FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem listopada na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bile su registrirane 293.852 osobe, što je za 3,6 posto ili 10.185 osoba više nego u rujnu, a 3,5 posto ili 10.627 osoba manje nego u listopadu prošle godine, objavio je danas HZZ. Povećanje registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini uobičajeno je zbog sezonskoga karaktera tržišta rada u Hrvatskoj, tj. zbog povećanog priljeva u evidenciju značajnog broja radnika po prestanku sezonskoga zapošljavanja u turističkim i pratećim uslužnim djelatnostima, navodi HZZ. Iz evidencije nezaposlenih izašlo je 28.647 osoba, što je 54,1 posto više nego istoga mjeseca lani, što je u prvom redu rezultat znatno većeg zapošljavanja - ukupno je zaposleno 13.698 osoba što je za 40,7 posto ili 3.961 osobu više nego u listopadu 2010. Tijekom listopada u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene su ukupno 38.832 osobe, od čega 26.874 osobe izravno iz radnoga odnosa, 4.018 iz redovitoga školovanja te 7.689 osoba iz neaktivnosti.

OPATIJA - Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta Zagreb rekao je danas da je sadašnja recesija najteža od 30-tih godina prošlog stoljeća te da je sve izvjesnija recesija s dvostrukim dnom u Europskoj uniji, a time posljedično i u Hrvatskoj. Samo EU mogla bi ući u recesiju s dvostrukim dnom, što dovodi do značajne preraspodjele odnosa moći u svijetu, a ako bi Hrvatska bila zahvaćena, trebat će se za nju pripremiti, rekao je Lovrinčević na savjetovanju o ekonomskoj politici Hrvatske u 2012. koje se od 9. do 11. studenog održava u Opatiji u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista. Kazao je da rast hrvatskog BDP u 2011. može biti samo 0,2 posto, a da je sljedeća godina u tom smislu neizvjesna. Zaposlenost će, smatra, biti nepromijenjena, odnosno blago padajuća na godišnjoj razini uz oporavak u drugom dijelu 2012. Ističe da pojačano treba raditi na fiskalnoj konsolidaciji, da treba napraviti troškovnu prilagodbu gospodarstva kroz internu devalvaciju, da se Zakon o radu mora promijeniti zbog neodrživosti kolektivnih ugovora u javnom sektoru.

ZAGREB - Stotinjak bivših radnika KIO Keramike iz Orahovice prosvjedovalo je danas u Zagrebu, gdje su obišli Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, sjedište HBOR-a i Radnički dom, te se potom autobusima vratili kući. Prosvjednici su u Zagreb došli tražiti isplatu potraživanja od oko 15 milijuna kuna za 460 bivših radnika, te očuvanje barem 250 do 300 radnih mjesta u nekad uspješnoj tvornici keramičkih pločica koja je otišla u stečaj, nakon čega ju je na javnoj dražbi kupila tvrtka Keramika Modus iz Vojnića. U Ministarstvu gospodarstva razgovarali su s državnim tajnikom Jozom Saračem koji im je ponudio isplatu 3,6 milijuna kuna na ime potraživanja Fonda za regionalni razvoj, no oni su to odbili. Tražimo isplatu potraživanja u stopostotnom iznosu, u skladu s presedanom koji je napravljen u slučaju isplate radnicima Đakovštine, izjavio je novinarima predsjednik Udruge vjerovnika i djelatnika bivše KIO Keramike Ivan Mužur.

ZAGREB - Njemački auto klub ADAC svrstao je Hrvatsku na treće mjesto za putovanje na odmor osobnim automobilom u 2012. iza prve Njemačke i Italije, izvijestili su danas iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice slijedom najnovije analize ADAC-a objavljene ovih dana. Prema toj analizi na ljestvici omiljenih kamping odredišta njemačkih kampista nema velikih promjena u odnosu na prijašnje analize te im Njemačka ostaje odredište broj jedan, koju slijedi Italija i Hrvatska, dok je Francuska na četvrtom mjestu. Među regijama u Europi navodi se da je za Nijemce najpopularnija regija za kampiranje bila ove godine Istra.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke bure danas su porasli, Crobex za 0,56 posto, na 1.835,94 boda, a Crobex10 za 0,81 posto, na 1.007,27 bodova. Redovni promet na Burzi iznosio je 10,1 milijun kuna, a svega su dvije dionice ostvarile milijunske promete. Najtrgovanija je danas bila dionica Ericssona Nikole Tesle s prometom od 3,1 milijun kuna i porastom cijene za 1,44 posto, na 1.055 kuna. Dionica HT-a prodano je za 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,57 posto, na 245,90 kuna. Rast cijene bilježi i dionica Belja, za 0,72 posto na 98 kuna, uz promet od 697,4 tisuće kuna. Dionica Atlantic grupe prodano je za 591,8 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 1,79 posto, na 512 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙