopa rasta, s očekivanih 1,6 posto u ovoj godini, snažno usporiti na svega 0,2 posto u idućoj godini, da bi u 2013. ponovno odskočila na 1,4 posto, prognozira OECD. "Izgledi će se poboljšati samo ako se poduzmu odlučne akcije. U eurozoni rizik širenja zaraze mora biti suzbijen kroz značajno povećanje kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), u kombinaciji s većim mogućnostima angažmana bilance Europske središnje banke", kazao je glavni ekonomist OECD-a Pier Carlo Padoan.

BRUXELLES - Vlade zemalja članica EU pristale su u ponedjeljak nametnuti dodatne financijske sankcije vladi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zbog nasilnog obračunavanja s prosvjednicima, izjavio je diplomat EU-a. Nove mjere uključuju zabranu dugoročne novčane potpore za trgovinu, isključujući hranu i lijekove, kao i zabranu davanja zajmova sirijskoj vladi, kako bilateralnih tako i onih kroz međunarodne financijske institucije. Prema novim mjerama, koje će ministri vanjskih poslova EU-a službeno odobriti u četvrtak, tvrtkama iz EU-a bit će zabranjeno trgovanje sirijskim državnim obveznicama. Sirijskim bankama bit će zabranjeno otvaranje podružnica u državama EU-a ili ulaganja u europske banke. "Svrha svih tih mjera je zaustaviti dotok financija do sirijske vlade", rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman. Tom će se odlukom također proširiti popis ljudi, institucija i tvrtki pogođenih zamrzavanjem imovine u EU-u i zabrana putovanja.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija upozorila je Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku da trebaju ojačati napore prema stvaranju jedinstvenog europskog zračnog prostora čiji je cilj sigurniji, jeftiniji i znatno učinkovitiji promet. Austrija i Španjolska također su spomenute kao zemlje u kojima se ne ulaže dovoljno napora u stvaranje "jedinstvenog europskog neba" radi zamijene šarolikog sustav zračnih prostora. Izvješće o napretku "zvoni na uzbunu" jer se pokazalo da bi se moglo dogoditi da Europa ne bude u stanju ispuniti ciljeve stvaranja sustava upravljanja europskim zračnim prostorom do postavljenih rokova, kaže Komisija. Ako zemlje članice ne učine ono što treba, tada će patiti i putnici i poslovno okruženje i europsko gospodarstvo, rekao je povjerenik za promet Siim Kallas, dodajući da će 2012. biti prijelomna godina. Samo pet zemalja - Belgija, Danska, Litva, Luksemburg i Nizozemska - na dobrom su putu da ispune oba cilja jedinstvenog neba - smanjivanje troškova i poboljšanje kapaciteta letova. Hrvatska, BiH, Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija potpisale su ove godine sporazum o stvaranju funkcionalnog bloka zračnog prostora u srednjoj Europi (FAB CE). FAB CE jedan je od devet funkcionalnih blokova zračnog prometa u EU.

ZAGREB/NUERNBERG - Očekivanja njemačkih potrošača za prosinac blago su poboljšana, pri čemu pojačana spremnost Nijemaca za kupnju gura u prvi plan domaću potrošnju kao novi oslonac njemačkog gospodarstva u uvjetima oslabljene inozemne potražnje, pokazalo je istraživanje instituta GfK. Indeks povjerenja potrošača za prosinac porastao je na 5,6 bodova, s revidirana 5,4 boda u studenom, priopćeno je iz GfK-a. Zahvaljujući dobrom općem stanju u gospodarstvu, te smanjenoj nezaposlenosti i višim plaćama, Nijemci su pokazali veću spremnost na kupovine, pa je odgovarajući podindeks u studenome poskočio za 9,1 bod, na 40,3 boda.

WASHINGTON/ZAGREB - Rano otvaranje trgovina i rast povjerenja potrošača pridonijeli su rekordnoj prodaji od 52,4 milijarde dolara u SAD-u za vikend nakon Dana zahvalnosti. Maloprodajni lanci diljem SAD-a izvijestili su o snažnom porastu prodaje i prometa u trgovinama i online, od četvrtka do nedjelje. Rekordnih 226 milijuna kupaca posjetilo je trgovine i web stranice tijekom vikenda započetog tzv. Crnim petkom, u usporedbi s 212 milijuna prošle godine. Prosječni kupac potrošio je 398,62 dolara proteklog vikenda, što je porast prema 365,34 dolara prošle godine. Sve američke blagdane trgovci koriste kako bi s posebnim popustima i pogodnostima povećali prodaju, u čemu prednjači Dan zahvalnosti, s kojim počinje sezona prodaje za božićne blagdane, kada se u SAD-u ostvari oko petine godišnjeg prometa u maloprodaji. Predviđa se da će ukupna prodaja u ovogodišnjoj blagdanskoj sezoni rasti za 2,8 posto.

LONDON - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima odskočio s najniže razine prema dolaru u sedam tjedana, temeljem priželjkivanog napretka na putu pronalaska rješenja za krizu eurozone pred summit EU-a idući tjedan, iako ulagači ostaju skeptični glede brzih mjera za rješavanje navedenih previranja. Euro je tako tijekom dana prema dolaru ojačao jedan posto i njime se trgovalo po 1,3367 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo čak 1,3399 dolara. Analitičari su ipak mišljenja da će svaki daljnji uzlet eura najvjerojatnije dovesti do novih prodaja jedinstvene valute. "Postalo je prilično uobičajeno posljednjih mjeseci da euru dobro ide u danima pred neki važan sastanak jer se priželjkuje neki konkretan napredak", kazao je Michael Derks, valutni strateg u FXPro.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙