FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je vlada danas zaključkom pozvala Državno odvjetništvo RH da, sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima, pokrene sve potrebne mjere radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava hrvatske države u Ini, a s obzirom na pokrenute kaznene postupke vezane za stjecanje vlasničkih i upravljačkih prava u Ini od strane mađarskog MOL-a. Zaključak se, rečeno je, donosi na tragu svih vladinih nastojanja da sačuva strateške interese i razvoj Ine kao nacionalne energetske kompanije. Na taj način nastavljamo naše aktivnosti oko zaštite nacionalnih interesa u pogledu Ine, poručio je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Iz vlade su prvotno bile najavljivane izmjene Zakona o privatizaciji Ine prema kojima nitko u Ini, osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine, a taj je zakonski prijedlog bila poslala i na ocjenu Europskoj komisiji koja je jučer potvrdila da tako predloženi zakon nije u skladu sa zakonodavstvom EU-a.

ZAGREB - Ekonomski institut Zagreb smanjio je svoje prognoze za hrvatsko gospodarstvo u odnosu na prognoze objavljene prije tri mjeseca i sada očekuje rast BDP-a od 0,5 posto u ovoj godini i 0,8 posto u 2012., uz značajno povećanje neizvjesnosti oko budućih kretanja, objavljeno je iz tog instituta. Takva je revizija, iznesene u novom broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly, posljedica rastućih problema europskih gospodarstava, sve veće nestabilnosti domaćih ekonomskih kretanja te općeg pogoršanja gospodarske klime. Analitičari EIZ-a podsjećaju da je BDP u drugom tromjesečju ove godine bio 0,8 posto veći nego u drugom tromjesečju prošle godine. To u tehničkom smislu, uz očekivani blagi rast u trećem tromjesečju, označava kraj recesije u Hrvatskoj. Međutim, pojavili su se i negativni signali o stanju gospodarstva, prije svega osjetan pad industrijske proizvodnje, izvoza i građevinarstva, navode iz instituta i dodaju da su zbog takvih signala, ali i sve većih problema s kojima se suočavaju europska gospodarstva, smanjili svoje prognoze rasta.

ZAGREB - Na Deloitteovoj listi Adria Top 100 vodećih tvrtki u Adria regiji plasirala se 31 hrvatska tvrtka, a prvu poziciju prema prošlogodišnjim prihodima od prodaje zauzela je Agrokor grupa sa 3,64 milijarde eura, dok je T- HT grupa najprofitabilnija u regiji sa neto dobiti od 251 milijun eura, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici hrvatskog ureda Deloittea. Agrokor je vodeći po prihodima u Adria regiji treću godinu za redom, a među deset najvećih tvrtki u toj regiji nalaze se još dvije hrvatske tvrtke, INA, na drugom mjestu s 3,55 milijardi eura i HEP grupa na petom mjestu, s 1,68 milijardi eura prihoda. Među državama Slovenija ima najveći broj predstavnika, njih 36, a poslije Hrvatske po broju tvrtki slijedi Srbija s 19 tvrtki, BiH s osam, Makedonija sa četiri te Crna Gora sa dvije tvrtke.

ZAGREB - Nakon što su doznali da je Uredba o plaćama policijskih službenika skinuta s dnevnog reda današnje Vladine sjednice, policajci koji su od podneva prosvjedovali na Trgu bana Jelačića završili su prosvjed i razišli se. Petstotinjak policajaca prosvjedovalo je u organizaciji Sindikata policije Hrvatske na Jelačićevu trgu tražeći da Vlada na današnjoj sjednici ne donese uredbu kojom bi se smanjile plaće za oko 2800 policijskih službenika. Sindikat policije traži da Vlada odustane od ukidanja radnog mjesta "vođa ophodnje" čime bi se plaće oko 2.800 policajaca smanjile za oko 500 kuna. Osim toga, policajci su ogorčeni jer se najavljuje smanjenje njihovih plaća u vrijeme kada su nekim drugim službenicima, poput carinika i pravosudnih policajaca, plaće povećane kroz dodatke za posebne uvjete rada. Traže da se i njima, kroz dodatke za policijska zvanja, plaće povećaju za 150 do 200 kuna. Policijski službenik početnik ima osnovnu plaću od 3.300 kuna.

SPLIT - Javna dražba za prodaju Željezare Split po početnoj cijeni od 10,3 milijuna eura nastavlja se sutra nakon što je današnje prvo ročište prekinuto u poslijepodnevnim satima jer su predstavnici tvrtke Adria čelik iz Zagreba, kao ponuditelji za kupnju Željezare, iznijeli primjedbu da je jamčevina drugog ponuditelja splitskog FE Magnetita nevažeća, što su predstavnici te tvrtke odbacili. Za današnjeg ročišta utvrđeno je da je ponuditelj tvrtka Adria čelik blagovremeno, do 24. listopada, uplatila jamčevinu od 7,5 milijuna kuna, dok je drugi ponuditelj tvrtka FE Magnetit danas stečajnom sucu Ivanu Basiću predao dokument o bankovnoj garanciji u iznosu od 1,1 milijun eura za sudjelovanje na dražbi. Nakon stanke od sat i pol stečajni sudac Ivan Basić odlučio je prekinuti današnje ročište i zakazati nastavak za sutra u 12 sati kako bi se obavile dodatne provjere je li jamčevina ponuditelja tvrtke FE Magnetit ispravna.

ZAGREB - Skupštine odbora vjerovnika Peveca d.o.o. u stečaju i Peveca Zagreb d.o.o. u stečaju dale su danas jednoglasnu suglasnost na stečajni plan, izvijestio je na konferenciji za novinare stečajni upravitelj Peveca Zagreb Darko Šket. Ključno je da će stečajna sutkinja objaviti pozive na skupštine na kojima se očekuje glasovanje svih vjerovnika za stečajni plan. Skupštine bi se održale početkom prosinca, a Šket očekuje da će na njima svi vjerovnici (banke, država, radnici i dobavljači) glasovati za stečajni plan. Prema tom planu, stečajni postupak bio bi okončan ove godine i bila bi otvorena nova tvrtka Pevec d.d. sa 725 dioničara. Sjedište tvrtke bilo bi u Bjelovaru. Prema Šketovim riječima, Pevec d.o.o. i Pevec Zagreb zapošljavaju oko 900 radnika i imaju 12 otvorenih trgovačkih centara. U prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su 450 milijuna kuna prihoda.

ZAGREB - Zračna luka Zagreb zabilježila je danas svog ovogodišnjeg dvomilijuntog putnika, 48 dana prije nego prošle godine i gotovo mjesec dana ranije nego rekordne 2008. U prvih devet mjeseci ove godine promet putnika zagrebačke Zračne luke porastao je 14 posto, promet zrakoplova povećan je za 8,2 posto, dok su ukupni prihodi od gotovo 247 milijuna kuna za 7 posto viši nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Dobit je u tom razdoblju porasla po još većoj stopi, za 31,8 posto, na 44,5 milijuna kuna, istaknuto je na današnjoj svečanosti.

ZAGREB - Dioničkim indeksima Zagrebačke burze danas su treći dan zaredom porasle vrijednosti, Crobex je povećan za 0,52 posto, na 1.848,49 bodova, a Crobex10 za 0,31 posto, na 1.013,13 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 16,5 milijuna kuna, a četiri su dionice imale promete veće od milijun kuna. Najveći promet, od 2,6 milijuna kuna, ostvarila je dionica PBZ-a, uz nepromijenjenu cijenu od 502 kune. Dionica HT-a imala je promet od 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 0,20 posto, na 247 kuna. Uz promet od 1,6 milijuna kuna cijena dionice AD Plastika pala je za 2,94 posto, na 99 kuna. Dionica Petrokemije pak zabilježila je rast cijene za 5,21 posto, na 199,80 kuna, a ostvarila je promet od 1,1 milijun kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙