FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici odlučila o preraspodjelama sredstava u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 1,575 milijardi kuna, od čega se 1,3 milijarde kuna odnose na smanjenja ili povećanja unutar proračunskih stavki, a 254,4 milijuna kuna na uštede. Premijerka Jadranka Kosor ističe da su dodatnim uštedama i preraspodjelama osigurana sredstva za nabavu vojne opreme, za MUP, za doplatak za djecu, za poticanje poljoprivredne proizvodnje. Konstatirala je kako u ovoj godini nema rebalansa proračuna. To je jasan pokazatelj da znamo upravljati procesima, štedjeti i odgovorno se ponašati i da poštujemo Zakon o fiskalnoj odgovornosti, istaknula je i podsjetila da oporba nije glasovala za taj zakon. "Dakle, upravo oni koji nisu glasovali za takvu vrstu odgovornosti koja nam je potrebna u državi, danas najavljuju da bi, ako pobijede na izborima, doveli MMF. A mi dokazujemo i danas, i ovim činom, da znamo upravljati i štedjeti", kazala je.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici dala državno jamstvo Brodogradilištu Kraljevica za zaduženje u iznosu od 15 milijuna eura kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak ili druge banke u zemlji ili inozemstvu. Time se omogućuje završetak izgradnje dva broda, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Objasnio je da je jamstvo moguće dati jer je sadržano u programu restrukturiranja Kraljevice koje su prihvatili Europska komisija i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

ZAGREB - Radnicima na željeznici redovno se isplaćuju plaće i imaju kolektivni ugovor, što znači da imaju sigurnost, a nitko ne spori da željeznici trebaju jača ulaganja na čemu Vlada i radi, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata koji djeluju u HŽ-u, priopćeno je iz resornog Ministarstva. Nekoliko stotina članova sindikata HŽ-a prosvjedovalo je pred zgradom Ministarstva zbog, kako kažu, neodrživog stanja i nedovoljnih ulaganja u željeznicu. Ulaganja u željeznicu ove godine iznose oko tri milijarde kuna, rekao je Kalmeta navodeći da je to na razini prethodnih godina. Odbacio je tvrdnje da se nauštrb modernizacije željeznice ishodi zajam Europske banke za obnovu i razvoj za pelješki most, ustvrdivši da nema poveznice između ta dva projekta. Još uvijek je aktualan zajam EBRD-a za modernizaciju mobilnih kapaciteta, restrukturiranje željeznice i otpremnine radnika, kazao je dodajući i da se HŽ Infrastruktura priprema za povlačenje sredstava iz EU fondova, na čemu se temelji daljnja modernizacija pruga.

RIJEKA - U brodogradilištu 3. maj danas je naručitelju Tankerskoj plovidbi iz Zadra predan tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija "Vinjerac", nosivosti 51.800 tona. Riječ je o drugom od dva broda istih osobina za zadarskog naručitelja, čija je gradnja ugovorena još 2007. Istim ugovorom, a u sklopu programa gradnje brodova u domaćim brodogradilištima za domaće brodare, ugovorena je gradnja još dva broda za Uljanik plovidbu iz Pule. Predsjednik Uprave Brodogradilišta 3. Maj Edi Kučan kazao je da su u 3. maju počeli graditi prvi brod iz serije od četiri tankera za prijevoz asfalta za švedskog naručitelja i da traju razgovori o gradnji još četiri nova broda. Najavio je da će posljednji od četiri broda iz serije, tj. drugi brod za za Uljanik biti porinut sljedeće subote. Naveo je da su u tijeku završni pregovori o gradnji još dva broda u 3. maju, što bi posve popunilo kapacitete tog brodogradilišta u 2012.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je trgovanje bilo nešto živahnije nego proteklih dana, dionički indeksi su nakon jučerašnjeg pada zabilježili poraste vrijednosti, Crobex je povećan za 0,46 posto, na 1.809,23 boda, a Crobex10 za 0,80 posto, na 997 bodova. Redovni promet iznosio je danas 11,3 milijuna kuna, što je za pet milijuna kuna više nego jučer, a promete veće od milijun kuna ostvarile su četiri dionice. Najveći promet imala je dionica Atlantic Grupe, od 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1 posto, na 505 kuna. Za 1,5 milijuna kuna protrgovano je dionica Belja čija je cijena pala za 5,17 posto, na 98,15 kuna. Promet dionicom Ericssona Nikole Tesle iznosio je 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 2 posto, na 1.071 kunu. Cijena dionici HT-a smanjena je za 0,17 posto, na 247,09 kuna, a ostvarila je 1,3 milijuna kuna prometa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙