FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

RIM - Prinosi na talijanske državne obveznice približili su se u ponedjeljak razinama iz kolovoza, kada je Europska središnja banka (ECB) intervenirala kako bi ojačala tržišta obveznica, signalizirajući obnovljenu zabrinutost da bi problemi u trećem po veličini gospodarstvu eurozone mogli ugroziti cijelu regiju. Italija je sada u žarištu dužničke krize u eurozoni, pa su prinosi na talijanske obveznice s rokom otplate od 10 godina skočili na 6,1 posto, s 5,9 posto zabilježenih prošlog tjedna, pojačavši pritisak na vladu premijera Silvija Berlusconija, čija je gospodarska politika u međuvremenu ponovo izložena žestokoj kritici. Premija koju ulagači traže kako bi kupili talijanske obveznice umjesto referentnih njemačkih popela se na 4,1 postotni bod, pa čelnici talijanskih banka upozoravaju da bi napetosti na tržištima obveznica mogle ugroziti i šire gospodarstvo.

LONDON - Kompanije koje ovise o rejtingu triju najvećih bonitetnih agencija, tzv. "velika trojka", morat će zatražiti da ih ocjenjuju njihovi manji konkurenti, po novim planovima Europske unije kojima se želi potaknuti konkurencija na tom području. Globalnu dominaciju agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's, Fitch Ratings i Standard & Poor's analitičari su proglasili oligopolom. Europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier trebao bi 15. studenoga objaviti prijedlog zakona koji predviđa obvezno "rotiranje" agencija, po dokumentu koji je Reuters dobio na uvid. Prve konzultacije upućivale su na to da bi tvrtke morale mijenjati agencije svakih devet godina. Taj je zahtjev sada postrožen jer se jačanje konkurencije osnivanjem nove europske bonitetne agencije pokazalo teškom zadaćom. "To pravilo o rotaciji trebalo bi znatno ublažiti sukobe interesa, proizišle iz modela po kojem kompanija plaća agenciju za uslugu ocjenjivanja boniteta", kaže se u nacrtu zakona. Kompanije bi morale rotirati agencije svake tri godine, nakon čega bi slijedilo razdoblje "hlađenja" od četiri godine. Pravilo o rotaciji odnosilo bi se samo na korporativni dug i strukturirane financijske proizvode, a ne i na državni dug. Nacrt zakona bavi se i vlasništvom bonitetnih agencija, što bi moglo potaknuti restrukturiranje "velike trojke". Predviđa se, uz ostalo, da tvrtke koje izdaju strukturirane financijske instrumente moraju angažirati dvije agencije za njihovu ocjenu. Ulagači bi također mogli tužiti agencije zbog toga što su se pouzdali u "netočne rejtinge".

STOCKHOLM - Švedski sud presudio je u ponedjeljak da Saab može nastaviti preustroj nakon što je pregledao planove dvije kineske kompanije koje planiraju uložiti 660 milijuna eura u posrnuli brend i ukinuti 500 radnih mjesta. Okružni sud u Vanersborgu donio je odluku nakon što je proučio planove kompanija Zhejiang Youngman Lotus Automobile i Pang Da Automobile Trade i saslušao mišljenja vjerovnika, rekao je glasnogovornik suda Peter Rosen. Dvije kineske tvrtke objavile su da mogu osigurati 50 milijuna eura za premošćivanje nelikvidnosti tog proizvođača automobila. Također planiraju ubrizgati 610 milijuna eura kako bi ponovno pokrenuli proizvodnju, podmirili dugove i financirali poslovanje švedske kompanije u razdoblju od 2012. do 2013. Kompanije su u petak postigle načelni sporazum o kupnji Saaba od Swedish Automobilea, nizozemske kompanije svojedobno poznate pod nazivom Spyker Cars, za 100 milijuna eura, u najnovijem pokušaju spašavanja posrnule kompanije koja se bori za opstanak otkad je prodana General Motorsu u 2010.

LONDON - Jen se u ponedjeljak oštro spustio prema dolaru nakon intervencije japanske središnje banke (BoJ) na deviznim tržištima poduzete s ciljem obuzdavanja snažnog uzleta japanske valute, nakon čega je dolar znatnije ojačao i prema euru. Time se dolar nakratko popeo na 79,55 jena, najvišu razinu u tri mjeseca, da bi se njime potom trgovalo po 77,83 jena, što znači da je tijekom dana bio na dobitku 2,75 posto. Japanski ministar financija Jun Azumi potvrdio je da je Tokio odlučio intervenirati i da će nastaviti tako djelovati dok ne bude zadovoljan rezultatima. Trgovci procjenjuju da je BoJ intervenirao na deviznim tržištima s iznosima između 65 i 75 milijardi dolara, što bi bilo više nego pri posljednjoj intervenciji 4. kolovoza kada je utrošila rekordnih 59,4 milijarde dolara. Oštar uzlet tečaja dolara prema jenu potaknuo je jačanje američke prema drugim vodećim valutama, zahvaljujući čemu je euro izbrisao većinu dobitaka ostvarenih prošli tjedan nakon što su europski čelnici postigli dogovor o prevladavanju dužničke krize u eurozoni. Euro je tako prema dolaru tijekom dana oslabio više od jedan posto, na 1,3994 dolara, što je osjetno ispod najviše razine u dva mjeseca od 1,4248 dolara koju je dosegnuo krajem prošlog tjedna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙