FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

STRASBOURG - Europski parlament odlučio je u srijedu suprotstaviti se vladama 27 država članica podržavši znatno povećanje europskog proračuna za 2012., dok države članice traže strogu štednju. Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prihvatili prijedlog proračuna za 2012. koji predviđa rashode od 133 milijardi eura, što je 5,2 posto više nego 2011., dok države članice prihvaćaju povećanje od najviše 2,02 posto. Ovaj proračun pokazuje da želimo osnažiti EU, da želimo konkurentnu EU kako bi se potaknuo rast, istaknuo je pred glasovanje predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) značajno je povećala plasman zajmova u domaćim valutama nakon što je lani pokrenula kampanju kako bi se smanjilo prekomjerno oslanjanje gospodarstava na zaduživanje u stranoj valuti, priopćeno je iz EBRD-a. Visoke razine duga u stranoj valuti ostaju akutan problem u mnogim zemljama u kojima EBRD investira, izlažući ih ozbiljnim rizicima vezanim uz strane valute, upozorio je EBRD. EBRD-ova ulaganja u domaćim valutama u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bila su ekvivalentna iznosu od 979 milijuna eura, nasuprot iznosima od 887 milijuna eura u cijeloj 2010., te 565 milijuna eura u 2009.

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar gospodarstva upozorava da postoji realna opasnost da će neka od agencija sniziti mađarski kreditni rejting, napominjući ipak da takav potez ne bi predstavljao dodatni rizik za Mađarsku. U intervjuu za tjednik Heti Valasz ministar Gyorgy Matolcsy ustvrdio je da ni podizanje mađarskog rejtinga ne bi potaknulo značajne promjene u gospodarstvu budući da su agencije "protratile ugled" brojnim greškama u razdoblju prije globalne financijske krize. Važeći mađarski rejting kod agencija Fitch, Moody's i Standard & Poor's sada je jednu razinu iznad 'bezvrijednog' statusa.

LONDON - Cijene nafte u srijedu su na londonskom tržištu pale pod pritiskom sumnji da Europa možda ipak neće uspjeti u pokušaju da nađe rješenje za dužničku krizu. Cijena barela sirove nafte u Londonu, koja je u zadnja tri dana trgovanja porasla 6,5 posto, spustila se danas za 23 centa, na 110,69 dolara. Na američkom tržištu porasla je 42 centa, na 93,59 dolara, nakon što je jučer dobila na vrijednosti oko 1,6 posto. Ulagači su na oprezu uoči sastanka šefova eurozone kasno poslijepodne i navečer, budući da su dužnosnici Europske unije ocijenili malom vjerojavnost da se danas utanače pojedinosti sporazuma ili konkretne brojke. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije na svojim internetskim stranicama objavila cijenu barela referentne košarice njene nafte za utorak.

LONDON - Euro je ojačao u srijedu prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, a pred summit EU-a, usprkos smanjenim očekivanjima glede donošenja sveobuhvatnog rješenja dužničke krize. Euro je tijekom dana tako bio u plusu 0,2 posto, na 1,3940 dolara, nedaleko dan ranije dosegnute najviše razine u šest tjedana .Oslabio je pak prema švicarskom franku, zabilježivši najnižu razinu u tri tjedna od 1,2157 franaka na platformi za trgovanje EBS. Dolar se pak spustio na rekordno nisku razinu prema jenu od 75,709 jena, a oslabio je i prema franku, na najnižu razinu u šest tjedana od 87,29 na platformi EBS.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙