FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) -

Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

CANNES - Skupina najbogatijih zemalja svijeta, G20, pristat će na povećanje sredstava Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) zbog krize, i to "brzo, bude li trebalo", rekao je u petak predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy tijekom konferencije za novinare u francuskom Cannesu. "G20 je spreman (...) odobriti dodatne resurse za MMF i brzo ih osigurati bude li potrebno", rekao je novinarima pred kraj skupa. Ministri financija najrazvijenih zemalja i zemalja u razvoju koje bilježe brz gospodarski rast utvrdit će tri "konkretne mogućnosti" do "idućeg susreta", kazao je Van Rompuy. "Stanoviti broj zemalja potvrdilo je spremnost da sudjeluje u tome povećanju", ustvrdio je predsjednik EU-a, ne imenujući te zemlje. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je na istoj tiskovnoj konferenciji da to povećanje sredstava fonda nije namijenjeno samo zemljama eurozone, već i svima kojima bi taj novac zatrebao. Sjedinjene Države usprotivile su se povećanju stalnih sredstava MMF-a, pa se G20 odlučio za pojedinačno izdvajanje na dobrovoljnoj bazi.

CANNES - Talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je u petak u Cannesu da je Italija odbila ponudu MMF-a o financijskoj pomoći radi prevladavanja krize dok članice G20 oklijevaju pomoći Europi u rješavanju dužničke krize. Europski čelnici ranije su objavili da će Italija dopustiti MMF-u da prati njezinu provedbu reformi mirovinskog sustava i tržišta rada i privatizaciju. U sinoćnjim razgovorima sa čelnicima eurozone i s američkim predsjednikom Barackom Obamom, talijanski je premijer pristao da MMF i EU objavljuju tromjesečna izvješća o talijanskom ispunjavanju obećanja s prošlotjednog europskog summita, ustvrdili su. Berlusconi razumije težinu stanja i aktivno je sudjelovao u razgovorima, dodali su diplomati. Čelnici 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju u sklopu skupine G20 okupili su se u Cannesu na dvodnevnom summitu kako bi raspravljali o podršci krhkom oporavku svjetskog gospodarstva ali je njihovu pažnju zaokupila Grčka najavom referenduma o međunarodnoj pomoći, a potom i Italija čiji su troškovi zaduživanja ovog tjedna prekoračili šest posto. "Držim to dokazom da je talijanski proces reformi važan za zemlju i za eurozonu u cjelini", komentirao je predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso.

FRANKFURT - Dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark pozvao je središnju banku eurozone da najavi skori završetak programa otkupa obveznica, ističući kako takav plan smatra privremenim usprkos zahtjevima prema ECB-u da učini upravo suprotno i poveća vrijednost programa kako bi pridonio rješavanju dužničke krize. Kontroverzni program otkupa obveznica našao se u središtu pozornosti jer neizvjesna budućnost Grčke produbljuje krizu 17-članog bloka. Mnogi analitičari smatraju da su ECB-ov plan otkupa obveznica i instrumenti kojima raspolaže jedino rješenje. Novi čelnik ECB-a Mario Draghi u četvrtak je kazao da je program privremen i ograničen, a to su izjave koje sugeriraju da želi održati pritisak na vlade čije zemlje potresa dužnička kriza da provedu reforme. "Mario Draghi jasno je kazao da je riječ o privremenoj mjeri a nije nepoznato da nikad nisam bio osobiti zagovornik toga programa", kazao je Stark, član upravnog odbora ECB-a, u petak na tiskovnoj konferenciji u Frankfurtu. "Očekujem da bismo trebali okončati ovaj program što je prije moguće, jer daje krive poruke zemljama članicama, njihovim vladama koje bi trebale srediti stanje svojih proračuna".

BERLIN - Narudžbe u njemačkoj industriji pale su u rujnu za 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, pritisnute dvoznamenkastim padom potražnje iz ostalih zemalja eurozone, priopćila je u petak njemačka vlada. Time su zabilježile pad treći mjesec zaredom. U kolovozu su se smanjile za 1,4 posto. Pad potražnje zabilježen je i u samoj Njemačkoj i u inozemstvu, pri čemu su inozemne narudžbe kliznule za 5,4 posto, pritisnute 12,1-postotnim padom narudžbi iz 17-člane eurozone. Domaće narudžbe bile su niže tri posto. U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća rujan i kolovoz, a predstavlja bolji pokazatelj jer isključuje moguće jednokratne faktore, narudžbe su zabilježile još veći pad, za 4,6 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca. Najnoviji podaci pokazuju da najveće europsko gospodarstvo posustaje pod pritiskom slabijih globalnih prognoza i eskalacije dužničkih problema u eurozoni. Na godišnjoj razini ukupne su narudžbe u rujnu porasle za skromnih 2,4 posto. U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća kolovoz i rujan uvećane su na godišnjoj razini za 4,4 posto.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi oslabili su nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da gotovo nijedna zemlja iz skupine G20 nije objavila da namjerava sudjelovati u europskom kriznom fondu. Indeks londonske burze FTSE ostao je gotovo nepromijenjen, na 5.545 bodova, a indeks frankfurtske burze DAX je oslabio 1,9 posto, na 6.016 bodova. Pariški CAC je bio u minusu 0,93 posto i iznosio 3.165 bodova. Raspoloženje tržišta pokvarila je kancelarka Merkel izjavom da gotovo nijedna zemlja iz skupine 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 nije objavila da namjerava sudjelovati u europskom kriznom fondu, što je okončalo kratko olakšanje na burzama nakon grčkog odustajanja od referenduma. Američko izvješće o zaposlenosti u listopadu s 80 tisuća neto otvorenih radnih mjesta, uglavnom je ispunilo očekivanja. Trgovina je na burzama oscilirala između pozitivnog i negativnog a slično su se ponašale i dionice. U bankovnom sektoru francuski BNP Paribas ojačao je 1,2 posto, slijedom dobrih rezultata ali i otpisa duga Grčke, Španjolske i Italije. Oslabio je pak Commerzbank za 5,3 posto nakon objave gubitaka u trećem kvartalu. Osiguravatelji su bilježili gubitke, francuska AXA s minusom 2,3 a njemački Allianz 3,3 posto. Rudarski sektor je jačao, Rio Tinto je bio u plusu 1,3 posto a Anglo American 1,8 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog neizvjesnosti u vezi paketa pomoći EU-a pred ključno glasovanje u Grčkoj o povjerenju vladi, koja je potisnula u drugi plan naznake poboljšanja na američkom tržištu rada. Euro je tijekom dana prema dolaru u tim okolnostima oslabio 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,3747 dolara. Na putu je tako da zabilježi najlošiju tjednu izvedbu od 11. rujna. Ranije je nakratko dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana prema švicarskom franku, od 1,2248 franaka, temeljem navodnih kupovina švicarskih kompanija i spekulacija da bi švicarska središnja banka mogla podići ciljani minimalni tečaj eura od 1,2 franka. Dolar je tijekom dana ojačao i prema franku, poskočivši 1,2 posto na 88,96 centima. Prema jenu je bio na manjem dobitku, od gotovo 0,2 posto, te se njime trgovalo po 78,18 jena.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙