FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

SINJ - Povlačenje otkaza ugovora o radu četvorici radnika Autoprijevoza Sinj te traženje da poslodavac u socijalnom dijalogu sa sindikatima dogovori dogovori uvjete zbrinjavanja, ako u budućnosti bude viška radnika, neki su od zahtjeva s današnjeg skupa potpore radnicima Autoprijevoza koji su prošli tjedan tri dana štrajkali glađu. Skup potpore, koji su organizirale udruge civilnog društva i braniteljskih udruga s područja Sinja i Cetinskog kraja te sindikat, na sinjskom autobusnom kolodvoru okupio je 300-njak građana. Trojica otpuštenih radnika sinjske tvrtke za prijevoz putnika Autoprijevoz Sinj - Slavko Bračulj, Ivan Ćubić i Igor Tokić Vuko od srijede, 16. studenoga ujutro štrajkali su glađu, a štrajk su prekinuli u petak, 18. studenoga poslijepodne, nakon što je jednom od njih zbog iscrpljenosti ozbiljno pogoršano zdravstveno stanje. "Kriminal i pohlepa bezdušnika ukrali su dostojanstvo radnicima Autoprijevoza i prisili li ih da očajničkim potezima skreću pažnju i samilost javnosti na svoje nesretne sudbine. Vi ste svojim dolaskom na današnji skup pokazali da je narodu Sinja i Cetinske krajine dosta ovakvih nepravdi i poručili svim nadležnim institucijama da se ne igraju strpljenjem i dostojanstvom građana", istaknuo je na skupu potpore predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

ZAGREB - Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića 24. studenog počinje projekt marketinške promocije proizvoda ribarstva "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi" u sklopu kojeg će se u iduće tri godine u cijeloj Hrvatskoj intenzivno raditi na edukaciji i promociji ulova, uzgoja i prerade ribe s ciljem povećanja svijesti i potrošnje ribe po stanovniku sa sadašnjih vrlo niskih 8 do 9 kilograma na bar 11 do 12 kilograma godišnje. Najavljujući tu akciju na današnjoj konferenciji za novinare državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tonči Božanić kazao je da će se na središnjem zagrebačkom trgu okupiti brojni ribari, prerađivači i uzgajivači ribe nudeći riblji obrok na 13 štandova-malih restorana po promotivnoj cijeni od pet kuna. Naglasio je kako je za takav projekt bilo krajnje vrijeme s obzirom na nisku potrošnju ribe u Hrvatskoj koja za svjetskim prosjekom zaostaje za osam od devet kilograma, a za mediteranskim zemljama i više od 20 kilograma.Projekt "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi" osmišljen je na nacionalnoj razini, Vlada je za njega za iduće tri godine predvidjela 3,5 milijuna kuna, a u financiranju, promociji i provedbi uz ministarstva poljoprivrede i turizma sudjeluje i Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Koordinacija ribarskih zadruga te brojne tvrtke.

ZAGREB - Zbog poslovnih obveza roditelji s djecom provode tek 4,7 sati tijekom radnog tjedna, poslovne obveze utječu na privatni život 70 posto zaposlenih, a tek manjina od četiri posto ne pati zbog posla u slobodno vrijeme, pokazuju rezultati ankete portala MojPosao provedene tijekom listopada na više od 500 ispitanika. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Udruge roditelja Korak po korak: 'Vuk sit, koza cijela - Zadovoljan poslodavac, zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete'. Najčešće posljedice koje poslovne obaveze ostavljaju na privatan život ispitanika su nedostatak vremena za sebe, nedostatak energije i rijeđi susreti s prijateljima. Kako bi ispunili svoje obaveze ispitanici najčešće poduzimaju dodatne mjere koje uključuju angažiranje roditelja, djedova i baka za pomoć u kućanstvu, dogovor s poslodavcem i kolegama. Unatoč tome s partnerom uspijevaju provesti tek 5,5 sati tijekom radnog tjedna, s djecom 4,7 sata, a s obitelji 3,7 sata. Najmanje vremena imaju za sebe i hobije koji ih vesele (svega 2,6 sata) te prijatelje s kojima provode tek 1,9 sati od ponedjeljka do petka, pokazuju rezultati ankete.

ZAGREB - U Hrvatskoj poljoprivrednu aktivnost obavlja 232.990 poljoprivrednih gospodarstava i oni koriste 1,3 milijuna hektara poljoprivrednih površina, konačni su podaci o strukturi poljoprivrednih gospodarstava sa stanjem 1. lipnja prošle godine koje je objavio Državni zavod za statistiku. Po tim podacima, prosječno je poljoprivredno gospodarstvo u prošloj godini koristilo 5,6 hektara poljoprivrednih površina. Od ukupno 232.990 poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj njih 230.750 su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a preostalih 2.240 su poslovni subjekti. Pritom obiteljska poljoprivredna gospodarstva koriste ili obrađuju 1,1 milijun hektara poljoprivrednih površina, a poslovni subjekti 213 tisuća hektara. Iz tih podataka proizlazi da obiteljska poljoprivredna gospodarstva u ukupnom broju poljoprivrednih gospodarstava imaju udio od 99 posto, a u ukupno korištenim poljoprivrednim površinama udio od 83,8 posto, dok trgovačka društava, obrti ili zadruge registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti u broju gospodarstava imaju udio od oko jedan posto i koriste oko 16,2 posto poljoprivrednih površina. Statistički podatci također pokazuju da prosječno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koristi 4,8 hektara poljoprivrednih površina, dok poslovni subjekti prosječno koriste 95 hektara.

ZAGREB - Uslijed oštrog pada cijena dionica na europskim burzama, danas je na Zagrebačkoj burzi zabilježen pad Crobexa ispod psihološki važne granice od 1.800 bodova, uz i nadalje skromni obujam trgovanja. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,86 posto, na 1.795 bodova. Spustio se ispod 1.800 bodova po prvi puta od 20. listopada. U proteklih pet dana zabilježio je gubitak od 2,71 posto. Crobex10 oko podneva bio je na gubitku 0,93 posto, te je iznosio 991 bod. Redovni promet dionicama iznosio je svega 3,2 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego u petak u ovo doba. Dionicom HT-a dosad je ostvaren najveći promet, u visini od 877.000 kuna. Cijena joj je blago oslabila, za 0,14 posto, na 243 kune. Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene izdvajaju se dionice Atlantske plovidbe, s gubitkom od 2,26 posto, te Ericssona Nikole Tesle, za 2,06 posto. Po dobitku se, pak, izdvaja dionica Luke Rijeka, kojoj je cijena ojačala 0,93 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, oslabila prema euru za 0,04 posto. Srednji tečaj eura, na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,489552 kune. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru i to za 0,52 posto, a ojačala prema britanskoj funti za 0,51 posto, te prema švicarskom franku za 0,04 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,565544 kune, funte 8,733153 kune, a franka 6,054610 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙