FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Pod pojačanim nadzorom Hrvatske narodne banke trenutno su četiri manje banke isključivo u kontekstu održavanja stope adekvatnosti kapitala i situacija u ovim bankama nipošto nije podudarna sa stanjem i razlozima koji su doveli do oduzimanja odobrenja za rad i pokretanja prisilne likvidacije splitske Credo banke, priopćili su danas iz središnje banke. Pritom iz HNB-a ističu da je i prema pokazateljima adekvatnosti kapitala i u pogledu likvidnosti situacija u tim bankama stabilna te se ni u kom pogledu ne može usporediti sa stanjem u Credo banci. Sa stanovišta bankovnog nadzora osobitu važnost ima pokazatelj adekvatnosti kapitala kojim banka jamči uredno izvršavanje svojih obveza, a za hrvatski bankovni sustav propisana je minimalna stopa adekvatnosti kapitala od 12 posto. Stoga je i za superviziju središnje banke približavanje spomenute stope propisanom minimumu signal za oprez, pa i razlog da od uprave i nadzornog odbora takve banke traži dokapitalizaciju pa eventualno i druge mjere za stabilno daljnje poslovanja. Isključivo u tom kontekstu, navode iz HNB-a, trenutno su pod pojačanim nadzorom središnje banke četiri manje banke u kojima situacija nipošto nije podudarna sa stanjem i razlozima koji su doveli do oduzimanja odobrenja za rad i pokretanja prisilne likvidacije Credo banke.

ZAGREB - U Hrvatskoj se godišnje održi više od tisuću različitih manifestacija koje su izravno i neizravno povezane s turizmom, organiziraju ih različiti organizatori, a većinu financijskim bespovratnim potporama s oko pet milijuna kuna pomaže i Hrvatska turistička zajednica. Istaknuo je to direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić nakon otvaranja 1. susreta organizatora kulturno-turističkih manifestacija u Hrvatskoj, skupa koji je organizirala tvrtka Organizatori turističkih manifestacija i koji je u zagrebačkom Green Gold Centru okupio brojne predstavnike iz turizma, kulture i drugi sektora. Susreti se održavaju do sutra, 26. prosinca, a cilj tog okupljanja, kako je kazao autor projekta Aleksandar Kovačević, je skupiti sve organizatore prvi put na jednom mjestu kako bi iduće godine u Zagrebu svi zajedno realizirali novi projekt Festival turističkih maifestacija "Svi zajedno-hrvatsko naj".

ZAGREB - Struka odnosa s javnošću u Hrvatskoj se u zadnjih desetak godina etablirala, njome se izravno i neizravno po procjenama Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) bavi četiri do pet tisuća ljudi, a više gotovo da i ne postoji djelatnost, institucija i tvrtka koje nemaju neki oblik odnosa s javnošću svjesni da bez dobre komunikacije nema ni poslovnog uspjeha. Istaknuo je to predsjednik HUOJ-a Drenislav Žekić na današnjem otvaranju godišnje 12. konferencije HUOJ-a koja se u zagrebačkom Arena Centru održava danas i sutra. Naglasio je da HUOJ danas okuplja više od tisuću članova koji su zadnjih desetak godina znatno pridonijeli razvoju te struke u Hrvatskoj. O važnosti te struke govori i podatak da je u svijetu u zadnjih deset godina broj od 2,5 milijuna djelatnika u toj struci narastao na oko 4,5 milijuna, a broj svake godine raste i u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatsko tržište 'računalnog oblaka' čini tek jedan posto ukupne potrošnje na informacijske tehnologije (IT) u Hrvatskoj, ali je uz tržište smartphonea to ujedno i jedini segment domaćeg IT tržišta koje već bilježi, i do 2015. će bilježiti znatan rast, i veći od 40 posto godišnje, istaknuo je direktor i glavni analitičar tvrtke IDC Adriatics Boris Žitnik na današnjem skupu IDC Cloud Computing Roadshow 2011. Iznio je i procjene iz prvog IDC Adriatics izvještaja za taj segment po kojima je 'cloud' tržište u Hrvatskoj 2010. vrijedilo oko 68 milijuna kuna. U svijetu se, prema najnovijim trendovima, očekuje da će se do 2020. ukupna potrošnja za tradicionalni IT smanjiti sa sadašnjih 69 posto na oko 36 posto udjela zbog povećanja udjela potrošnje na 'cloud'.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex pada osmi dan zaredom, danas je pao za 0,87 posto, na 1.749,91 bod, a Crobex10 je smanjen za 0,61 posto, na 973,23 boda. Zadnji je put na nižoj razini od današnje Crobex bio 8. srpnja 2009. godine. Redovni promet Burze danas je iznosio 12 milijuna kuna, a četiri su dionice imale milijunske promete. Najveći promet, od 2,2 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a kojoj je cijena pala za 0,65 posto, na 241 kunu. Za 1,80 posto, na 491 kunu, pala je cijena dionice Končar elektroindustrije uz promet od 1,5 milijuna kuna, dok je povlaštena dionica Adris grupe imala promet od 1,4 milijuna kuna po nepromijenjenoj cijeni od 210 kuna. Promet dionicom Zagrebačke banke iznosio je 1,3 milijuna kuna, a cijena je joj je pala za 2,65 posto, na 40 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙