FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

STRASBOURG - Europski parlament izglasao je u utorak zabranu 'nepokrivenih' CDS-ova, kontroverznih financijskih instrumenata koje trgovci koriste u spekulacijama s mogućom objavom insolventnosti država. "Europa će prvi put zabraniti financijski proizvod koji se koristi za spekulacije s državnim obveznicama", kazao je zastupnicima u Strasbourgu uoči glasanja posebni izvjestitelj Pascal Canfin, zastupnik frakcije Zelenih koji je izradio odgovarajući prijedlog zakona. Zakon će onemogućiti kupovinu CDS-ova isključivo radi spekulacija s objavom insolventnosti država, zaključio je Canfin. Nepokriveni CDS-ovi bit će zabranjeni u 27-članoj uniji od 1. prosinca ove godine. CDS služi kao osiguranje od rizika nemogućnosti naplate potraživanja prema poduzećima ili vladama. 'Nepokriveni' CDS-ovi omogućuju ulagačima koji nisu vlasnici dužničkih papira da ih kupuju po nižoj cijeni u slučaju objave insolventnosti njihova izdavatelja.

BRUXELLES - Europska unija pooštrila je kontrolu uvoza kineskih proizvoda od riže nakon što su u većem broju pošiljki pronađeni tragovi nedozvoljene genetski modificirane riže, priopćila je u utorak Europska komisija. EU je odlučio da će od kineskih vlasti ubuduće tražiti da prije izvoza dostave izvješća o pošiljkama proizvoda od riže. Trenutno se pošiljke provjeravaju nasumično. Takav je potez motiviran "povećanim brojem proizvoda za koje je utvrđeno da su onečišćeni nedozvoljenom genetski modificiranom rižom", navodi Europska komisija u priopćenju. Europski sustav kontinuirano izvješćuje o kineskim proizvodima kontaminiranima genetski modificiranom rižom Bt63 još od rujna 2006. Sustav kontrole uspostavljen je u travnju 2008. kako bi se spriječio uvoz takve riže u Europu, ali su zagađene isporuke otkrivane i nakon njegove uspostave.

BRUXELLES - Europska unija planira istražiti dobivaju li američki izvoznici bioetanola ilegalne državne subvencije i prodaju li svoje gorivo Europi po ilegalno niskim cijenama. Istraga Europske komisije mogla bi rezultirati uvođenjem uvoznih carina već iduće godine pronađu li se dokazi za te optužbe. Komisija želi istragu i države članice neće joj stajati na putu pa će ona početi ovaj mjesec, rekao je jedan diplomat. Europska industrija tvrdi da američki izvoznici zbog poreznih olakšica mogu smanjiti cijene za EU za oko 40 posto te da je cijena američkog etanola 15 do 20 posto niža u Europi nego u SAD-u, što je nezakonito narušavanje tržišta.

STRASBOURG - Europski parlament podupro je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu inicijativu o bržem priznavanju profesionalnih kvalifikacija što će pridonijeti fleksibilnosti europskog tržišta rada. Ubrzavanje priznavanja stručnih kvalifikacija neće samo pomoći mladim Europljanima koji žele raditi u inozemstvu, već će ojačati i ekonomski rast, dodati fleksibilnost tržištu rada i odgovoriti na nedostatke na tržištu rada, kaže EP. Trenutno je sustav priznavanja profesionalnih kvalifikacija u drugoj zemlji članici EU-a kompliciran i dugotrajan.

ZAGREB/LONDON - Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Standard & Poor's (S&P) upozorila je u utorak da bi važeći rejtinzi mađarske OTP Banke i OTP Mortgage Banke mogli biti smanjeni, nakon što je slično upozorenje nedavno uputila Republici Mađarskoj. Važeći rejtinzi OTP Banke i OTP Mortgage Banke za kratkoročno i dugoročno zaduživanje su 'BBB-/A-3', navodi se u priopćenju. Najnoviji potez nadovezuje se na upozorenje S&P-a od 11. studenoga na mogućnost snižavanja važećeg kreditnog rejtinga Mađarske 'BBB-/A-3' zbog nepredvidivog regulatornog okvira. U S&P-u ističu da će do kraja mjeseca donijeti odluku o kreditnim rejtinzima za Mađarsku i dvije navedene mađarske banke, temeljem daljnjih informacija mađarske vlade o rješavanju nastavljenih izazova u gospodarstvu.

STOCKHOLM - Švedski proizvođač bijele tehnike Electrolux AB u utorak je objavio da planira smanjiti troškove za oko 5,1 milijardu švedskih kruna (770 milijuna dolara) godišnje i preispitati broj zaposlenih u svim regijama zbog širokog pada potražnje. Navode da osjećaju konkretne posljedice pada povjerenja potrošača u Europi i Sjevernoj Americi, a pritišću i povećani troškovi sirovina. Prema novom paketu mjera Eletrolux bi trebao uštedjeti dodatnih 2,6 milijardi kruna (390 milijuna dolara) povrh ušteda zacrtanih prijašnjim planom. Mjere uključuju prilagodbu proizvodnih kapaciteta, ubrzanu provedbu planiranih sinerijskih ušteda, poboljšani sustav nabave i smanjenje troškova kroz preispitivanje razine zaposlenosti. U poduzeću očekuju da ih mjere štednje stajati pet milijardi kruna.

LONDON - Euro se u utorak na međunarodnim tržištima deviza našao pod pritiskom skoka prinosa na državne obveznice članica eurozone koji su istaknuli goleme teškoće s kojima se suočavaju političari u pokušaju da suzbiju dužničku krizu u eurozoni. Euro je tijekom dana prema dolaru oslabio oko 0,8 posto i njime se trgovalo po 1,3511 dolara. Na gubitku je bio i oko jedan posto u odnosu na jen, spustivši se na najnižu razinu u mjesec dana od 103,95 jena na platformi EBS. Zbog spekulacija o mogućim novim mjerama švicarske središnje banke pod pritiskom se našao švicarski franak. Euro je tako u ranijoj trgovini prema franku ojačao 0,4 posto, na 1,2407 franaka. Dolar je prema franku bio na dobitku jedan posto, dosegnuvši 91,70 centima. Dolar je pak oslabio 0,15 posto prema jenu i njime se trgovalo po 77 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙