FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 3,76 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije na dan 30. rujna 2011. koje je danas objavila Hrvatska narodna banka na svojim internet stranicama. To je za oko 9 posto ili za 309,6 milijuna kuna veća bruto dobit od one koju su banke, prema nerevidiranim podacima objavljenim u ovo vrijeme prošle godine, iskazale za prvih devet prošlogodišnjih mjeseci. Od ukupno 33 banke dobit u poslovanju iskazale su 23, a devet banaka zabilježilo je gubitak, u ukupnom iznosu od 89,2 milijuna kuna, dok jedna (Credo banka) nije dostavila financijsko izvješće u propisanim rokovima. Ukupna aktiva svih banaka u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je 402,3 milijarde kuna, što je za 2,88 posto više nego na kraju prošle godine, a aktiva svih kreditnih institucija (33 banke i pet stambenih štedionica) iznosila je gotovo 410 milijardi kuna i porasla je za 3,02 posto. Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj iznosi 19,31 posto (znatno više od propisanih minimalnih 12 posto), dok je u istom razdoblju lani iznosila 18,67 posto.

ZAGREB - Uprava Ine na današnjoj je sjednici imenovala Artura Thernesza na poziciju izvršnog direktora za rafinerije i marketing, priopćeno je poslijepodne iz Ine. Thernesz će preuzeti dužnosti od dosadašnjeg izvršnog direktora za rafinerije i marketing Petera Chmurčiaka najkasnije s 1. siječnja 2012. godine. Thernesz je međunarodno priznati kemijski inženjer i menadžer koji je u rafinerijskom poslovanju naftne industrije već više od 20 godina, navode iz Ine. Ina je krajem rujna objavila da dotadašnji izvršni direktor za rafinerije i marketing Peter Chmurčiak zbog privatnih razloga odlazi s te pozicije, a imenovanje njegova nasljednika, po pisanju medija, izazvalo je novi spor hrvatske i mađarske strane. MOL je, kao najveći pojedinačni dioničar Ine, početkom studenoga predložio Artura Thernesza za novog Ininog izvršnog direktora za rafinerije i marketing, dok je hrvatska strana predlagala da se na tu poziciju imenuje Miroslav Krnić, koji je u Ini, prije odlaska u konzultantsku tvrtku, radio 25 godina. Neslužbeno se doznaje da na današnjoj sjednici Uprave Ine novi izvršni direktor za rafinerije i marketing nije izabran jednoglasno, što su mediji već i najavljivali procjenjujući da će u izboru odlučiti dvostruki presudni glas predsjednika Uprave Zoltana Aldotta.

BJELOVAR - Jedna od strateških odrednica hrvatskog turizma je i stalno jačanje kontinentalne turističke ponude, te snažniji razvoj turizma u turistički slabije razvijenim područjima, istaknuto je tijekom današnjeg potpisivanja ugovora između Ministarstva turizma i korisnika programa za dodjelu bespovratnih financijskih potpora razvojno-turističkim projektima na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Iako na kontinentalni dio zemlje još uvijek otpada samo oko pet posto ukupnih godišnjih turističkih dolazaka, Ministarstvo turizma poduzima važne mjere kako bi se te brojke popravile, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na potpisivanju ugovora održanom na obiteljskom gospodarstvu "Na malenom brijegu", obitelji Vlajinić u općini Velika Pisanica. Danas je u toj županiji potpisano prvih 16 ugovora, za koje Ministarstvo turizma planira izdvojiti 425 tisuća kuna, temeljem tri programa - "Baština u turizmu", "Zelena brazda", "Turizam bez zapreka".

ZAGREB - Istraživanje portala MojPosao pokazuje da 70 posto ispitanika trpi zbog stresa na radnom mjestu, od čega je 73 posto imalo problema sa spavanjem, a najčešći uzrok stresa su njihovi nadređeni. Istraživanje provedeno tijekom listopada na uzorku od preko 500 osoba pokazuje da se tek svaki četvrti ispitanik ne nalazi pod stresom. Što je veća tvrtka to je viša razina stresa, 71 posto ispitanika pod stresom zaposleno je u velikim tvrtkama ili institucijama, dok ih je najmanje, 58 posto, u malim tvrtkama ili institucijama. Najviše stresa proživljavaju ispitanici zaposleni u tvrtkama u državnom vlasništvu (76 posto), slijede zaposleni u institucijama (67 posto), dok ih je najmanje u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (65 posto).

ZAGREB - Rast dioničkih indeksa i cijena većine trgovanijih dionica uz nizak redovni promet obilježili su današnji dan na Zagrebačkoj burzi. Dionički indeks Crobex povećan je za 0,69 posto, na 1.842,39 bodova, a Crobex10 za 0,67 posto, na 1.005,59 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 8,3 milijuna kuna, a milijunski je promet ostvarila je jedino dionica HT-a. Promet dionicom HT-a iznosio je 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,27 posto, na 245,16 kuna. Po prometu slijedi dionica AD Plastika, sa 959,2 tisuće kuna, uz rast cijene za 3,71 posto, na 107,33 kune. Porast cijene od 0,75 posto bilježi dionica Belja kojom je ostvareno 696,5 tisuća kuna prometa. Na vrijednosti su među trgovanijim dionicama dobile i dionice Leda za 4 posto, Dom holdinga 2,26 posto, Viadukta 3,66 posto, Ingre za 2,15 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙