FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski je bruto inozemni dug krajem srpnja ove godine iznosio 46,9 milijardi eura, što je 310,7 milijuna eura ili oko 0,66 posto manje nego krajem lipnja, dok je u odnosu na kraj srpnja prošle godine nominalno porastao za oko 1,92 posto, ili za oko 884,1 milijuna eura, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Početak trećeg kvartala ove godine karakterizira nastavak tendencije smanjivanja razine bruto inozemnog duga započete krajem drugog kvartala. Tako je nakon lipanjskog smanjenja inozemnog duga za 426,6 milijuna eura tijekom srpnja dug smanjen za dodatnih 310,7 milijuna eura, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore u publikaciji Gospodarska kretanja. Krajem srpnja ove godine inozemni dug ostalih domaćih sektora, a riječ je uglavnom o poduzećima, iznosio je 21,7 milijardi eura, vanjski dug banaka bio je 11,26 milijardi eura, ino dug države iznosio je 6,98 milijardi eura, dok je inozemni dug po osnovi izravnih ulaganja iznosio 6,95 milijardi eura.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas Vladi prijedlog da od ovrhe izuzme dar za djecu, odnosno da se neoporezivi primitak s osnove dara za djecu u iznosu do 600 kuna utvrdi zaštićenim primitkom te na taj način izuzme od ovršnog postupka protiv djetetova roditelja. NHS u pismu premijerki Jadranki Kosor predlaže da se u vremenu rada tzv. tehničke Vlade hitno pronađe neka mogućnost kojom bi se od ovrhe, osim dječjeg doplatka, izuzeo i dar za djecu. Smatramo kako u vremenu pred izbore, kad više ne zasjeda Hrvatski sabor, a Vlada ima znatno skučeniji prostor za svoj rad, nitko ne može imati ništa protiv pronalaženja neke forme kojom bi se dar za djecu do 600 kuna učinio izuzetim od moguće ovrhe, kako bi djeca taj dar uistinu i dobila.

ZAGREB - U Zagrebačkoj županiji u zadnjih je nekoliko godina uslijed javno-privatnog partnerstva dosta učinjeno na poboljšanju turističke ponude, ali je za dalji razvoj turizma potrebno povećati broj turističkih kreveta, općenito smještajne kapacitete i turističku opremljenost, rečeno je na današnjoj prezentaciji turizma te županije. Na području Zagrebačke županije ima nešto malo više od 1.500 turističkih kreveta, što nije dovoljno. U prvih deset mjeseci ove godine u Zagrebačkoj županiji bilo je gotovo 30 tisuća gostiju koji su ostvarili 54 tisuće noćenja, čime je ta županija među 13 kontinentalnih županija peta po dolascima i sedma po noćenjima i što su porasti od po oko 6 posto u odnosu na prošlu godinu

ZAGREB - Predstavnici tvrtke Cammeo i HUS-ova Sindikata taksi vozača potpisali su danas Kolektivni ugovor za Taxi Cammeo kojim su uređena radna i materijalna prava 550 zaposlenih u tom poduzeću. Ugovorene su naknade za prekovremeni i noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te rad u drugoj smjeni, koje su veće nego što je propisano Zakonom o radu, a božićnice i regresi bit će regulirani posebnim ugovorom. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević istaknuo je važnost sklapanja tog ugovora u jednom privatnom poduzeću u vrijeme kada je u Hrvatskoj samo 35 posto zaposlenih učlanjeno u neki od sindikata, a u privatnom sektoru ih je svega 17 posto. U Cammeu su svi ugovori o radu sklopljeni na neodređeno vrijeme, a prosječna plaća u Taxi Cammeu iznosi 5.280 kuna neto, navedeno je.

ZAGREB - U letargičnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva stagnirali, dok investitori prate zbivanjima na europskim financijskim tržištima. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,02 posto, na 1.822 boda, a Crobex10 0,24 posto, na 1.003 boda. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,6 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego jučer u to doba. Najlikvidnija je bila dionica HT-a, sa 708.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 243,5 kuna. Slijedi dionica Dalekovoda, sa 408.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 3,3 posto, na 136,36 kuna.

ZAGREB- Kuna ja na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,06 posto, a prema švicarskom franku za 0,40 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,473833 kune, a franka 6,020972 kune. Na vrijednosti je prema kuni izgubila i britanska funta, za 0,02 posto, na 8,743370 kuna po srednjem tečaju.Istodobno je američki dolar ojačao prema kuni za 0,07 posto te njegovog srednji tečaj iznosi 5,548503 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙