FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska kompanija MOL mora povećati učinkovitost rafinerija u Hrvatskoj tijekom sljedećih pet godina kako bi ih dovela na razinu mađarskih i slovačkih rafinerija, kazao je predsjednik Nadzornog odbora MOL-a György Mosonyi. To će biti ozbiljan zadatak koji će zahtijevati mnogo kapitala u sljedeće dvije godine, izjavio je Mosonyi u srijedu u sklopu svoje prezentacije na mađarskom sveučilištu Pannnon u Veszpremu. Dodao je da su rafinerije MOL-a u Mađarskoj i Slovačkoj među najučinkovitijima u Europi.

LONDON - Britanska regulatorna agencija FSA privremeno je obustavila trgovanje dionicama Ine na Londonskoj burzi u očekivanju revidiranog financijskog izvješća Ine za prošlu godinu. Londonska burza odluku FSA objavila je jučer na svojim web stranicama. Na Zagrebačkoj burzi dionicama Ine ne trguje se još od 28. travnja ove godine prema rješenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Od 26. listopada njezinim dionicama, preciznije GDR-ovima (Global Depositary Receipts), ne trguje se ni na Londonskoj burzi. Ininim GDR-ovima nije se značajnije trgovalo. Posljednje transakcije na Londonskoj burzi bile su 20. listopada, tada je protrgovano 40 GDR-ova u dvije transakcije. Prethodno, 28. srpnja protrgovano je 9 GDR-ova.

WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju po najvišoj stopi u proteklih 12 mjeseci zahvaljujući povećanoj osobnoj i korporativnoj potrošnji. Time je od srpnja do kraja rujna američki BDP na godišnjoj razini porastao za 2,5 posto, objavilo je ministarstvo trgovine. U prethodnom su tromjesečju gospodarske aktivnosti na godišnjoj razini porasle za 1,3 posto. Osobna potrošnja, na koju otpada oko 70 posto američkih gospodarskih aktivnosti, uvećana je za 2,4 posto, što je najbolji rezultat od prošlogodišnjeg četvrtog tromjesečja. U razdoblju od travnja do kraja lipnja njezin je rast usporio na 0,7 posto. Američka su poduzeća povećala kapitalnu potrošnju za čak 16,3 posto, a najviše su trošila na opremu i softver.

BRUXELLES - Indeks gospodarske klime (ESI) u eurozoni i Europskoj uniji, koji izrađuje Europska komisija, ostao je u listopadu gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, spustivši se za samo 0,1 bod na 94,8, odnosno 93,8 bodova, izvijestila je Europska komisija. Indeks gospodarske klime u industriji eurozone i EU pao je za 0,7, odnosno 1,1 bod zbog pogoršanih očekivanja u vezi s proizvodnjom i procjenom stanja u knjigama narudžbi. Komisija je ujedno potvrdila procjenu o padu indeksa povjerenja potrošača u eurozoni i EU na minus 19,9, odnosno 20,2 boda, koji odražava pojačani pesimizam za gospodarstvo i pojačani strah od nezaposlenosti. U odvojenom je izvješću Bruxelles izvijestio da je indeks poslovne klime (BSI) u eurozoni u listopadu pao osmi mjesec zaredom, na minus 0,18 bodova sa 0,06 bodova u prethodnom mjesecu.

FRANKFURT - Rast kreditiranja privatnog sektora eurozone u rujnu je na godišnjoj razini iznosio 2,5 posto, kao i prethodnog mjeseca, objavila je Europska središnja banka (ECB), prigušivši očekivanja skorog smanjenja ključne kamatne stope. Bankovni krediti kompanijama u rujnu su uvećani za 16 milijardi eura u odnosu na mjesec ranije, nakon povećanja za sedam milijardi eura u kolovozu, objavio je ECB. Na godišnjoj razini ti su plasmani porasli za 1,6 posto, nakon 1,5 posto u kolovozu. Plasman kredita stanovništvu u rujnu je uvećan za sedam milijardi eura u odnosu na mjesec ranije, nakon povećanja za 11 milijardi u kolovozu. Financijska tržišta trenutno predviđaju da će ECB srezati kamatne stope za najmanje četvrtinu postotnog boda do kraja godine.

STRASBOURG - Povjerenik Europske unije za gospodarstvo Olli Rehn bit će ubuduće zadužen i za euro, izjavio je u četvrtak čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon završetka summita u Bruxellesu o dužničkoj krizi. "Namjeravam povjeriti Olliju Rehnu dodatne odgovornosti. On će postati potpredsjednik Komisije za gospodarsku i monetarnu politiku i euro", kazao je Barroso u Europskom parlamentu u Strasbourgu. "Dodjela posebnog mandata za euro povjereniku EK pokazuje da želimo upravljati eurom u okvirima zajednice", istaknuo je predsjednik Komisije nekoliko sati nakon što je Europa zapečatila dogovor o rješavanju dužničke krize. Rehnovo imenovanje moglo bi u konačnici rezultirati uspostavom instituta ministra financije eurozone, što su zatražili neki europski čelnici.

PERTH - U australskom Perthu u četvrtak je predstavljen najveći zlatnik na svijetu, težak nešto više od jedne tone, čija je vrijednost procijenjena na više od 40 milijuna eura, objavila je u četvrtak uprava kovnice zlata Perth Mint. Za izradu zlatnika nazvanog Gold Kangaroo korišteno je zlato čistoće 99,99 posto. Na jednoj strani zlatne kovanice ugraviran je klokan, zaštitni znak kovnice, a na drugoj profil britanske kraljice Elizabete II. Promjer zlatnika je impresivnih 80 cm, a debljina 12 cm. Težak je 1012 kg, a na njegovoj obradi stručnjaci su radili godinu i pol. Riječ je o, kako se uprava kovnice u Perthu pohvalila, najvećem, najtežem i najvrednijem zlatniku na svijetu.

LONDON - Snažan poticaj jačanju eura u četvrtak na međunarodnim tržištima pružio je budno iščekivani dogovor čelnika EU-a o obuzdavanju dužničke krize u eurozoni, a dodatnu podršku pružio mu je i podatak o rastu američkog BDP-a. Euro je tako tijekom dana prema dolaru ojačao za 1,2 posto, na 1,4061 dolar. Prema jenu bio je na dobitku 0,2 posto i njime se trgovalo po 106,16 jena. Dolar je pak pod pritiskom bio i prema jenu, budući da ulagači nastavljaju testirati odlučnost japanskih vlasti koje su dva puta ove godine intervenirale kako bi obuzdale snažan uzlet jena. Dolar se tako spustio na novu rekordno nisku razinu prema jenu od 75,66 jena. Tijekom dana oslabio je prema jenu za 0,6 posto, na 75,72 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙